Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Üzlet

B+ minősítést kapott a Masterplast

Portfolio
A Masterplast is részt venne az MNB Növekedési Kötvényprogramjában, 6 milliárd forintnyi kötvényt bocsáthatnak ki még idén, a hitelminősítői feltételnek megfelel a vállalat, a kötvényei B+ besorolást kaptak a Scope Ratingstől.

Idén júliusban indult el a Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a vállalatok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőnél. A Scope Ratings egymás után végzi el a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok hitelminősítését, ma egy újabb vállalat, a tőzsdén jegyzett Masterplast hitelminősítői besorolása érkezett meg.

A Masterplast B+ kategóriába került a Scope Ratingsnél, stabil kilátással, a vállalat kötvényeinek besorolása szintén B+ lett, ez egyébként az MNB minimum elvárása ahhoz, hogy az adott vállalat bekerülhessen a Növekedési Kötvényprogramba.

A pozitívumok között a Scope kiemeli, hogy a Masterplast tőkeáttétele relatíve alacsony, a vállalat adósság/EBITDA hányadosa relatíve alacsony, a hitelminősítő számításai szerint 3,5-4 közé esik (a tavalyi számokkal kalkulálva 3,7). A Scope azzal számol, hogy a Masterplast tőkeáttétele a következő években is relatíve alacsony maradhat, amit támogat az, hogy a bevételek emelkedésével és stabil matzsokkal az EBITDA is tovább bővülhet a következő években, miközben az adósságállomány stabil maradhat.

A negatívumok között a Scope kiemeli, hogy a vállalat relatíve kis üzemmérettel rendelkezik, így nem tud profitálni a nagyobb méretből fakadó előnyökből, illetve nem tudja tompítani a gazdasági ciklusok hatásait. Bár a Masterplast bevételei és EBITDA-ja 15 illetve 18 százalékkal bővült 2015 óta, a hitelminősítő nem nem számít arra, hogy a Masterplast el tudja érni azt a méretet, amivel állni tudná a versenyt nagyobb szereplők belépése esetén. Az alacsony (de stabil) marzsok és a kis üzemméret miatt a Masterplast piaci részesedést veszíthet abban az esetben, ha az iparág nagyobb vállalatai árháborút indítanának, ráadásul a Masterplast tevékenységének diverzifikációja is alacsony, mivel csak Európára fókuszál, termékeivel pedig csak az építőipart fedi le. A Scope szerint meg van annak a kockázata, hogy egy gazdasági lejtmenetben a vállalat bevételei meredeken csökkenjenek.

A Masterplast 6 milliárd forintnyi vállalati kötvényt bocsáthat ki az idei negyedik negyedévben, az ebből befolyó forrásokat főként a rövid lejáratú adósság visszafizetésére használhatja.

scopp
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bika wall street index tőzsde