A logo sits on display at the site of a construction project at the Saudi Aramco oil company's compound in Dhahran, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
Üzlet

Egy olajcég, aminek nagyobb a nyeresége, mint az Apple-nek

MTI
A Saudi Aramco 2000 milliárd dollárra értékeli önmagát, piaci elemzők 1500 milliárd dolláros vállalatértéket tartanak reálisnak. Az első hat hónapban nyereségesebb volt az olajtársaság, mint az Apple, amely jelenleg a legprofitábilisabb tőzsdei cég a világon. Az Aramco 49%-a kerülhet tőzsdére az elkövetkezendő 10 évben.

Tegnap a Saudi Aramco vezérigazgatója, Amin Nasser úgy nyilatkozott, hogy „nagyon hamar” a tőzsdén találhatja magát az olajtársaság, mely a világ eddigi legnagyobb tőzsdei bevezetése lenne. A Bloomberg forrása szerint 2019 végén, 2020 elején kerülhet sor a tranzakcióra. A részvények elsődleges piaca a szaúdi tőzsde lenne. A Saudi Aramco tőzsdei bevezetése kapcsán kulcsszerepet kaphat a JP Morgan és a Goldman Sachs is, és első körben a vállalat részvénypakettjének 1%-a kerülne bevezetésre a szaúdi tőzsdére, majd később további 1%-os részesedés kerülne a tervek szerint értékesítésre. A szaúdi vállalat azt tervezi, hogy később további mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy vezető külföldi tőzsdén bocsátana ki, a legesélyesebbek között van London, New York, Hongkong és Tokió.

A nagybankok Dhahranban, Dubaiban és Londonban is kilincseltek az üzletért, és szeptember első felében prezentációkat tartottak szolgáltatásaikról a nagy olajtársaságnak. Az Aramco több, mint 20 tanácsadót hívott meg a világ számos részéről.

Az Aramco azzal számol, hogy a cég piaci tőkeértéke mintegy 2000 milliárd dollár. A szakértők ezt túlzónak tartják, szerintük a tényleges tőkeérték közelebb áll az 1500 milliárd dollárhoz. A szakértők becslését alapul véve az idei évre tervezett 1 százaléknyi részvény piacra dobása 15 milliárd dollár bevételt adna a cégnek, ami a legnagyobb szaúdi részvénykibocsátás lenne. Tíz év alatt az Aramco 49 százalékát tervezik tőzsdére vinni. 

A Saudi Aramco összbevétele január-júniusban 163,88 milliárd dollár volt, 2,27 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adózott eredmény 11,55 százalékkal, 46,89 milliárd dollárra mérséklődött. Összehasonlításképpen a világ legnyereségesebb tőzsdén jegyzett társasága, az amerikai Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában. A nagy olajipari vetélytársak közül az Exxon Mobil mintegy 5,5 milliárd dollár, a Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben. 

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal. 

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű (boe) szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

Hozzátartozik a történethez, hogy az Aramco tőzsdei bevezetése először 2016-ban merült fel, mint a királyság 2030-as tervének egyik sarokköve. Az eredeti elgondolás szerint már 2018 második felében meg kellett volna történnie a tranzakciónak, a befolyó pénzből pedig modernizálnák a gazdaságot, csökkentenék függőségüket az olajtól.

Címlapkép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
uzemanyag0920