Telenor
Üzlet

Hamarosan bejelenthetik, hogy az állam beszáll a Telenorba

A HWSW úgy tudja, hogy napok, de legkésőbb pár héten belül hivatalosan is bejelenthetik, hogy a magyar állam 25 százalékos tulajdonrészt szerez a Telenor Magyarországban.

Beszállhat a Telenorba az állam

A HWSW értesülése szerint hamarosan bejelenthetik, hogy a magyar állam 25 százalékos tulajdonrészt szerez a Telenor Magyarországban. A pletyka nem új, hiszen már júliusban is elterjed a hír, hogy az állam az Antenna Hungárián keresztül szállna be a Telenorba, a Népszava akkor úgy értesült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha még idén létrejönne a tranzakció, erről pedig aktív tárgyalások folynak a Telenor felsővezetésével.

Mennyi az annyi?

Megnéztük, hogy a tőzsdén jegyzett régiós és az európai távközlési szolgáltatók, valamint a Magyar Telekom árazási szorzója alapján milyen árazás adódna a Telenor Magyarországra, számításaink szerint a vállalatérték nagyjából 224-391, a 25 százalékos részesedés értéke pedig 56-98 milliárd forint körül alakulhat.

SZG_9534

Átmeneti

Tavaly márciusban vásárolta meg egy csomag részeként a cseh pénzügyi befektető csoport, a PPF a Telenor Magyarországot, a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és a szerb Telenorral együtt. Arról már akkor is terjedtek hírek, hogy a cseh befektető csak átmenetileg lehet tulajdonosa a magyar Telenornak, amit hamarosan megvásárolhat a magyar állam (esetleg Mészáros Lőrinc egyik cége). Lapértesülések szerint már jóval a tranzakció előtt felvette egymással a kapcsolatot a két fél (Kellner és Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége) és egyeztettek a négy régiós operációt magában foglaló csomagból a magyar operáció leválasztásáról.    

Állami mobilcég

Hosszú története van annak, hogy az állam az elmúlt években tettek vagy csak az iparági pletykák szintjén hogyan próbált belépni a hazai mobilpiacra:

2011 végén a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és az Magyar Villamos Művek (MVM) konzorciumi szerződést közöttek azért, hogy az új állami mobilcég, az MPVI elindulhasson az NMHH frekvenciaaukcióján, ahol az állami mobilcég (konkurencia nélkül, a többi jelentkezőt kizárta a hatóság) végül közel tízmilliárd forintért szerzett is egy értékes frekvenciacsomagot (piaci szereplők szerint 5-6-szor annyit érhettek a blokkok). Az aukció eredményét azonban a többi szolgáltató eljárási hibákra hivatkozva megtámadta, a frekvenciaaukciót lezáró határozatot pedig az NMHH megsemmisítette. Frekvenciák nélkül az MPVI egyetlen lehetősége egy országos hálózaton való működésre az lett volna, ha a hazai mobilszolgáltatók nemzeti roaming keretében megosztották volna a saját hálózataikat az állami mobilcégre, erre azonban azok nem kötelezhetőek, így az MPVI működése ellehetetlenült, miközben az állam becslések szerint több mint egymilliárd forintot költhetett a projektre. Az állami mobilcég végül beolvadt a Magyar Postába.

Gyakorlatilag mindhárom nagy hazai mobilszolgáltatót szóba hozták már azzal, hogy az állam megvásárolja:

Néhány éve felmerültek hírek azzal kapcsolatban, hogy az állam a Vodafone-t vásárolná meg, tavaly júliusban személyesen a Vodafone Csoport vezérigazgatójának, Vittorio Colaonak tettük fel a kérdést, aki akkor azt válaszolta, hogy a következő 1-2 évben nem adják el a Vodafone Magyarországot. A Vodafone megvásárlásának esélye egyébként az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent, ugyanis tavaly májusban a Liberty Global eladta vállalatait a Vodafone-nak Németországban, Magyarországon, Romániában és a Cseh Köztársaságban, ennek keretében egyesül Magyarországon a Vodafone és a UPC.

Tavaly novemberben terjedt el a pletyka, hogy a Magyar Telekomot vásárolhatja meg a magyar állam, arra akkor néhány nap alatt több mint 15 százalékot emelkedett a Magyar Telekom árfolyama. Végül egy másik pletyka vált valóra, a 4iG a Magyar Telekom egyik leányvállalatát, a T-Systemset vásárolhatja meg.

A Telenorral kapcsolatban sem a mostani a legelső pletyka, legutóbb idén nyáron terjedt el a hír, hogy az állam tulajdonrészt szerezhet a mobilszolgáltatóban.

Frekvenciák

Ha a magyar állam – igaz, egyelőre kisebbségi - tulajdonosa lesz az egyik hazai mobilszolgáltatónak, az azért érdekes helyzet, mert idén ősszel frekvenciaaukciót tartanak, ahol a Telenor is érdekelt. A jelenleg 100 százalékban a cseh PPF tulajdonában lévő cég a tulajdonrész eladásából befolyó forrásokkal még esélyesebb pályázó lehet a számára fontos frekvenciablokkokért.

Az idei frekvenciaaukció egyik érdekessége, hogy azon eredetileg négy szolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és a Digi is indult, azonban a Digit pont a Telenor Magyarország kezdeményezésére zárták ki a pályázók közül, a Telenor ugyanis szakmai konzultáció során javasolta, hogy a pályázatoknál begyék figyelembe a tulajdonosváltozás bejelentésének kezelését és szankcionálják a korábbi versenyjogi szabályok megsértését. Az elmúlt 24 hónapban a pályázó szolgáltatók közül csak a Digi sértette meg a versenyjogi szabályokat, az NMHH 90 millió forint bírságot szabott ki a Digire a hatóság félrevezetése miatt, amikor az felvásárolta az Invitel lakossági üzletágát.

A most megszerezhető frekvenciák egyébként többek között az 5G-s hálózatok kiépítéséhez szükségesek, ehhez a témához kapcsolódik, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter idén június közepén tett egy érdekes kijelentést, amit a szolgáltatók sem igazán tudnak egyértelműen értékelni, a miniszter ugyanis arról beszélt, hogy az államnak szerepet kell vállalnia az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítésében. Az 5G hálózatok kiépítése az eddigiekhez képest más feladatot jelent, részben több kisméretű bázisállomás lesz szükséges a mainál, több frekvenciatartományban, a miniszter szerint az 5G kiépítésében Magyarországon az államnak meg kell jelenni, ha a szolgáltatókkal, a gazdasággal, a piaccal ezt koordináljuk, akkor az infrastruktúra fejlesztése lényegesen gyorsabb lehet, mondta akkor a miniszter.

Magyar Telekom

Hogyan hathat az állami tulajdonszerzés a Magyar Telekomra? Inkább negatív a hatás, hiszen

  • egyrészt az állami tulajdonszerzéssel befolyó forrásokkal megerősödve a mostaninál erősebb ellenfele lesz a hazai Telenor a Magyar Telekomnak,
  • már a frekvenciaaukción is egy megerősödött ellenfelet kaphat a Telekom, a Telenor magasabbra tolhatja a frekvenciablokkok árát az idei frekvenciaaukción,
  • és azon sem lepődnénk meg, ha az államnak nyújtandó szolgáltatásokra kiírt pályázatokon is sikeresen szerepelne egy részben állami tulajdonban lévő szolgáltató.

Ezt a hatást tompítja, hogy az állam mobilpiaci jelenlétével akár az egész szektor kedvezőbb bánásmódban részesülhet.

Jól megy a Telenornak

A Telenornak egyébként kifejezetten jól megy a cseh tulajdonos irányítása alatt, a Telenor Magyarország árbevétele a 2017-es 158,4 milliárd forintról 7,4 százalékkal 170,2 milliárd forintra emelkedett, a bővülés mögött egyrészt az előfizetői ügyfelektől származó árbevétel emelkedése, másrészt a készülék eladásból származó árbevétel növekedése áll. A belföldi értékesítés bevétele 7,4 százalékkal 166,8 milliárd forintra nőtt, az exportértékesítés 11,7 százalékkal 3,4 milliárd forintra bővült.

A bevételek növekedése mellett az anyag jellegű költségek valamelyest emelkedtek, a személyi jellegű költségek mérsékelten csökkente, az értékcsökkenési leírás nagyjából stagnált. A személyi jellegű ráfordítások mérsékelten, 12-ről 11,7 milliárd forintra csökkentek, eközben az alkalmazotti létszám 995-ről 980-ra csökkent. A bevételek emelkedése mellett tehát a költségek nagyjából szinten maradtak, ennek köszönhető, hogy az üzemi eredmény 21,5 százalékkal 34,6 milliárd forintra ugrott.

Az adózás előtti eredmény közel 21 százalékkal 34,7 milliárd forintra, az adózott eredmény 19 százalékkal 31,5 milliárd forintra emelkedett.

Az új tulajdonos úgy döntött, hogy a tavalyi eredmény után 57 milliárd forint osztalékot fizet a Telenor Magyarország.

Címlapkép: Lewin/Bloomberg via Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844