Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Üzlet

B+ minősítést kapott a Masterplast

Portfolio
A Masterplast is részt venne az MNB Növekedési Kötvényprogramjában, 6 milliárd forintnyi kötvényt bocsáthatnak ki még idén, a hitelminősítői feltételnek megfelel a vállalat, a kötvényei B+ besorolást kaptak a Scope Ratingstől.

Idén júliusban indult el a Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a vállalatok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőnél. A Scope Ratings egymás után végzi el a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok hitelminősítését, ma egy újabb vállalat, a tőzsdén jegyzett Masterplast hitelminősítői besorolása érkezett meg.

A Masterplast B+ kategóriába került a Scope Ratingsnél, stabil kilátással, a vállalat kötvényeinek besorolása szintén B+ lett, ez egyébként az MNB minimum elvárása ahhoz, hogy az adott vállalat bekerülhessen a Növekedési Kötvényprogramba.

A pozitívumok között a Scope kiemeli, hogy a Masterplast tőkeáttétele relatíve alacsony, a vállalat adósság/EBITDA hányadosa relatíve alacsony, a hitelminősítő számításai szerint 3,5-4 közé esik (a tavalyi számokkal kalkulálva 3,7). A Scope azzal számol, hogy a Masterplast tőkeáttétele a következő években is relatíve alacsony maradhat, amit támogat az, hogy a bevételek emelkedésével és stabil matzsokkal az EBITDA is tovább bővülhet a következő években, miközben az adósságállomány stabil maradhat.

A negatívumok között a Scope kiemeli, hogy a vállalat relatíve kis üzemmérettel rendelkezik, így nem tud profitálni a nagyobb méretből fakadó előnyökből, illetve nem tudja tompítani a gazdasági ciklusok hatásait. Bár a Masterplast bevételei és EBITDA-ja 15 illetve 18 százalékkal bővült 2015 óta, a hitelminősítő nem nem számít arra, hogy a Masterplast el tudja érni azt a méretet, amivel állni tudná a versenyt nagyobb szereplők belépése esetén. Az alacsony (de stabil) marzsok és a kis üzemméret miatt a Masterplast piaci részesedést veszíthet abban az esetben, ha az iparág nagyobb vállalatai árháborút indítanának, ráadásul a Masterplast tevékenységének diverzifikációja is alacsony, mivel csak Európára fókuszál, termékeivel pedig csak az építőipart fedi le. A Scope szerint meg van annak a kockázata, hogy egy gazdasági lejtmenetben a vállalat bevételei meredeken csökkenjenek.

A Masterplast 6 milliárd forintnyi vállalati kötvényt bocsáthat ki az idei negyedik negyedévben, az ebből befolyó forrásokat főként a rövid lejáratú adósság visszafizetésére használhatja.

scopp
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
facebookshutter