wizzairshutterstock
Üzlet

Lépett a Wizz Air az olajár szárnyalását látva

Portfolio
Az olaj és az üzemanyagárak elmúlt napokban látott nagy mozgásai után a Wizz Air úgy döntött, hogy változtat a hedge-politikáján és a következő 7 hónapra már az üzemanyag-szükséglete közel 80 százalékát lefedezte.

Vad mozgásokat produkált tegnap az olajpiac a hétvégi szaúdi dróntámadások hírére, soha nem látott emelkedéseket mutatott az olaj árfolyama. Ez nem jó hír a légitársaságoknak, amelyeknél a működési költségek negyedét/ötödét adja az üzemanyagköltség. De természetesen ezt nem nézik tétlenül a légitársaságok, rendszerint valamilyen mértékben fedezik magukat az olajár és ezzel együtt a kerozinár emelkedése ellen. Ez alól a Wizz Air sem kivétel.

Az üzemanyagárak tegnapi mozgását látva a Wizz Air ügy döntött, hogy változtat a hedgelési politikáján. A légitársaságnál van egy egészen konkrét, az igazgatótanács által elfogadott iránymutatás arra, hogy milyen mértékben fedezi az üzemanyag-szükségletét: a minimumszint 12 hónapos időtávon 50 százalék, 18 hónapra előretekintve pedig 40 százalék. A cél az, hogy rövid távon csökkentsék az üzemanyagár mozgásából eredő volatilitást az eredményekben és a likviditásban.

Most jóval a minimumszint felett fedezi magát a Wizzz Air, a 2020-as pénzügyi év végéig, amiből még 7 hónap van, az üzemanyagszükséglete 77 százalékát fedezi 633 és 692 dolláros kerozinár mellett, a 2021-es pénzügyi évre pedig 43 százalékot fedez, 603 és 661 dollár közötti szintekre.

A légitársaság hozzáteszi, hogy a nyár folyamán profitált az alacsonyabb üzemanyagárakból, ezért is növelte a fedezeti pozíciókat.

A hétfői kereskedést 5 százalékos csökkenéssel zárták a Wizz Air részvényei a londoni tőzsdén az olajáremelkedés hírére. Ma reggel kissé felfelé korrigálnak a részvények, 1 százalékos plusszal nyitottak.

Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP