16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: A(Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Üzlet

Megszülethet az ukrán-orosz gáztranzit szerződés?

Portfolio
Az európai törvényszék első fokon megtiltotta, hogy a Gazprom teljes egészében saját céljaira használhassa a Magyarország szempontjából sem érdektelen, észak-déli irányú német Opal-gázvezetéket. – írja a népszava.
Az Energy Investment Forumon a III. szekció Magyarország ellátásbiztonságáról, és az orosz-ukrán gáztranzit kríziséről fog szólni.

Az Opal a Balti-tengert Csehországgal összekötő német gázvezeték. Az európai törvényszék még 2016-ban felmentést adott a Gazpromnak, az eredeti szabályozás értelmében a Gazprom csak a cső felén szállíthatott volna saját gázt, azonban megengedték neki, hogy használhatja az egész csőkapacitást.

Első fokon hatályon kívül helyezte az európai törvényszék a 2016-os döntését, mely azt jelenti, hogy az orosz multi kénytelen lesz értékesíteni az Opal vezeték északi belépési pontján érkező gáz felét. Kicsit visszás a helyzet, ugyanis az Opal vezetékbe érkező gáz teljes egészében orosz eredetű, és az Északi Áramlatból kerül betáplálásra. A döntés következményeként az orosz állami gázmultinak az északi belépési ponton értékesítenie kellene az oda érkező gáz felét.

Az európai törvényszék indoklása szerint a 2016-ban a Gazpromnak adott felmentés túlságosan korlátozná a szabad piaci versenyt. A keresetet a lengyelek indították, és azért fájt nekik különösen a 2016-os döntés, mert az Opal 100%-os igénybevételével a Gazprom más, Lengyelországon és Ukrajnán áthaladó gázvezetékek megkerülésével juttathatta el gázát Európába.

Mindez annak az esélyét erősíti, hogy az oroszok – akár ideiglenesen – mégis megállapodnak az ukránokkal az európai gázszállítások december utáni folytatásáról. Magyarország szempontjából ez mindenképpen jó hír, az ellátásbiztonságot erősítheti a lehetséges ukrán megállapodás, másrészt pedig ha sikerülne a Gazpromot az Opal vezeték felének használatára szorítani, akkor akár a piacról még olcsóbban is megszerezhető lenne az eredetileg a Gazpromtól származó orosz gáz.

Címlapkép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
General Motors sztrájk