MECCA, SAUDI ARABIA - JUNE 1: (Photo by BANDAR ALGALOUD / SAUDI KINGDOM COUNCIL / HANDOUT/Anadolu Agency/Getty Images)
Üzlet

Lecserélték a szaudi olajminisztert - a király fiára

Portfolio
Új energiaminisztere lett Szaúd-Arábiának, Khalid Al-Falihot Abdulaziz bin Salman herceg váltja, aki Mohammed koronaherceg idősebb féltestvére. Változhat Szaúd-Arábia olajpolitikája, vagy tőzsdére kerülhet végre a Saudi Aramco?

Khalid Al-Falih már három éve meghatározó figurája az OPEC politikájának, szoros együttműködést sikerült kialakítania többek között az oroszokkal is, és termelésvisszafogási politikájával igyekezett magasan tartani az olaj árát.  

A friss energiaminiszternek nem új az olajipari terület, ugyanis olajminiszter helyettesi pozíciót töltött be már egy évtizede. Az OPEC megbeszélések folyamatos résztvevője volt Szaúd-Arábia delegáltjaként és jó diplomata hírében áll, ugyanis a kilencvenes években sikeres egyeztetéseket folytatott Mexikóval és Venezuelával, aminek következményeként emelkedett az olaj árfolyama.

Mivel Szaúd-Arábia költségvetése nagyságrendileg 25 dollárral magasabb olajárnál kerülhet egyensúlyba, így valószínűleg az új miniszter legfőbb prioritása az árak további feltornázása lesz. Ráadásul ez különösen jól jönne a Saudi Aramco tőzsdei bevezetése kapcsán is, ugyanis több pénz folyhatna be a költségvetésbe. A korona hercegnek pedig nagyon ambíciózus tervei vannak, át szeretné alakítani az ország gazdaságát úgy, hogy jóval kevésbé függjön az olajártól.

Piaci elemzők nem várnak radikális változást Szaúd-Arábia új olajpolitikájában, ugyanis az nem meglepő, hogy az ország a minél magasabb olajárakban érdekelt. Az új miniszter kinevezése még annyiban lehet érdekes, hogy ezáltal közelebb kerülnek az energiaügyek a kormánytól a királyi családhoz.

Az elemzők megosztottak abban, hogy az új energiaügyi miniszter további kitermelésvágásokat is eszközölne, vagy csupán fenntartaná a jelenlegi csökkentett termelési szintet. Mindenesetre a növekvő amerikai palaolajtermeléssel nehezen vehetők csak rá az OPEC  tagjai, hogy tovább csökkentsék termelési szintjüket, ugyanis ezáltal folyamatosan zsugorodna piaci részesedésük.

Felfele tört ki a Brent árfolyama az augusztusban épülő háromszögből. Amennyiben tartósan 62 dollár felett tud maradni az árfolyam – mely az augusztust megelőző másfél hónap fej-vállak alakzatának nyakvonala – akkor akár fordulat is kialakulhat az április közepe óta tartó csökkenő trendben.

Címlapkép: BANDAR ALGALOUD / SAUDI KINGDOM COUNCIL / HANDOUT/Anadolu Agency/Getty Images

Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde