Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagy emelkedéssel zárta a hét első napját a Mol

Portfolio
A hétvégén dróntámadások érték a szaúd-arábiai állami olajcég két olajterminálját, amelyet követően a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett. A fokozódó geopolitikai feszültség következtében az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma, azonban az európai olajtársaságok részvényei különösen jól teljesítettek. A magyar tőzsde 1,3 százalékos emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban.

Nagy emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést a Mol

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 534 pontos emelkedés után 1,3 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot, míg a blue chipek felemásan zárták a hétfői kereskedést. Az OTP 0,7 százalékos erősödés után 12 760 forinton fejezte be a hétfői kereskedést, míg a Richter 2 százalékos emelkedés után 4 920 búcsúzott a hét első napjától. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban, az olajcég papírjai 2,7 százalékos emelkedés után 2 976 forinton zártak. A negatív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég 0,2 százalékos esés után 432 forinton fejezte be a hétfői kereskedést.

Nagyot emelkedett az európai olajcégek árfolyama

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, miután a Szaúd-Arábia ellen a hétvégén elkövetett dróntámadás után az olajár nagyot emelkedett ma. A geopolitikai feszültség árnyékot vetett a kontinens irányadó részvényindexeire, míg az olajáremelkedése által támogatva az európai olajtársaságok papírjai nagyot emelkedtek. A magyar tőzsde a délelőtt második felének bizonytalanságát maga mögött tudva ismét emelkedni kezdett, majd a hétfői piaczárás felé közeledve a BUX 431 pontos plusz mellett 1,1 százalékkal került feljebb, míg a hazai blue chipek közül 2,4 százalékos erősödésével a Mol teljesít a legjobban ma délután.

A geopolitikai feszültség vet árnyékot a részvénypiacokra

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a hétfői piacnyitás után, a befektetőket a geopolitikai feszültség aggasztja, miután a hétvégi, Szaúd-Arábiai olajlétesítményeket ért dróntámadás után hatalmasat emelkedett az olaj ára. A hétfői piacnyitás után az olajtársaságok részvényei jól teljesítettek, az ExxonMobil 3,3 százalékos erősödése mellett a Chevron 3 százalékkal került feljebb. A tengerentúli tőzsdék azonban esnek, a Nasdaq 0,5 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,3 százalékot esett. Az egyedi részvények esetén a General Motors árfolyama 3,3 százalékkal került ma lejjebb, miután a társaság negyvennyolcezer alkalmazottja lépett sztrájkba a hétvégén.

Durva mozgások az olajpiacon, meddig tarthat ez még?

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, melynek következtében a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett. Összeszedtük a főbb fundamentális és technikai tényezőket, hogy következtetéseket tudjunk levonni a kőolaj árfolyamának jövőbeli alakulására vonatkozóan. Nagy valószínűséggel hosszabb távon visszatérhet az olaj ára a pénteki szintekre, de a nagy volatilitás miatt érdemes lehet még várni a belépéssel.

Tovább a cikkhez

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék hétfő délután

A hétvégi, Szaúd-Arábia elleni dróntámadást követően valósággal kilőtt a kőolaj ára a hétfői piacnyitás után, a befektetőket azonban megnyugtathatta, hogy Szaúd-Arábia jelezte, már hétfőn visszaállítja a kiesett kapacitások harmadát. Míg Donald Trump felhatalmazást adott arra, hogy ha szükséges, mozgósítsák az amerikai olajtartalékokat, hogy az olajpiac megfelelően ellátott legyen olajjal. A hangulatra emellett a gyenge kínai makroadatok is árnyékot vethettek, miután Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására.

Az olajpiaci események és a gyenge kínai makroadatok után lejjebb kerültek az európai tőzsdék ma délelőtt, a kontinens börzéi felemásan teljesítenek a hétfői kereskedés második felében, az irányadó európai részvényindexek továbbra is esnek, míg a régiós részvényindexek felfelé kapaszkodnak ma délután.

Ugrik az olaj, mi lesz most a Mollal?

Megvizsgáltuk a hirtelen, nagymértékű olajáremelkedés hatását a Mol két legjelentősebb üzletágára, az Upstreamre és a Downstreamre. Összességében kedvezőek a történések a Mol számára, de véleményünk szerint a szaúdi eseményeknek csak rövidtávú hatása van az olajpiacra, ezért nem látunk jelentős fundamentális változást a magyar olajtársaság esetén.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Mol, erősödéssel próbálkozik a magyar tőzsde

A szaúdi olajlétesítményéket ért hétvégi dróntámadás után esnek az irányadó európai részvényindexek ma délelőtt, a CAC40 0,6 százalékos esése mellett a DAX 0,7 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde a hétfői piacnyitás után felpattant, majd nem sokkal később le is fordult, az ezt követő oldalazás után a hazai részvényindex ismét erősödéssel próbálkozott meg, a BUX 1,9 milliárd forintos forgalom és 39 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül a Mol képes emelkedni, az olajcég részvényei 1,4 százalékot erősödtek ma délelőtt, majd a Mol a korábbi emelkedés egy részét ledolgozva 0,9 százalékkal került ma feljebb. A stagnáló Magyar Telekom mellett az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter árfolyama 0,1 százalékot esett.   

A hétvégi, szaúdi dróntámadást követően évtizedek óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára a hétfői piacnyitás után, a megugró olajár következtében az európai olajtársaságok részvényei nagyot emelkedtek ma délelőtt, az OMV 3,7 százalékos erősödése mellett a Shell árfolyama 2,9 százalékkal került feljebb.

A szaúdi dróntámadás utáni erőteljes kőolajáremelkedést követően nagyot esett az európai légitársaságok részvényárfolyama, miután a magasabb olajár következtében nőhet az üzemanyagok ára, amit a piaci szereplők is elkezdtek beárazni. Az Air France-KLM 3,1 százalékos esése mellett a Lufthansa árfolyama 3,1 százalékkal került lejjebb.

Esnek az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék hétfőn, miután a hétvégén dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajcég két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, amelyet követen a hétfői piacnyitás évtizedek óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára. Donald Trump ezt követően a Twitteren jelezte, hogy az amerikai kormány "csőre töltve" készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után. A hangulatra a gyenge makroadatok is árnyékot vethettek, miután Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására. A hongkongi tőzsde 1 százalékos esése mellett a sanghaji börze minimális esés mellett stagnált, míg a japán tőzsde zárva tartott.

A fokozódó geopolitikai feszültség következtében az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, a hétfői piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi továbbra is esnek, a CAC40 0,7 százalékos esése mellett a milánói börze 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 0,6 százalékot esett.

Címlapkép forrása: Martin Leissl /Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company