Palkovics László
Üzlet

A kormány nem nyúl hozzá a lakossági gázárakhoz

Portfolio
Az Alteo új energiatárolójának átadása után a Népszavának nyilatkozott Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter szerint a lakossági gázárak a megfelelő szinten állnak. A miniszter a lapnak kiemelte, hogy a rezsicsökkentett árakat a tőzsdei áremelkedés- és árcsökkenés közepette is szinten tartják, míg az állami gáznagykereskedőnél felhalmozódó tartalék a lakosságnak történő esetleges átengedésével kapcsolatban a miniszter a későbbi vizsgálatok lehetőségéről beszélt.

Pénteken adták át az Alteo új energiatárolóját Budapesten, a társaság a régió első ilyen létesítményét 1,1 milliárd forintból fejlesztette ki. A pénteki átadón jelen volt Áder János köztársasági elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. Palkovics László az átadót követően nyilatkozott a Népszavának, az interjú legfontosabb részletei:

  • A miniszter szerint a lakossági gázárak a megfelelő szinten állnak, a rezsicsökkentett árakat a tőzsdei áremelkedés- és árcsökkenés közepette is szinten tartják, míg az állami gáznagykereskedőnél felhalmozódó tartalék a lakosságnak történő esetleges átengedésével kapcsolatban a miniszter a későbbi vizsgálatok lehetőségéről beszélt.
  • A Népszava beszámolója kiemeli, hogy földgáz piaci értéke az elmúlt egy évben nagyot esett, és a lap szerint a földgáz tőzsdei árfolyama az elmúlt öt év során jóval gyakrabban állt alacsonyabb, mint magasabb szinten magasabb szinten ahhoz képest, mint amennyit az utolsó, 2014-es lakossági „rezsicsökkentés” idején ért.
  • Palkovics László kiemelte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatósági államtitkársága átalakult: Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkársága veszi át a lakossági épületenergetikai támogatásokkal, és az elektromos autókkal kapcsolatos ügyeket, míg a hulladék- és vízgazdálkodási terület az újonnan létrehozott építésügyekért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkárságához kerül.
  • A miniszter felelőtlenségnek tartaná idén ígéretet tenni 2050-re, a teljes nettó szén-dioxid-kibocsátás-mentességre, úgy, hogy nem ismerjük az akkori technológiai, szabályozási és pénzügyi adottságokat.
  • A hazai szén-dioxid kibocsátás 2050-es teljes megszüntetésére kért uniós támogatások lehetséges összegével kapcsolatban Palkovics László nem szolgált pontos részletekkel, azonban a miniszter nem zárta ki, hogy a Mátrai Erőmű átalakítására is igényeljünk uniós támogatást. A miniszter mindemellett elvetette a Mátrai Erőmű azonnali bezárásnak lehetőségét, elsősorban a több mint tízezer munkavállaló közvetett-közvetlen helybéli foglalkoztatására hivatkozva.
  • A Népszava a Greenpeace-re hivatkozva arról ír, hogy a Mátrai Erőmű bezárása önmagában 14 százalékkal csökkentené az ország szén-dioxid kibocsátását. Palkovics szerint a kormány 2030-ra a 40 százalékos szint elérésére koncentrál, bár a miniszter nem zárta ki, hogy ennél magasabb érték is összejöhet.
  • A miniszter szerint a szélerőművekkel kapcsolatban jövőbeni politikáról még nem született döntés, Palkovics szerint Magyarországon nem erőteljes a „szélbiztonság”. Így a jövőbeni áramellátást leginkább atom- és a napelem-alapon képzelik el.

(Népszava)

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP