shutterstock_611533595
Üzlet

Magyarország a bezzegország, ha autóeladásról van szó

Portfolio
Az új károsanyag-kibocsátás mérési eljárásra (WLTP) való átállás miatt nagyon erős volt a tavaly augusztus az európai autópiacon, ahhoz képest idén nagyot estek az eladások az Európai Unióban, Magyarország viszont üdítő kivétel, nálunk közel ötödével több autót adtak el, mint tavaly.

Tavaly decemberben esett utoljára akkorát az európai autóértékesítés, mint idén augusztusban, amikor az előző évihez képest 8,4 százalékkal kevesebb, összesen 1,04 millió autót adtak el az Európai Unióban.

A visszaesésre van magyarázat: a 2018 augusztus nagyon erős volt, akkor az új mérési eljárásra, a WLTP-re való szeptember 1-jei átállást megelőzően pörögtek fel az eladások. Az év első 8 hónapjában 3,2 százalékkal kevesebb, összesen 10,5 millió autót adtak el az unióban.

A gyártók között augusztusban a Daimler szerepelt a legjobban, közel negyedével több autót adtak el, Mercedesből 14, Smartból pedig 106 százalékkal többet adtak el. Az európai piacvezető, a Volkswagen Csoport eladása piaci átlag alatt, 7,7 százalékkal csökkent, a csoporton belül a Volkswagen márka eladásai 13,7 százalékkal, a Porsche értékesítése pedig 17 százalékkal csökkent, a konszernen belül egyedül a Skoda (+5,7%) eladásai emelkedtek. A sor végén a Renault (-23,6%), az FCA (-26,6%) és a Nissan (-47,3%) áll, utóbbi kettő eladásai nem csak augusztusban, de az év első 8 hónapjában is nagyot estek.   

Még mindig a Volkswagen Csoport a piacvezető, augusztusban 286 ezer eladott autóval a piac több mint negyede az övék volt, a piac hetede a PSA Csoporté, tizede pedig a Renault Csoporté.

A legnagyobb növekedés a görög autópiacon volt, amely negyedével bővült augusztusban, a második helyre a magyar piac futott be, a nagy piacok közül a francián és a spanyolon volt nagyobb visszaesés, a német autópiac augusztusban és az év első 8 hónapjában is nagyjából stagnált. A magyar piacon messze a legtöbb autót továbbra is a Suzuki adja el, piaci részesedése 28,4 százalék volt augusztusban, a legnépszerűbb kategória 37 százalékos piaci részesedéssel az SUV volt.

Címlapkép: Shutterstock

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844