Reserve Bank of India
Üzlet

Egészen egzotikus hatásai is vannak az olajár emelkedésének

Portfolio
A szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadás után hatalmasat emelkedett a kőolaj ára, míg az importját jelentős részben közel-keleti forrásokból beszerző India esetében az indiai tőzsde esni, míg a rúpia gyengülni kezdett, miután a befektetők egy része attól tartott, hogy az olajár emelkedése az infláción keresztül az indiai jegybank mozgásterét is csökkentheti majd.

Az indiai rúpia hét napig tartó erősödés után gyengülni kezdett, és a tízéves indiai államkötvények hozama hat bázisponttal 6,7 százalékra emelkedett, miután a hétvégén dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajcég két olajterminálját. Az S&P BSE Sensex árfolyama 0,7 százalékkal került lejjebb.

India az olajának több mint kétharmadát a Közel-Keletről vásárolja, ezért az olajárak emelkedése esetén India a régió egyik legsérülékenyebb országának számít. A mérsékelt infláció és a gazdaság lassulása nyomán a piaci szereplők egy része arra számított, hogy az indiai jegybank tovább vághat a kamaton az októberi ülésén.

A megugró olajár azonban az indiai jegybanknak is fejfájást okozhat, a Bloombergnek nyilatkozó indiai kötvénykereskedő szerint, ha a kőolaj ára magasan marad, az indiai jegybank lehet, hogy nem lesz képes 25 bázispontnál nagyobb kamatcsökkentére.

A fokozódó geopolitikai kockázatokkal kapcsolatos aggodalmak a háttérbe szorították az indiai pénzügyminiszter által a hétvégén bejelentett intézkedéseket, amelyeket Nirmala Sitharaman a hatéves mélyponton tartózkodó gazdasági növekedés fellendítése céljából jelentett be. Az indiai kormányzat új lépései az exportőrök számára nyújtott adóvisszatérítési program mellett az elakadt ingatlanfejlesztési projekteket is segítené.

A Brent árfolyama 10 százalékot emelkedett, míg a WTI árfolyama 9 százalékkal került feljebb, miután a világ legnagyobb olaj-exportőre nagyjából napi 5,7 millió hordónyi veszített el termeléséből a dróntámadás következtében, ami a legnagyobb olajpiaci zavart jelentette. A kezdeti jelentős emelkedés után a korábbi erősödés egy részét ledolgozta az árfolyam, a WTI 7,3 százalékkal került feljebb, míg a Brent 8,1 százalékot emelkedett.

(Bloomberg)

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
BenzinGázolaj
Olvasta már? Olcsóbb lett a gázolaj