Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Néhány pontos eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde

Portfolio
Felfelé kapaszkodtak az irányadó európai részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, míg a tengerentúli tőzsdék is emelkdtek. A magyar tőzsde a nap első felének enyhe esését a csütörtöki piaczárásra csaknem teljesen ledolgozta, a BUX végül 8 eséssel zárta a hét negyedik napját.

A nap végére szépített a BUX, néhány pontos eséssel zárta a magyar tőzsde

A hazai részvényindex a csütörtöki kereskedés folyamán mérsékelt mínuszban járt, majd a csütörtöki piaczárás felé közeledve a magyar tőzsde a korábbi esés nagy részét ledolgozva előző napi záróértéke közelében fejezte be a hét negyedik napját. A BUX végül 8 pontos eséssel zárt, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,2 százalékos erősödés után 12 770 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödés után 436 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést. A Mol 3 000 forinton stagnált, míg a hazai blue chipek közül a Richter teljesített a leggyengébben, a gyógyszergyártó részvényei 0,9 százalékos esés után 4 900 forinton búcsúztak a hét negyedik napjától.

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék

Mérsékelt emelkedéssel indult a hét negyedik napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a befektetők a Fed tegnapi kamatdöntését emésztették. A Fed szerdán az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját, azonban a jegybankárok megosztottnak tűntek az újabb lépésekkel kapcsolatban. A befektetői figyelem a Fed kamatdöntése után az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai felé fordult, a két ország kereskedelmi egyeztetései Washingtonban folytatódnak. A csütörtöki és pénteki tárgyalások az októberi, magasabb szintű egyeztetések előtt egyengethetik az utat. Az egyedi részvények esetében a Microsoft részvényei 2 százalékkal kerültek feljebb, miután a társaság 40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be. A csütörtöki piacnyitástól távolodva a Nasdaq 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,2 százalékot erősödött, míg a Dow 0,2 százalékot emelkedett.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek

Az irányadó európai részvényindexek felfelé kapaszkodnak a csütörtöki kereskedés második felében, míg a régiós tőzsdék felemásan teljesítenek csütörtök délután. A bécsi börze 0,8 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, míg a lengyel WIG 0,5 százalékot esett. A magyar tőzsde is lejjebb került ma, a BUX 4 milliárd forintos forgalom 142 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, a BUX komponensei közül a Takarék Jelzálogbank és a Richter részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Emelkednek az európai bankpapírok

A Fed szerdán az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját, ezt követően lefordultak az amerikai részvényindexek, majd a tengerentúli tőzsdék a szerdai piaczárás felé közeledve ismét emelkedni kezdtek, végül minimális elmozdulással zárva a hét harmadik napját. A Dow 0,1 százalékos erősödése mellett az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett.

Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítettek csütörtökön a Fed kamatcsökkentése után, a Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,1 százalékot esett, míg a sanghaji börze 0,5 százalékot esett.

Az irányadó európai részvényindexek nem találták az irányt a csütörtöki piacnyitás után, majd a kontinens börzéi a délelőtt második felére ráfordulva már felfelé kapaszkodtak a Fed szerdai kamatcsökkentése után. Különösen jól teljesítenek az európai bankrészvények ma délelőtt, a kontinens bankpapírjai közül 4,2 százalékos erősödésével a Commerzbank teljesít a legjobban.

Lejjebb került a BUX, esik a Richter

A csütörtöki piacnyitástól távolodva kissé lejjebb csúszott a magyar tőzsde, a BUX 195 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. Az OTP és a Mol árfolyama egyaránt 0,4 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,5 százalékot esett, míg a hazai nagypapírok közül 1 százalékos esésével a Richter teljesít a leggyengébben ma reggel.

Minimális eséssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 63 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok vegyesen teljesítenek a csütörtöki piacnyitás után. Az OTP stagnál, míg a Mol és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,5 százalékot esett.

Enyhe emelkedéssel vághatnak neki a csütörtöki kereskedésnek az európai tőzsdék

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A befektetők a Fed kamatdöntésére vártak a hét harmadik napján, a Fed az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját, ezt követően lefordultak az amerikai részvényindexek, majd a tengerentúli tőzsdék a szerdai piaczárás felé közeledve ismét emelkedni kezdtek. A Dow végül 36 pontos emelkedés után 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,1 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága a vártnak megfelelően 25 bázisponttal 1,75-2 százalékra csökkentette a kamatot a szerdán, a szavazati arány 7:3 volt, ketten nem lazítottak volna, James Bullard pedig 50 bázispontot vágott volna. A Fed friss előrejelzései szerint az idén 2,2 százalékkal bővülhet az amerikai gazdaság, ez egy hajszállal jobb a júniusi prognózisnál, 2020-ra pedig továbbra is 2 százalékos GDP-növekedést vár a jegybank. Az inflációs előrejelzés változatlan: idén 1,5 százalék, jövőre 1,9 százalék lehet a drágulás üteme.

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 334 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést. Az OTP 0,5 százalékos emelkedés után 12 750 forinton zárt, a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó papírjai 4 942 forinton fejezték be a hét harmadik napját. A Magyar Telekom 0,9 százalékos erősödést követően 435 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától, míg a blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban, az olajcég papírjai 1,8 százalékos emelkedés után 3 000 forinton zárták a szerdai kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A Fed kamatcsökkentése után felemásan teljesítenek az irányadó ázsiai részvényindexek a hét negyedik napján, a befektetők a Bank of Japan csütörtöki kamatdöntő ülésére figyeltek, bár a japán jegybank nem változtatott a kamaton, a döntéshozók azonban utaltak arra, hogy októberben tovább vághatnak a kamaton. A Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,1 százalékot emelkedett. Ázsia más részein felfelé kapaszkodtak a tőzsdék csütörtökön, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 8 pontos plusza 0,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A Fed kamatdöntése után a befektetők figyelme a beérkező makroadatok felé fordul majd, míg az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásairól szóló beszámolókra figyelnek majd a befektetők, miután a két ország kereskedelmi egyeztetései csütörtökön alsóbb szinteken folytatódnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK 12 hónapos kincstárjegy aukciót tart, az Egyesült Királyságból az augusztusi kiskereskedelmi eladások mellett a Bank of England kamatdöntő ülésére figyelnek majd a befektetők. Az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek száma mellett az augusztusi használtlakás-eladási adatsorok érkeznek majd.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde