01.09.2018, Bavaria, Vohburg an der Donau: (Photo by Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images)
Üzlet

Mesés gazdagság, kettétört karrierek - Ezt okozta a szaúdi olajpara

Portfolio
Az alábbiakban összefoglaltuk a Bloomberg cikke alapján, hogy az olajpiac évtizedek óta nem látott legizgalmasabb napjait hogy élték meg a profik. Karrierek törtek ketté, mesés vagyonok képződtek egyik pillanatról a másikra, miközben a szakma nem aludt túl sokat vasárnapról hétfőre virradóan.

A vasárnapi olajpiaci nyitás az esetek többségében egy nyugodt, csendes esemény, minimális kontraktus cserél gazdát, és csak alig pár olajkereskedő ül jellemzően Ázsiában monitoraik előtt, mivel ott már hétfő reggel van. A legutóbbi vasárnap azonban teljesen más volt, a kötési volumenek hatalmasak voltak, és a fedezeti alapok, finomítók és az olajkereskedő házak a legjobb kereskedőiket, szakértőiket vetették be, hogy minél hamarabb összeszedjék az információmorzsákat, és következtetéseket vonhassanak le az olajár jövőbeli alakulása kapcsán.

Egy londoni olajkereskedéssel foglalkozó fedezeti alap alapítója szerint a történtek nem csupán a mesés profitokról és óriási veszteségekről szóltak, hanem vasárnap éjszaka emberek karrierje és megélhetése tört ketté, vagy éppen indult meg.

Szeptember 16-án, hétfőn napi szinten eddig még sosem látott mennyiségű üzlet köttetett meg a Brent olaj és a WTI határidős jegyzése tekintetében. A hatás a finomított termékek piacára is begyűrűzött, a dízel kereskedésében sem tapasztalhattunk még soha ekkora forgalmat, mint hétfőn, 2008 óta a legintenzívebb napok érkeztek az olaj piacára.

Az olajárak felrobbanásának oka a szaúdi olajlétesítmények ellen intézett dróntámadás volt, melynek hatására hirtelen kiesett a világ olajtermelésének az 5%-a.

A manhattani és houstoni olajbrókerek amerikai idő szerint vasárnap délután 6 előtt már tobzódtak irodáikban, és csak találgattak arról, hogy az elsőnek nyitó ázsiai piacon mekkora áremelkedést okozhatott a terrorista támadás. Mindeközben Európában már éjféltájt járt, azonban a kontinens olajkereskedői keze alatt már égett a munka. Szingapúrban már hajnali 5 és 6 között elindult a munka, és egy szingapúri kereskedő 1991-et idézte fel, amikor az amerikai erők elindították az iraki szárazföldi offenzívájukat, akkor látott utoljára ekkora napon belüli mozgást a kőolaj árában.   

Rengeteg kereskedő kénytelen volt pánikszerűen zárni az árfolyam esésére fogadó pozícióit a kockázatkezelési szakértők nyomására. A legtöbb olajkereskedőt hidegzuhanyként érhette a hirtelen 20%-os elmozdulás, ugyanis valószínűleg még sosem tapasztaltak ilyet, hogy minden átmenet nélkül, réssel ekkorát ugrik az árfolyam.

Az olajár robbanásának hatására az addig teljesen értéktelen tőkeáttételes derivatívák, elsősorban sz opciók hirtelen hatalmas aranybányává váltak, és mesés gazdagsággal örvendeztették meg tulajdonosaikat. Egy svájci olajkereskedő visszaemlékezése szerint hétfőn gyönyörű nyári nap volt Zugban, de sok ember egyáltalán nem tudta élvezni…

Mindeközben már hatalmasat esett a tegnapi nap folyamán a Brent ára, miután Szaúd-Arábia bejelentette, hogy a vártnál hamarabb lesz képes ismét termelésbe állítani kiesett kapacitásait.

Címlapkép: Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP