olaj
Üzlet

Az Öbölháború óta nem volt ekkora pánik - Elszállt az olaj ára

Portfolio
Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. A dróntámadást követően a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett.

Négyhónapos csúcson az olajár

A hétvégén két helyszínen dróntámadás érte a szaúd-arábiai olajkitermelő infrastruktúrát, jemeni húszi lázadók tíz drónnal intéztek támadásokat két szaúdi olajterminál, az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő és a Huraisz kormányzóságban lévő terminál ellen. A dróntámadást követően a kőolaj ára hatalmasat emelkedett, a Brent árfolyama közel 20 százalékkal került feljebb a hétfői piacnyitás után. A Brent ezt követően a korábbi, igen jelentős emelkedés egy részét ledolgozva 10,5 százalékkal került feljebb, míg a WTI árfolyama 9,7 százalékkal került ma feljebb.

Egészen egzotikus hatásai is vannak az olajár emelkedésének

A szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadás után hatalmasat emelkedett a kőolaj ára, míg az importját jelentős részben közel-keleti forrásokból beszerző India esetében az indiai tőzsde esni, míg a rúpia gyengülni kezdett, miután a befektetők egy része attól tartott, hogy az olajár emelkedése az infláción keresztül az indiai jegybank mozgásterét is csökkentheti majd.

Tovább a cikkhez

Ütik a légitársaságokat

A szaúdi dróntámadást követő meredek olajáremelkedés miatt nagyot esett az európai légitársaságok részvényárfolyama, az összefüggés egyértelmű, a magasabb olajár magasabb üzemanyagárakat vetít előre, ezt kezdték el beárazni a befektetők. Az európai légitársaságok árfolyama ma 3-7 százalékkal került lejjebb, az árfolyamok rendkívül volatilisen alakulnak, az Air France-KLM árfolyama például már közel 8 százalékban is állt.

Nagyot emelkedett a Mol hétfő reggel

A hétvégi, olajpiaci események a hazai blue chipek közül természetesen a Molra vannak a legnagyobb hatással, az olajtársaság részvényei 1,3 százalékkal kerültek feljebb ma reggel. A borús részvénypiaci hangulat azonban az OTP részvényeire rányomta a bélyegét, a bankpapír 0,9 százalékkal került lejjebb ma reggel. A Richter 0,3 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom 0,4 százalékot emelkedett, míg a BUX index 39 pontos plusz mellett 0,1 százalékot emelkedett.  

Lejjebb nyithatnak az európai tőzsdék

Az olajpiaci események és a Kínából érkezett rossz hírek hatására az európai és az amerikai tőzsdék is a pénteki záróértéküknél lejjebb nyithatnak, a Dow Jones 130 ponttal vagyis közel 0,5 százalékkal lejjebb nyithat, a DAX határidős index 80 ponttal vagy 0,7 százalékkal lejjebb áll, mint a DAX pénteki záróértéke.

Soha nem esett még ki ekkora kapacitás

Becslések szerint a szaúdi dróntámadást követően napi 5,7 millió hordónyi kapacitás esett ki, ekkora kínálati sokkra még nem volt példa, nagyobb, mint az 1990 augusztusi kuvaiti és iraki kapacitáskiesés.

Igazi aranybánya a mai tőzsdei pánik

A hétvégi dróntámadás, ami az olaj árfolyamának ugrását okozta, néhány opciós befektetőnek valóságos aranybánya lett ma reggel. Mintegy 62 millió hordó olajra szóló vételi opció, ami még a hétvégi események előtt úgy tűnt, hogy értéktelenül jár le kedden, most hirtelen sokat ér.

Tovább a cikkhez

Nyomás alatt a tőzsdék Ázsiában

Az ázsiai tőzsdékre is hatással volt ma reggel a szaúdi dróntámadás, a vezető tőzsdék közül több is a negatív tartományban nyitott, igaz, nem csak az olaj piacán látható események, hanem egy kifejezetten gyenge kínai makroadat is lefelé húzza az árfolyamokat, ugyanis Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására. Ezen felül az is negatívan hatott, hogy a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang a hétvégén arról beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben nagyon nehéz lesz elérni, hogy a kínai GDP 6 százalékos vagy afeletti mértékben növekedjen. A kínai vezetés 2019-re 6-6,5 százalékos gazdasági növekedést célzott meg, az idei második negyedévben 6,2 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, ami a legalacsonyabb ütem az elmúlt 27 évben. A hongkongi Hang Seng 1 százalékot esett ma reggel, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot emelkedett.

Elszállt az olaj ára

A hétfői piacnyitást követően évtizedek óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára, miután dróntámadás ért több szaúdi olajlétesítményt. A Brent ára 19,5 százalékkal 71,9 dollárra ugrott, ez a legnagyobb emelkedés az 1991-es Öbölháború óta. A WTI ára 15,5 százalékkal 63,3 dollárra emelkedett, 1998 június 22 óta nem volt ekkor emelkedés a WTI piacán. A nap eleji hatalmas emelkedés részben a shortpozíciók zárásának is betudható, az elmúlt napok árfolyamalakulása alapján egyre több befektető nyitott az olajár további esésére fogadó, short pozíciókat.

Azóta egyébként valamelyest megnyugodtak a kedélyek, a WTI jelenleg 9,2 százalék pluszban, 59,9 dolláron áll, a Brent típusú olaj ára 10,5 százalék pluszban 66,8 dolláron áll. A megnyugvás részben annak tudható be, hogy Szaúd-Arábia jelezte, már hétfőn visszaállítja a kiesett kapacitások harmadát.

Dróntámadások Szaúd-Arábiában

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. Becslések szerint naponta akár hétmillió hordó olajat is fel tud dolgozni. A másik terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban a rijádi belügyminisztérium közlése szerint. A bukjaki olajfinomítót már korábban is támadták lázadók, nemcsak a jemeni síita húszik, hanem a szunnita al-Kaida terrorhálózat is megpróbált csapást mérni rá 2006-ban, de nem sikerült. Az AFP hírügynökség szerint öt hónapon belül már harmadszor érte támadás az Aramco valamelyik létesítményét. Az állami vállalat éppen most készül bevezetni részvényeit a tőzsdére.

Az üzemekben tűz keletkezett, ami fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban. Az egyik támadás 5 millió hordónyi nyersolaj kitermelésében okozott zavart, ami az ország jelenlegi napi teljesítményének csaknem a fele. Emberéletben esett kárról egyelőre nem érkezett jelentés. A tüzeket nem sokkal később sikerült megfékezni - közölte egy szaúdi tisztségviselő.   

A húszik katonai szóvivője szombaton délelőtt közölte a lázadók tévéjében, hogy embereik támadták meg 10 drónnal a szaúdi olajterminálokat. "Jogos reakció" volt ez arra, hogy Szaúd-Arábia egy arab katonai koalíció élén hadjáratot folytat ellenük Jemenben - jelentette ki.

(MTI)

Jelentős benzindrágulás jöhet

Jelentősen megemelkedtek az olajárak a hétfői piaci nyitáskor a szaúdi Aramco cég létesítményei ellen a hét végén végrehajtott dróntámadások után, amelyek visszavetették a kitermelést az olajországban.

Tovább a cikkhez

Trump "csőre töltve" vár a szaúdi dróntámadások után

Az amerikai kormány "csőre töltve" készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után - jelentette ki vasárnap esti Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök.

Tovább a cikkhez
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124