shutterstock_611533595
Üzlet

Magyarország a bezzegország, ha autóeladásról van szó

Portfolio
Az új károsanyag-kibocsátás mérési eljárásra (WLTP) való átállás miatt nagyon erős volt a tavaly augusztus az európai autópiacon, ahhoz képest idén nagyot estek az eladások az Európai Unióban, Magyarország viszont üdítő kivétel, nálunk közel ötödével több autót adtak el, mint tavaly.

Tavaly decemberben esett utoljára akkorát az európai autóértékesítés, mint idén augusztusban, amikor az előző évihez képest 8,4 százalékkal kevesebb, összesen 1,04 millió autót adtak el az Európai Unióban.

A visszaesésre van magyarázat: a 2018 augusztus nagyon erős volt, akkor az új mérési eljárásra, a WLTP-re való szeptember 1-jei átállást megelőzően pörögtek fel az eladások. Az év első 8 hónapjában 3,2 százalékkal kevesebb, összesen 10,5 millió autót adtak el az unióban.

A gyártók között augusztusban a Daimler szerepelt a legjobban, közel negyedével több autót adtak el, Mercedesből 14, Smartból pedig 106 százalékkal többet adtak el. Az európai piacvezető, a Volkswagen Csoport eladása piaci átlag alatt, 7,7 százalékkal csökkent, a csoporton belül a Volkswagen márka eladásai 13,7 százalékkal, a Porsche értékesítése pedig 17 százalékkal csökkent, a konszernen belül egyedül a Skoda (+5,7%) eladásai emelkedtek. A sor végén a Renault (-23,6%), az FCA (-26,6%) és a Nissan (-47,3%) áll, utóbbi kettő eladásai nem csak augusztusban, de az év első 8 hónapjában is nagyot estek.   

Még mindig a Volkswagen Csoport a piacvezető, augusztusban 286 ezer eladott autóval a piac több mint negyede az övék volt, a piac hetede a PSA Csoporté, tizede pedig a Renault Csoporté.

A legnagyobb növekedés a görög autópiacon volt, amely negyedével bővült augusztusban, a második helyre a magyar piac futott be, a nagy piacok közül a francián és a spanyolon volt nagyobb visszaesés, a német autópiac augusztusban és az év első 8 hónapjában is nagyjából stagnált. A magyar piacon messze a legtöbb autót továbbra is a Suzuki adja el, piaci részesedése 28,4 százalék volt augusztusban, a legnépszerűbb kategória 37 százalékos piaci részesedéssel az SUV volt.

Címlapkép: Shutterstock

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP