SZG_9534
Üzlet

Fontos finanszírozási lehetőség a vállalatoknak a tőzsde

Portfolio
Matolcsy György előadását követően Veres Tibor, a Wallis Csoport elnöke és Szabó Levente László, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese tartott előadást a BÉT50 konferencián.

Matolcsy György előadását követően Veres Tibor, a Wallis Csoport elnöke beszélt arról, hogy a Wallis cégcsoporthoz tartozó vállalatok hogyan használják a tőzsdét. A csoport elnöke megemlítette például a Wing példáját is, a tíz évvel ezelőtt még sok szempontból kiskorú vállalat menedzsmentje nem volt lelkes, sokan ellenálltak, a tulajdonosok viszont hittek a vállalatban, és abban is, hogy a kötvénykibocsátás révén szerezhető partnerek révén a Wing még erősebb vállalat lehet és tovább fejlődhet. A Graboplast a másik jó példa, a vállalat ugyanis volt már tőzsdén, 2001-ben azonban a menedzsment úgy gondolta, hogy érdemes átgondolni a vállalat működését, ehhez pedig kivezették a tőzsdéről a vállalat részvényeit. A céget sikerült megfelelően átalakítani, ami után a jövőben ismét tőzsdére vihetik a céget.

A cégvezér aztán részletesen beszélt az Alteoról, amelyet az egyik legnagyobb sikertörténetüknek tart. Chikán Attilával gyakorlatilag a nulláról indították az alternatív energiával foglalkozó vállalatot, amelynél kezdettől fogva a cél a tőzsde volt. 2009 volt az első olyan működési év, amikor már tőzsdén volt a vállalat, 2011-ben már az első sikeres kötvénykibocsátáson is túl volt az Alteo, 2016-ban pedig sikeres IPO-ra került sor.

Veres aztán arra az általa feltett kérdésre válaszolt, hogy mit is ad a tőzsdei jelenlét a vállalatoknak. A cégvezér szerint többek között a menedzsment motivációját is javítja, de a tulajdonosok számára is segítséget nyújt, például a vagyonmegosztásban vagy örökösödési kérdésekben.  

A következő előadásban Szabó Levente László, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese beszélt, ő elsőként visszautalt Matolcsy György előadására, amelyben a jegybankelnök a hazai bankok tőzsdei bevezetéséről beszélt, Szabó erre azt mondta, hogy ezt a gondolatot házi feladatként elviszik magukkal.

Szabó előadásában végigvette azokat a forrásbevonási lehetőségeket, amelyek a hazai vállalatok rendelkezésére állnak. A bankvezér szerint jó hír, hogy ebben a ciklusban jól használtuk fel a kkv-k fejlesztésére szolgáló uniós forrásokat, 90 százalékát már leszerződtük, a hitelek tekintetében azonban már nem állunk ilyen jól, a GDP-arányos hitelvolumen a V4-átlaghoz és az európai átlaghoz képest is alacsony, itt van növekedésre tér. A kockázati tőke területen a Jeremie alapokkal megjelent forrás, a részvény- és kötvénypiacon azonban még van lehetőség, a számok alapján a régióval és Európával összehasonlítva is.

2013-ban az NHP programmal a vállalati hitelek növekedése megfordult, az elmúlt években jelentősen nőttek a kihelyezések és az állományok, éves átlagban 16 százalék volt a növekedés, Szabó szerint középtávon 8-10 százalékos lehet a hitelnövekedés. Az NHP Fix kapcsán Szabó elmondta, hogy a 10 éves 2,5 százalékos forrás bárhol a világon megállja a helyét, erre lehet támaszkodni és fejleszteni. A várható kamatmarzsokkal kapcsolatban a bankvezér elmondta, hogy a kamatszintek középtávon maradni fognak, nem számítanak arra, hogy emelkednek a kamatok és a kamatmarzsok. A kockázati szintek alacsony szinten állnak, Szabó úgy gondolja, hogy alacsonyan is maradnak, a forráshozjutás rendben van. A vállalati hitelezésben arra számítanak, hogy a fix hitelek nőni fognak, a devizahitelek viszont nem nőnek.

A részvény- és a vállalati kötvénypiacon van a legnagyobb növekedési potenciál a vállalatok finanszírozásában. Vannak olyan programok, amelyek megkönnyítik a hazai kkv-k tőzsdére lépését, ilyen platform a BÉT XTend piaca is, de az MNB vállalati kötvényprogramja is, amit Szabó igazi sikersztorinak tart, több vállalat megszerezte már a megfelelő hitelminősítői értékelését, Szabó reméli, hogy a 300 milliárd forintos keretösszegen túl is lesz folytatása a programnak.

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
FrankfurtiTőzsde