HAIFA, ISRAEL - DECEMBER 25: Smoke rises after a fire broke out at an oil refinery (Photo by Shay Hartov/Anadolu Agency/Getty Images)
Üzlet

Remek vételi lehetőség a mostani tőzsdei felfordulás

Portfolio
Ma reggel abszolút dominálják a médiát a szaúdi dróntámadással kapcsolatos hírek, azonban az olajár szárnyalása a részvényekre és a devizákra csupán korlátozott hatást gyakorolhat a stratégák szerint. A dróntámadás során a világ olajkínálatának 5%-a kiesett, mely jelentősen felborította az olaj keresleti és kínálati oldali egyensúlyát.

A határidős jegyzések 1988-as bevezetése óta nem emelkedett hirtelen ekkorát még a Brent jegyzése, mely elérte ma a 71 dollárt is. Donald Trump az események hatására engedélyezte hozzáférést a stratégiai olajtartalékokhoz.

Az arany csupán 1%-ot emelkedett, az S&P 500 index határidős jegyzése pedig csak 0,8%-os esést produkált a hírre. A G10 nemzetek devizái közül a leginkább energiatermeléssel foglalkozó országok, így Kanada és Norvégia devizája erősödött a legjobban.

A Saxo globális makrostratégája szerint a részvények esetén minden visszaesését vételre kell felhasználni, ugyanis véleménye szerint hosszabb távon pozitív a korreláció, azaz együtt mozgás az olaj ára és a részvénypiacok között.

Az incidens épp egy amúgyis történésekben sűrű héten érkezett, amerikai és japán kamatdöntés lesz, miközben továbbra is haladnak a Brexit körüli egyeztetések. Az olajjal történteket minden bizonnyal figyelembe fogja venni a Fed, azonban az elemzők akkora hatást nem tulajdonítanak a dróntámadásnak, ugyanis ha igazán nagy baj lenne, a részvénypiacok nem egy százalék alatti mértékben estek volna a hírre. A piacokat továbbra is a kereskedelmi háborús fronton érkezett enyhülések és a jegybankok galamb politikája támasztja.

Az amerikai Cambiar Investors befektetési igazgatója szerint a szaúdi eseményeknek csak rövid távú hatása lesz a piacokra, véleménye szerint az olajpiac jelenleg amúgyis túlkínálattal küszködik, így rövid távon kis felmentés érkezett, de ez aligha befolyásolná a hosszútávú képet.

Egy másik stratéga az orosz rubel vásárlását javasolja, mivel a szaúdi termeléskiesés kedvezőbb helyzetbe hozza az olajexportáló országokat. Jól teljesíthetnek az olaj illetve energiakapcsolt papírok, a legnagyobb vesztesek között pedig az energiaimportőr gazdaságok lehetnek, mint Japán, Kína, Dél-Korea, India. A tradicionális menekülőeszközök teljesíthetnek még jól a nap folyamán, csökkennek az amerikai államkötvény határidős jegyzések, 0,2%-kal erősödik jelenleg a japán jen az amerikai dollárral szemben, és az aranynak is jó napja lehet.

Ismét jelentősen változó technikai kép

A korábbi cikkünkben említett két behalt kitörés után most ismét hatalmas kitörést figyelhetünk meg a grafikonon, a korábbi fej-vállak alakzat nyakvonala 65,5-nél és a feje 66,6 dollárnál szolgálhat támaszként.

Címlapkép: Shay Hartov/Anadolu Agency/Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company