Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagy emelkedéssel zárta a hét első napját a Mol

Portfolio
A hétvégén dróntámadások érték a szaúd-arábiai állami olajcég két olajterminálját, amelyet követően a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett. A fokozódó geopolitikai feszültség következtében az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma, azonban az európai olajtársaságok részvényei különösen jól teljesítettek. A magyar tőzsde 1,3 százalékos emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban.

Nagy emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést a Mol

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 534 pontos emelkedés után 1,3 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot, míg a blue chipek felemásan zárták a hétfői kereskedést. Az OTP 0,7 százalékos erősödés után 12 760 forinton fejezte be a hétfői kereskedést, míg a Richter 2 százalékos emelkedés után 4 920 búcsúzott a hét első napjától. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban, az olajcég papírjai 2,7 százalékos emelkedés után 2 976 forinton zártak. A negatív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég 0,2 százalékos esés után 432 forinton fejezte be a hétfői kereskedést.

Nagyot emelkedett az európai olajcégek árfolyama

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, miután a Szaúd-Arábia ellen a hétvégén elkövetett dróntámadás után az olajár nagyot emelkedett ma. A geopolitikai feszültség árnyékot vetett a kontinens irányadó részvényindexeire, míg az olajáremelkedése által támogatva az európai olajtársaságok papírjai nagyot emelkedtek. A magyar tőzsde a délelőtt második felének bizonytalanságát maga mögött tudva ismét emelkedni kezdett, majd a hétfői piaczárás felé közeledve a BUX 431 pontos plusz mellett 1,1 százalékkal került feljebb, míg a hazai blue chipek közül 2,4 százalékos erősödésével a Mol teljesít a legjobban ma délután.

A geopolitikai feszültség vet árnyékot a részvénypiacokra

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a hétfői piacnyitás után, a befektetőket a geopolitikai feszültség aggasztja, miután a hétvégi, Szaúd-Arábiai olajlétesítményeket ért dróntámadás után hatalmasat emelkedett az olaj ára. A hétfői piacnyitás után az olajtársaságok részvényei jól teljesítettek, az ExxonMobil 3,3 százalékos erősödése mellett a Chevron 3 százalékkal került feljebb. A tengerentúli tőzsdék azonban esnek, a Nasdaq 0,5 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,3 százalékot esett. Az egyedi részvények esetén a General Motors árfolyama 3,3 százalékkal került ma lejjebb, miután a társaság negyvennyolcezer alkalmazottja lépett sztrájkba a hétvégén.

Durva mozgások az olajpiacon, meddig tarthat ez még?

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, melynek következtében a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett. Összeszedtük a főbb fundamentális és technikai tényezőket, hogy következtetéseket tudjunk levonni a kőolaj árfolyamának jövőbeli alakulására vonatkozóan. Nagy valószínűséggel hosszabb távon visszatérhet az olaj ára a pénteki szintekre, de a nagy volatilitás miatt érdemes lehet még várni a belépéssel.

Tovább a cikkhez

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék hétfő délután

A hétvégi, Szaúd-Arábia elleni dróntámadást követően valósággal kilőtt a kőolaj ára a hétfői piacnyitás után, a befektetőket azonban megnyugtathatta, hogy Szaúd-Arábia jelezte, már hétfőn visszaállítja a kiesett kapacitások harmadát. Míg Donald Trump felhatalmazást adott arra, hogy ha szükséges, mozgósítsák az amerikai olajtartalékokat, hogy az olajpiac megfelelően ellátott legyen olajjal. A hangulatra emellett a gyenge kínai makroadatok is árnyékot vethettek, miután Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására.

Az olajpiaci események és a gyenge kínai makroadatok után lejjebb kerültek az európai tőzsdék ma délelőtt, a kontinens börzéi felemásan teljesítenek a hétfői kereskedés második felében, az irányadó európai részvényindexek továbbra is esnek, míg a régiós részvényindexek felfelé kapaszkodnak ma délután.

Ugrik az olaj, mi lesz most a Mollal?

Megvizsgáltuk a hirtelen, nagymértékű olajáremelkedés hatását a Mol két legjelentősebb üzletágára, az Upstreamre és a Downstreamre. Összességében kedvezőek a történések a Mol számára, de véleményünk szerint a szaúdi eseményeknek csak rövidtávú hatása van az olajpiacra, ezért nem látunk jelentős fundamentális változást a magyar olajtársaság esetén.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Mol, erősödéssel próbálkozik a magyar tőzsde

A szaúdi olajlétesítményéket ért hétvégi dróntámadás után esnek az irányadó európai részvényindexek ma délelőtt, a CAC40 0,6 százalékos esése mellett a DAX 0,7 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde a hétfői piacnyitás után felpattant, majd nem sokkal később le is fordult, az ezt követő oldalazás után a hazai részvényindex ismét erősödéssel próbálkozott meg, a BUX 1,9 milliárd forintos forgalom és 39 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül a Mol képes emelkedni, az olajcég részvényei 1,4 százalékot erősödtek ma délelőtt, majd a Mol a korábbi emelkedés egy részét ledolgozva 0,9 százalékkal került ma feljebb. A stagnáló Magyar Telekom mellett az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter árfolyama 0,1 százalékot esett.   

A hétvégi, szaúdi dróntámadást követően évtizedek óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára a hétfői piacnyitás után, a megugró olajár következtében az európai olajtársaságok részvényei nagyot emelkedtek ma délelőtt, az OMV 3,7 százalékos erősödése mellett a Shell árfolyama 2,9 százalékkal került feljebb.

A szaúdi dróntámadás utáni erőteljes kőolajáremelkedést követően nagyot esett az európai légitársaságok részvényárfolyama, miután a magasabb olajár következtében nőhet az üzemanyagok ára, amit a piaci szereplők is elkezdtek beárazni. Az Air France-KLM 3,1 százalékos esése mellett a Lufthansa árfolyama 3,1 százalékkal került lejjebb.

Esnek az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék hétfőn, miután a hétvégén dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajcég két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, amelyet követen a hétfői piacnyitás évtizedek óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára. Donald Trump ezt követően a Twitteren jelezte, hogy az amerikai kormány "csőre töltve" készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után. A hangulatra a gyenge makroadatok is árnyékot vethettek, miután Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására. A hongkongi tőzsde 1 százalékos esése mellett a sanghaji börze minimális esés mellett stagnált, míg a japán tőzsde zárva tartott.

A fokozódó geopolitikai feszültség következtében az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, a hétfői piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi továbbra is esnek, a CAC40 0,7 százalékos esése mellett a milánói börze 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 0,6 százalékot esett.

Címlapkép forrása: Martin Leissl /Bloomberg via Getty Images

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP