Palkovics László
Üzlet

A kormány nem nyúl hozzá a lakossági gázárakhoz

Portfolio
Az Alteo új energiatárolójának átadása után a Népszavának nyilatkozott Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter szerint a lakossági gázárak a megfelelő szinten állnak. A miniszter a lapnak kiemelte, hogy a rezsicsökkentett árakat a tőzsdei áremelkedés- és árcsökkenés közepette is szinten tartják, míg az állami gáznagykereskedőnél felhalmozódó tartalék a lakosságnak történő esetleges átengedésével kapcsolatban a miniszter a későbbi vizsgálatok lehetőségéről beszélt.

Pénteken adták át az Alteo új energiatárolóját Budapesten, a társaság a régió első ilyen létesítményét 1,1 milliárd forintból fejlesztette ki. A pénteki átadón jelen volt Áder János köztársasági elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. Palkovics László az átadót követően nyilatkozott a Népszavának, az interjú legfontosabb részletei:

  • A miniszter szerint a lakossági gázárak a megfelelő szinten állnak, a rezsicsökkentett árakat a tőzsdei áremelkedés- és árcsökkenés közepette is szinten tartják, míg az állami gáznagykereskedőnél felhalmozódó tartalék a lakosságnak történő esetleges átengedésével kapcsolatban a miniszter a későbbi vizsgálatok lehetőségéről beszélt.
  • A Népszava beszámolója kiemeli, hogy földgáz piaci értéke az elmúlt egy évben nagyot esett, és a lap szerint a földgáz tőzsdei árfolyama az elmúlt öt év során jóval gyakrabban állt alacsonyabb, mint magasabb szinten magasabb szinten ahhoz képest, mint amennyit az utolsó, 2014-es lakossági „rezsicsökkentés” idején ért.
  • Palkovics László kiemelte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatósági államtitkársága átalakult: Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkársága veszi át a lakossági épületenergetikai támogatásokkal, és az elektromos autókkal kapcsolatos ügyeket, míg a hulladék- és vízgazdálkodási terület az újonnan létrehozott építésügyekért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkárságához kerül.
  • A miniszter felelőtlenségnek tartaná idén ígéretet tenni 2050-re, a teljes nettó szén-dioxid-kibocsátás-mentességre, úgy, hogy nem ismerjük az akkori technológiai, szabályozási és pénzügyi adottságokat.
  • A hazai szén-dioxid kibocsátás 2050-es teljes megszüntetésére kért uniós támogatások lehetséges összegével kapcsolatban Palkovics László nem szolgált pontos részletekkel, azonban a miniszter nem zárta ki, hogy a Mátrai Erőmű átalakítására is igényeljünk uniós támogatást. A miniszter mindemellett elvetette a Mátrai Erőmű azonnali bezárásnak lehetőségét, elsősorban a több mint tízezer munkavállaló közvetett-közvetlen helybéli foglalkoztatására hivatkozva.
  • A Népszava a Greenpeace-re hivatkozva arról ír, hogy a Mátrai Erőmű bezárása önmagában 14 százalékkal csökkentené az ország szén-dioxid kibocsátását. Palkovics szerint a kormány 2030-ra a 40 százalékos szint elérésére koncentrál, bár a miniszter nem zárta ki, hogy ennél magasabb érték is összejöhet.
  • A miniszter szerint a szélerőművekkel kapcsolatban jövőbeni politikáról még nem született döntés, Palkovics szerint Magyarországon nem erőteljes a „szélbiztonság”. Így a jövőbeni áramellátást leginkább atom- és a napelem-alapon képzelik el.

(Népszava)

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipari költségek
tesla logo
száló por budapest lakások szmog
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
FrankfurtTőzsde