BMW
Üzlet

Bedobták az ötletet: a BMW autógyártót vehet, nem is akármelyiket

Portfolio
A Sanford C. Bernstein úgy véli, hogy a BMW-nek meg kellene vásárolnia az indiai Tata Motorstól a Jaguar Land Rovert, az elemzőház szerint a tranzakcióval nagyot nőhetne a BMW által eladott autók száma és a német autógyártó eredménye is, de az ügyletből szerintük a Jaguar Land Rover is profitálhatna.

A Sanford C. Bernstein elemzői szerint a BMW-nek meg kellene vásárolnia a Jaguar Land Rovert az indiai Tata Motorstól. A Bernstein elemzői szerint a BMW túltőkésített és a német autógyártó jelentős készpénzállománnyal rendelkezik, míg a Jaguar Land Rover mind működési, mind pénzügyi szempontból jelentős kihívásokkal küzd, azonban a cég egy nagyobb partner szárnyai alatt a mind a fix-, mind a változó költségeit is jelentősen csökkenthetné.

A Tata Motors veszteségei nőnek, míg a társaságnak a kínai eladásai lassulása mellett a Brexittel is meg kell küzdenie. A BMW esetében az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus jelentős problémát jelent, továbbá a brit politikai problémák a német autógyártóra is árnyékot vetnek, miután a BMW az Egyesült Királyságban gyártja a Minit és a Rolls-Royce-t is.

Az elemzőház szerint, ha a BMW 9 milliárd fontért megvásárolná a Jaguar Land Rovert, az 20 százalékkal növelhetné a német autógyártó eredményét, míg közel egynegyedével növelhetné meg a BMW által értékesített járművek mennyiségét, a Jaguar Land Rover eladásához azonban a Tata Motorsnak először félre kell tennie a büszkeségét az elemzők szerint.

A Bernstein szerint a tranzakció ’’érzelmileg összetett” lenne, a két autógyártó korábbi kapcsolata miatt, miután a kilencvenes években a BMW tulajdonában volt a Land Rover és a Rover-csoport is. Az elemzőház kiemeli, hogy ez az időszak traumatikus volt a BMW számára, és a müncheni menedzsment több tagja is kellemetlen emlékként tekint vissza erre a periódusra.

A BMW 14 milliárd dolláros költség lefaragási programon dolgozik, míg a Jaguar Land Rover 2,5 milliárd angol font értékű megtakarítás mellett 4 500 munkahelyet szüntet meg. A két cég korábban már megegyezett egymással a következő generációs elektromos autóikon.

A tranzakció nem lenne rossz üzlet a Tata Motors számára, miután a Jaguar Land Rovert 2008-ban 2,3 milliárd dollárért vásárolták meg a Fordtól, mindemellett érdemes azonban hozzátenni, a cég jelentős összeget fektetett be a Jaguar Land Roverbe. Iparági források szerint az indai vállalat több stratégiai opciót is megvizsgált a Jaguar Land Rover esetében, beleértve a részleges értékesítés lehetőségét is, a Tata Motors azonban cáfolta mindezt.

(Automotive News Europe)

Címlapkép forrása: Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BenzinGázolaj
Olvasta már? Olcsóbb lett a gázolaj