Csorbai Hajnalka
Üzlet

Fizet-e az ügyfél? Nem is hinnénk, mennyi mindenen múlik

Portfolio
„Credit management Magyarországon: az optimális gyakorlat felé” címmel került megrendezésre mai Business and Finance 2019 Summit konferenciánk egyik délutáni szekciója, amelyben öt előadó beszélt a credit management és a kintlévőségkezelés aktualitásairól.

A küszöbön álló lassulás/recesszió/válság, akárhogy is hívjuk, változásokat követel meg a credit management szemléletében – hangsúlyozta Bujdosó Tünde, az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója, a credit management szekció moderátora, aki szerint új folyamatok kellenek a vevők hiteles értékeléséhez.

Beer Tamás, a Cargill Magyarország Zrt. regionális finanszírozási vezetője a takarmánygyártás piaci sajátosságairól, kockázatairól beszélt előadásában. A credit management szerepe stratégiai szerep náluk, amely külön funkcióként működik. A partner- és piacismeret elsődleges számukra, nem pusztán bankszerű kockázatokat kezelnek.

A Howden AR managere, Andrási Gábor a globális iparvállalat magyarországi szolgáltató központjának kintlévőség-kezelési tevékenységéről beszélt. Szerinte az igazi megteremtett érték nem más, mint a vállalat magasabb szintű tudatossága, a pénzáram részletesebb ismerete, a vevők jobb minőségű kiszolgálása.

A Svájcból érkezett Boór Klára, a Swiss Klass igazgatója az értékesítés támogatása és a cég növekedése szempontjából, esettanulmányok segítségével elemezte a credit management szerepét. Az általa lebonyolított közönségszavazás alapján a közönség egyetértett megállapításával: az értékesítés támogatásában is nagy szerepe van a credit managementnek. Egyértelművé vált, hogy a közepes méretű cégek fizetési fegyelme a legjobb, jobb, mint a kisebbeké és a nagyobbaké.

A követelésmenedzsment teljes portfólióját nyújtja a vegyipari Celanese, amelynek regionális (EMEA) credit managere, Bénárd-Morva Judit is előadást tartott a konferencián. Központjuk 10 országba szolgáltat, 400 kollégával rendelkeznek 27 különböző országból.

A 10 éves kort a cégek 48%-a éri el, 10 év után a cégek 1%-a már 1 milliárd forint árbevételű – említett két érdekes adatot Csorbai Hajnalka (képünkön), az Opten stratégiai igazgatója. Úgy vélte, nincs egységes optimális credit management gyakorlat, a külső gazdasági folyamatok és a cégéletciklusok nagyban befolyásolják ezt és a fizetőképességet is. „Valószínűség mindenek felett”: nem lehet egy szereplőnek a fizetőképességét biztosan megállapítani, százalékokban és modellekben kell gondolkodni. Szerinte a következő néhány év legnagyobb csődje lehet az, ha Magyarország nem kezeli a generációváltás problémáját.

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP