BET
Üzlet

Jó minősítést kapott a Baromfi Coop, nagy kötvénykibocsátás jöhet

Portfolio
Idén nyáron indult el az MNB vállalati kötvényprogramja, amelynek keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű cégek által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket, ehhez minden résztvevő társaságnak át kell esnie egy hitelminősítésen. A Scope Ratings az elmúlt hetekben sorra tette közzé a kötvényprogramban résztvevő cégekről készített minősítéseit, most a hitelminősítő a Baromfi-Coop Kft. értékelését tette közzé, a társaság akár 28,5 milliárd forintos kötvénykibocsátása előtt.

A Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja idén júliusban indult útjára, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a társaságok által kibocsátandó kötvények legalább B+ minősítést szerezzenek egy Európai Értékpapír-piaci Hatóság által nyilvántartásba vett hitelminősítőtől. A Scope Ratings az elmúlt hetekben sorra végezte el a kötvénykibocsátást tervező hazai cégek hitelminősítését, ma a hitelminősítő a Baromfi-Coop Kft. értékelését tette közzé.

A Baromfi-Coop Kft. BB- besorolást kapott a hitelminősítőnél stabil kilátások mellett, míg a társaság kötvényei szintén BB- besorolást kaptak, ami egy kategóriával magasabb, mint az MNB által támasztott minimumelvárás ahhoz, hogy adott társaság a Nemzeti Kötvényprogramba bekerülhessen.

A hitelminősítés a Scope Ratings szerint elsősorban a Baromfi-Coop magyar baromfifeldolgozó iparágban betöltött piaci pozícióját és a szilárd jövedelmezőségét tükrözi. A hitelminősítést a gyenge diverzifikáció fogta vissza.

A társaság baromfi termelése éves szinten eléri a 64 millió darabot, amivel a Baromfi-Coop nagyjából a teljes hazai csirkehús termelés 25 százalékát adja. A Scope ezenkívül a cégnek a McDonald’s-cal fennálló hosszú távú kapcsolatát pozitívnak ítéli meg. A társaság által termelt mennyiség azonban meglehetősen alacsony a versenytársakhoz képest, ami a visszafogja a vállat piaci részesedésének Scope általi megítélését. A Baromfi-Coop hitelminősítését veszélyezteti a gyenge diverzifikáció, ennek alapja a meglehetősen koncentrált ügyfélportfolió és hogy a cég egy csirkefajtára fókuszál. A hitelminősítést támogatja a jövedelmezőség, a társaság EBITDA-marzsa 2016 és 2018 között átlagosan 11,8 százalékos volt. A Scope Ratings az üzleti kockázati profilhoz BB minősítést társított.

A társaság pénzügyi kockázati profiljához BB- minősítést társított a Scope Ratings, ami a hitelminősítő azon várakozásait tükrözi, amely szerint a Baromfi-Coop hitelmutatói jelentősen romlanak ebben az évben a társaság jelentős beruházási programja után (elsősorban a kisvárdai egység bővítése miatt). Az idei évben a hitelminősítő számításai szerint a vállalat adósság/EBITDA hányadosa 3,8 lehet (szemben a 2018-as 2,1-es hányadossal) és a Scope Ratings arra számít, hogy a cég hitelmutatói mérsékelten erősödnek 2020-tól. Ezt az elemzés a magasabb működési eredményekre alapozza, amit a korábbi befektetések hozzájárulása mellett az alacsonyabb beruházások okoznak. A hitelminősítést negatív irányban befolyásolja a gyenge likviditás, a cég jelentős összegű rövid lejáratú adóssága és a cég negatív szabad működési cash flow-ja 2018-ban és várhatóan 2019-ben is.

A Baromfi-Coop kilátásai stabilak, ami a tükrözi a Scope 2020-tól történő enyhe javulásra vonatkozó várakozásait, és a cég akár 28,5 milliárd forintos, sikeres kötvénykibocsátását is, amelyből 19,5 milliárd forintot adósságának visszafizetésre kellene fordítani a cégnek, míg 9 milliárd forintból a jelenlegi beruházási programot kellene finanszíroznia. A hitelminősítésre pozitív hatást gyakorolna, ha a hitelminősítő számításai szerint a vállalat adósság/EBITDA hányadosa fenntartható módon 3,5 alá csökkenne. A hitelminősítésre negatív hatást gyakorolna, ha a hitelminősítő számításai szerint a vállalat adósság/EBITDA hányadosa tartósan 4 fölé emelkedne. Ez különösen akkor fordulhatna elő, ha a társaság nagyméretű M&A tranzakciót hajtana végre vagy az EBITDA alulmúlná a Scope várakozásait. A Scope szerint a 2021 után is folytatódó gyenge likviditási fedezet a hitelminősítés csökkentését vonhatná maga után.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde 

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP