16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: A(Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Üzlet

Megszülethet az ukrán-orosz gáztranzit szerződés?

Portfolio
Az európai törvényszék első fokon megtiltotta, hogy a Gazprom teljes egészében saját céljaira használhassa a Magyarország szempontjából sem érdektelen, észak-déli irányú német Opal-gázvezetéket. – írja a népszava.
Az Energy Investment Forumon a III. szekció Magyarország ellátásbiztonságáról, és az orosz-ukrán gáztranzit kríziséről fog szólni.

Az Opal a Balti-tengert Csehországgal összekötő német gázvezeték. Az európai törvényszék még 2016-ban felmentést adott a Gazpromnak, az eredeti szabályozás értelmében a Gazprom csak a cső felén szállíthatott volna saját gázt, azonban megengedték neki, hogy használhatja az egész csőkapacitást.

Első fokon hatályon kívül helyezte az európai törvényszék a 2016-os döntését, mely azt jelenti, hogy az orosz multi kénytelen lesz értékesíteni az Opal vezeték északi belépési pontján érkező gáz felét. Kicsit visszás a helyzet, ugyanis az Opal vezetékbe érkező gáz teljes egészében orosz eredetű, és az Északi Áramlatból kerül betáplálásra. A döntés következményeként az orosz állami gázmultinak az északi belépési ponton értékesítenie kellene az oda érkező gáz felét.

Az európai törvényszék indoklása szerint a 2016-ban a Gazpromnak adott felmentés túlságosan korlátozná a szabad piaci versenyt. A keresetet a lengyelek indították, és azért fájt nekik különösen a 2016-os döntés, mert az Opal 100%-os igénybevételével a Gazprom más, Lengyelországon és Ukrajnán áthaladó gázvezetékek megkerülésével juttathatta el gázát Európába.

Mindez annak az esélyét erősíti, hogy az oroszok – akár ideiglenesen – mégis megállapodnak az ukránokkal az európai gázszállítások december utáni folytatásáról. Magyarország szempontjából ez mindenképpen jó hír, az ellátásbiztonságot erősítheti a lehetséges ukrán megállapodás, másrészt pedig ha sikerülne a Gazpromot az Opal vezeték felének használatára szorítani, akkor akár a piacról még olcsóbban is megszerezhető lenne az eredetileg a Gazpromtól származó orosz gáz.

Címlapkép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944