An OPEC sign hangs outside the OPEC Secretariat  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Üzlet

OPEC: További termelésvisszavágásra van szükség

Portfolio
Lassabb gazdasági növekedésre, és kevésbé növekvő olajkeresletre számít az OPEC friss elemzésében a 2020-as év vonatkozásában. Erőteljesebben növekedhet az OPEC-en kívüli kitermelés, mint a világ olajigénye, melynek az a következménye, hogy tovább csökkenhet az OPEC piaci részesedése. Annak érdekében, hogy 2020-ban egyensúlyba kerüljön az olajpiac és ne alakuljon ki kínálati többlet, a kartell további termelésvisszavágására lenne szükség.

Az OPEC a mai napon megjelent havi elemzésében vágott a 2020-ra vonatkozó keresletelőrejelzésén. A gazdasági lassulásnak köszönhetően 2020-ra mérsékeltebben nőhet az olaj iránti igény, mint azt a kartell korábban prognosztizálta. Napi 60 000 hordóval 1,08 millió hordó növekedésre mérsékelte az OPEC a 2020-as olajkereslet bővülését.

A tanulmány szerint a kereskedelmi háború és a Brexit nagyban hozzájárul a gazdasági és ezzel együtt az olajkereslet növekedésének lassulásához. A kartell 3,2%-ról 3,1%-ra módosította a világ gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését.  

Az elemzés azzal kalkulál, hogy az OPEC riválisainak, különösképpen az Egyesült Államoknak a termelése a palaolaj forradalom következtében nagyobbat növekedhet, mint a világ olajigénye. Érdekes módon az OPEC támogatja az amerikai palaolaj forradalmat azzal, hogy a kitermelés mesterséges visszafogásával magasan tartja az olajárakat.

A folyamatosan növekedő OPEC-en kívüli termelés (millió hordó/nap)
A palaolaj forradalom következtében növekedő termelés az Egyesült Államokban (millió hordó/nap)

Ebből viszont az következik, hogy folytatódhat a múltban jól megfigyelhető tendencia, miszerint az OPEC piaci részesedése várhatóan tovább csökkenhet jövőre.

Amíg a világ olajigénye növekszik az OPEC kitermelése csökken

29,4 millió hordó OPEC olajra lehet 2020-ban szükség naponta, mely jelentős, 1,2 millió hordós mérséklődés az idei termelési szintekhez. A kartell júliusban 2020 márciusáig hosszabbította meg a jelenleg aktuális kvótákat. Ennek ellenére augusztusban 136 000 hordóval napi 29,74 millió hordóra nőtt az OPEC termelése, mely elsősorban a megnövekedett szaúdi, iraki és nigériai kihozatalnak volt köszönhető.

Az OPEC tényleges és előrejelzett termelése. Tovább csökkenhet az OPEC piaci részesedése a jövőben (millió hordó per nap)

Az OPEC tagok egyelőre túlteljesítik a júliusban hozott korlátozási vállalásaikat, azonban a 2020-as olajkeresleti becslés alapján még ennél is nagyobb termelésvisszavágásra lenne szükség. Az elemzés szerint naponta 340 ezer hordó kínálati többlet keletkezhet, amennyiben az OPEC továbbra is az augusztusi szinten tartja olajtermelését.   

Az olaj árfolyama egyelőre nem reagált semmit az OPEC által festett sötét jövőképre. Továbbra is él a kitörés a 62,5 dolláros szint felett.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Karácsony Gergely főváros
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
facebookshutter