A logo sits on display at the site of a construction project at the Saudi Aramco oil company's compound in Dhahran, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
Üzlet

Egy olajcég, aminek nagyobb a nyeresége, mint az Apple-nek

MTI
A Saudi Aramco 2000 milliárd dollárra értékeli önmagát, piaci elemzők 1500 milliárd dolláros vállalatértéket tartanak reálisnak. Az első hat hónapban nyereségesebb volt az olajtársaság, mint az Apple, amely jelenleg a legprofitábilisabb tőzsdei cég a világon. Az Aramco 49%-a kerülhet tőzsdére az elkövetkezendő 10 évben.

Tegnap a Saudi Aramco vezérigazgatója, Amin Nasser úgy nyilatkozott, hogy „nagyon hamar” a tőzsdén találhatja magát az olajtársaság, mely a világ eddigi legnagyobb tőzsdei bevezetése lenne. A Bloomberg forrása szerint 2019 végén, 2020 elején kerülhet sor a tranzakcióra. A részvények elsődleges piaca a szaúdi tőzsde lenne. A Saudi Aramco tőzsdei bevezetése kapcsán kulcsszerepet kaphat a JP Morgan és a Goldman Sachs is, és első körben a vállalat részvénypakettjének 1%-a kerülne bevezetésre a szaúdi tőzsdére, majd később további 1%-os részesedés kerülne a tervek szerint értékesítésre. A szaúdi vállalat azt tervezi, hogy később további mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy vezető külföldi tőzsdén bocsátana ki, a legesélyesebbek között van London, New York, Hongkong és Tokió.

A nagybankok Dhahranban, Dubaiban és Londonban is kilincseltek az üzletért, és szeptember első felében prezentációkat tartottak szolgáltatásaikról a nagy olajtársaságnak. Az Aramco több, mint 20 tanácsadót hívott meg a világ számos részéről.

Az Aramco azzal számol, hogy a cég piaci tőkeértéke mintegy 2000 milliárd dollár. A szakértők ezt túlzónak tartják, szerintük a tényleges tőkeérték közelebb áll az 1500 milliárd dollárhoz. A szakértők becslését alapul véve az idei évre tervezett 1 százaléknyi részvény piacra dobása 15 milliárd dollár bevételt adna a cégnek, ami a legnagyobb szaúdi részvénykibocsátás lenne. Tíz év alatt az Aramco 49 százalékát tervezik tőzsdére vinni. 

A Saudi Aramco összbevétele január-júniusban 163,88 milliárd dollár volt, 2,27 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adózott eredmény 11,55 százalékkal, 46,89 milliárd dollárra mérséklődött. Összehasonlításképpen a világ legnyereségesebb tőzsdén jegyzett társasága, az amerikai Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában. A nagy olajipari vetélytársak közül az Exxon Mobil mintegy 5,5 milliárd dollár, a Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben. 

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal. 

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű (boe) szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

Hozzátartozik a történethez, hogy az Aramco tőzsdei bevezetése először 2016-ban merült fel, mint a királyság 2030-as tervének egyik sarokköve. Az eredeti elgondolás szerint már 2018 második felében meg kellett volna történnie a tranzakciónak, a befolyó pénzből pedig modernizálnák a gazdaságot, csökkentenék függőségüket az olajtól.

Címlapkép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Karácsony Gergely főváros
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
facebookshutter