FONTOS Itt az újabb forintmélypont: sosem volt ilyen gyenge a magyar deviza
Reserve Bank of India
Üzlet

Egészen egzotikus hatásai is vannak az olajár emelkedésének

Portfolio
A szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadás után hatalmasat emelkedett a kőolaj ára, míg az importját jelentős részben közel-keleti forrásokból beszerző India esetében az indiai tőzsde esni, míg a rúpia gyengülni kezdett, miután a befektetők egy része attól tartott, hogy az olajár emelkedése az infláción keresztül az indiai jegybank mozgásterét is csökkentheti majd.

Az indiai rúpia hét napig tartó erősödés után gyengülni kezdett, és a tízéves indiai államkötvények hozama hat bázisponttal 6,7 százalékra emelkedett, miután a hétvégén dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajcég két olajterminálját. Az S&P BSE Sensex árfolyama 0,7 százalékkal került lejjebb.

India az olajának több mint kétharmadát a Közel-Keletről vásárolja, ezért az olajárak emelkedése esetén India a régió egyik legsérülékenyebb országának számít. A mérsékelt infláció és a gazdaság lassulása nyomán a piaci szereplők egy része arra számított, hogy az indiai jegybank tovább vághat a kamaton az októberi ülésén.

A megugró olajár azonban az indiai jegybanknak is fejfájást okozhat, a Bloombergnek nyilatkozó indiai kötvénykereskedő szerint, ha a kőolaj ára magasan marad, az indiai jegybank lehet, hogy nem lesz képes 25 bázispontnál nagyobb kamatcsökkentére.

A fokozódó geopolitikai kockázatokkal kapcsolatos aggodalmak a háttérbe szorították az indiai pénzügyminiszter által a hétvégén bejelentett intézkedéseket, amelyeket Nirmala Sitharaman a hatéves mélyponton tartózkodó gazdasági növekedés fellendítése céljából jelentett be. Az indiai kormányzat új lépései az exportőrök számára nyújtott adóvisszatérítési program mellett az elakadt ingatlanfejlesztési projekteket is segítené.

A Brent árfolyama 10 százalékot emelkedett, míg a WTI árfolyama 9 százalékkal került feljebb, miután a világ legnagyobb olaj-exportőre nagyjából napi 5,7 millió hordónyi veszített el termeléséből a dróntámadás következtében, ami a legnagyobb olajpiaci zavart jelentette. A kezdeti jelentős emelkedés után a korábbi erősödés egy részét ledolgozta az árfolyam, a WTI 7,3 százalékkal került feljebb, míg a Brent 8,1 százalékot emelkedett.

(Bloomberg)

cimlap_szoja
kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipari költségek
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_szoja