Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Néhány pontos eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde

Portfolio
Felfelé kapaszkodtak az irányadó európai részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, míg a tengerentúli tőzsdék is emelkdtek. A magyar tőzsde a nap első felének enyhe esését a csütörtöki piaczárásra csaknem teljesen ledolgozta, a BUX végül 8 eséssel zárta a hét negyedik napját.

A nap végére szépített a BUX, néhány pontos eséssel zárta a magyar tőzsde

A hazai részvényindex a csütörtöki kereskedés folyamán mérsékelt mínuszban járt, majd a csütörtöki piaczárás felé közeledve a magyar tőzsde a korábbi esés nagy részét ledolgozva előző napi záróértéke közelében fejezte be a hét negyedik napját. A BUX végül 8 pontos eséssel zárt, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,2 százalékos erősödés után 12 770 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödés után 436 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést. A Mol 3 000 forinton stagnált, míg a hazai blue chipek közül a Richter teljesített a leggyengébben, a gyógyszergyártó részvényei 0,9 százalékos esés után 4 900 forinton búcsúztak a hét negyedik napjától.

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék

Mérsékelt emelkedéssel indult a hét negyedik napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a befektetők a Fed tegnapi kamatdöntését emésztették. A Fed szerdán az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját, azonban a jegybankárok megosztottnak tűntek az újabb lépésekkel kapcsolatban. A befektetői figyelem a Fed kamatdöntése után az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai felé fordult, a két ország kereskedelmi egyeztetései Washingtonban folytatódnak. A csütörtöki és pénteki tárgyalások az októberi, magasabb szintű egyeztetések előtt egyengethetik az utat. Az egyedi részvények esetében a Microsoft részvényei 2 százalékkal kerültek feljebb, miután a társaság 40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be. A csütörtöki piacnyitástól távolodva a Nasdaq 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,2 százalékot erősödött, míg a Dow 0,2 százalékot emelkedett.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek

Az irányadó európai részvényindexek felfelé kapaszkodnak a csütörtöki kereskedés második felében, míg a régiós tőzsdék felemásan teljesítenek csütörtök délután. A bécsi börze 0,8 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, míg a lengyel WIG 0,5 százalékot esett. A magyar tőzsde is lejjebb került ma, a BUX 4 milliárd forintos forgalom 142 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, a BUX komponensei közül a Takarék Jelzálogbank és a Richter részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Emelkednek az európai bankpapírok

A Fed szerdán az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját, ezt követően lefordultak az amerikai részvényindexek, majd a tengerentúli tőzsdék a szerdai piaczárás felé közeledve ismét emelkedni kezdtek, végül minimális elmozdulással zárva a hét harmadik napját. A Dow 0,1 százalékos erősödése mellett az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett.

Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítettek csütörtökön a Fed kamatcsökkentése után, a Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,1 százalékot esett, míg a sanghaji börze 0,5 százalékot esett.

Az irányadó európai részvényindexek nem találták az irányt a csütörtöki piacnyitás után, majd a kontinens börzéi a délelőtt második felére ráfordulva már felfelé kapaszkodtak a Fed szerdai kamatcsökkentése után. Különösen jól teljesítenek az európai bankrészvények ma délelőtt, a kontinens bankpapírjai közül 4,2 százalékos erősödésével a Commerzbank teljesít a legjobban.

Lejjebb került a BUX, esik a Richter

A csütörtöki piacnyitástól távolodva kissé lejjebb csúszott a magyar tőzsde, a BUX 195 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. Az OTP és a Mol árfolyama egyaránt 0,4 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,5 százalékot esett, míg a hazai nagypapírok közül 1 százalékos esésével a Richter teljesít a leggyengébben ma reggel.

Minimális eséssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 63 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok vegyesen teljesítenek a csütörtöki piacnyitás után. Az OTP stagnál, míg a Mol és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,5 százalékot esett.

Enyhe emelkedéssel vághatnak neki a csütörtöki kereskedésnek az európai tőzsdék

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A befektetők a Fed kamatdöntésére vártak a hét harmadik napján, a Fed az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját, ezt követően lefordultak az amerikai részvényindexek, majd a tengerentúli tőzsdék a szerdai piaczárás felé közeledve ismét emelkedni kezdtek. A Dow végül 36 pontos emelkedés után 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,1 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága a vártnak megfelelően 25 bázisponttal 1,75-2 százalékra csökkentette a kamatot a szerdán, a szavazati arány 7:3 volt, ketten nem lazítottak volna, James Bullard pedig 50 bázispontot vágott volna. A Fed friss előrejelzései szerint az idén 2,2 százalékkal bővülhet az amerikai gazdaság, ez egy hajszállal jobb a júniusi prognózisnál, 2020-ra pedig továbbra is 2 százalékos GDP-növekedést vár a jegybank. Az inflációs előrejelzés változatlan: idén 1,5 százalék, jövőre 1,9 százalék lehet a drágulás üteme.

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 334 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést. Az OTP 0,5 százalékos emelkedés után 12 750 forinton zárt, a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó papírjai 4 942 forinton fejezték be a hét harmadik napját. A Magyar Telekom 0,9 százalékos erősödést követően 435 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától, míg a blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban, az olajcég papírjai 1,8 százalékos emelkedés után 3 000 forinton zárták a szerdai kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A Fed kamatcsökkentése után felemásan teljesítenek az irányadó ázsiai részvényindexek a hét negyedik napján, a befektetők a Bank of Japan csütörtöki kamatdöntő ülésére figyeltek, bár a japán jegybank nem változtatott a kamaton, a döntéshozók azonban utaltak arra, hogy októberben tovább vághatnak a kamaton. A Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,1 százalékot emelkedett. Ázsia más részein felfelé kapaszkodtak a tőzsdék csütörtökön, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 8 pontos plusza 0,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A Fed kamatdöntése után a befektetők figyelme a beérkező makroadatok felé fordul majd, míg az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásairól szóló beszámolókra figyelnek majd a befektetők, miután a két ország kereskedelmi egyeztetései csütörtökön alsóbb szinteken folytatódnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK 12 hónapos kincstárjegy aukciót tart, az Egyesült Királyságból az augusztusi kiskereskedelmi eladások mellett a Bank of England kamatdöntő ülésére figyelnek majd a befektetők. Az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek száma mellett az augusztusi használtlakás-eladási adatsorok érkeznek majd.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP