Richter
Üzlet

Megemelte a Richter célárát a Jefferies

Portfolio
Jelentősen megemelte a Richtert követő Jefferies a gyógyszergyártó célárfolyamát, amit az elemzőház nagyobb részben a cég vártnál kedvezőbben teljesítő készítményével, a Vraylarral indokolt. Az új célár 5 760 forint lett, míg az ajánlást alulteljesítőről vételre javították.

Private Health Forum november 6-án. Részletek itt:

Optimistább lett a Jefferies

A Richtert követő Jefferies legfrissebb elemzésében kiemeli, hogy a Vraylar bipoláris depresszió indikációra történő kiterjesztése után a készítmény eladásai gyorsabban növekedtek. A Vraylar a legyorsabban növekvő antipszichotikum az amerikai piacon, a növekedés meghaladta az elemzők korábbi várakozásait, és a Jefferies a peak sales esetében már 2 milliárd dollárral számol. A 2023-ra becsült működési eredmény 67 százaléka származhat majd a Vraylartól, szemben a 2018-as 37 százalékos értékkel. A Cariprazine (Vraylar és Reagila) esetében elvégzett nettó jelenérték (NPV) számítás eredményét 3 380 forintra növelték meg a korábbi 2 260 forintról, ami az elemzőház szerint indokolja a korábbi alulteljesítő ajánlás vételre való módosítását.

Az elemzés szerint meglepő, hogy a szerializáció implementálása milyen nagymértékben érintette a Richtert, azonban a magas kapacitáskihasználtság korlátozott mozgásteret biztosított a cég számára. Mindez jelentős hatást gyakorolt az alaptevékenységre, a Közép- és Kelet-Európa mellett a FÁK-régiókban 8 millió euróval csökkent a bevétel és a termelékenység 10 százalékkal esett vissza, amit a Jefferies előrejelzései is tükröznek, az elemzők a társaság alaptevékenységéhez 11,5-es P/E rátát társítanak, és a következő négy év során 10 ,3 százalékos átlagos éves növekedési ütemmel számolnak.

A szerializáció okozta problémák, az Esmya korlátozott visszatérése és különösen a Richter kiemelt piacai, például Oroszország esetében stagnáló növekedés nyomán a mögöttes marzsok romlottak, ami jelentősen aggasztotta az elemzőket. Az elemzők szerint ezen aggodalmakat tartalmazza a 2019-es évre vonatkozó konszenzus, és 2020 esetében látnak esélyt az alacsony bázisról való javulásra.

2019-ben a Richter és a Seqirus kizárólagos licenc szerződést írt alá a cariprazine ausztráliai és új-zélandi forgalmazására, míg a cég nemrég a Hikmaval kötött kizárólagos licenc megállapodása cariprazine közel-keleti és észak-afrikai térség egyes országaiban történő forgalmazására. Az elemzők szerint bár ezek kicsi piacok, azonban mindezek kedvezőek a cariprazine számára a további royalty-hozzájárulás jelentette további marzs-expanzión keresztül.

Az elemzők úgy kalkuláltak, hogy a hazai fizetőeszköz egyszázalékos gyengülése 1 százalékkal támogatja az EPS-t. A Richter célárát 4 460 forintról 5 760 forintra emelték meg, míg az ajánlást alulteljesítőről vételre módosították. Az új célár 17,6 százalékkal magasabb a Richter csütörtöki záróárával összehasonlítva.

Az elemzőház három forgatókönyvvel számol

A Jefferies elemzői a Richterrel kapcsolatban három szcenáriót vázoltak fel, egy alapforgatókönyvet, egy pozitív és egy negatív forgatókönyvet.

Az alapforgatókönyv

Az alapforgatókönyv esetében azt feltételezik, hogy a szerializáció hatása az előrejelzéseknek megfelelően alakul (8 millió eurós bevételi hatás és 10 százalékos termelékenység csökkenés), a Vraylar eladásai növekednek, a Jefferies 2 milliárd dolláros peak sales-t vetít előre.  Az Esmya az Európai Uniós piacokra történő ismételt bevezetésével kapcsolatban nehézségekre számít, míg az elemzőház nem számol a készítmény amerikai bevezetésére. A marzsok az alaptevékenység esetében kissé javulhatnak 2020-tól, a 2020-as egy részvényre eső eredmény esetében 534,4 forintot becsülnek. Az alapforgatókönyvhöz 5 760 forintos célárat társítanak.

A pozitív forgatókönyv

A pozitív forgatókönyv az Esmya erősebb visszatérésével számol, a Richter alaptevékenysége 2 százalékkal gyorsabban nőne az alapforgatókönyvhöz képest, ami növekvő működési tőkeáttételhez és javuló marzsokhoz vezetne. A Vraylar-eladások az alapforgatókönyvhöz hasonlóan alakulnak, amit a készítménnyel kapcsolatos jelenleg is pozitív saját várakozásaikkal indokolnak. A 2020-as egy részvényre eső eredmény esetében 572,8 forintot becsülnek, míg a pozitív forgatókönyvhöz 7 400 forintos célárfolyamot társít a Jefferies.

A negatív forgatókönyv  

A negatív forgatókönyv esetén a gyógyszergyártó készítményei további problémákkal szembesülnek, és a társaság egyre növekvő kihívásokkal szembesül a specializált gyógyszergyártó céggé történő átalakulása során. A Vraylar eladásai stagnálnak, a negatív forgatókönyvben 1 százalékkal alacsonyabb árbevétel növekedéssel és 2018-hoz képest stagnáló marzsokkal számol az elemzőház. A 2020-as egy részvényre eső eredmény esetében 524,6 forintot becsülnek, míg a negatív szcenárióhoz 4 600 forintos célárfolyam tartozik.

Emelkedik az árfolyam

A hét utolsó napján a Jefferies által megemelt célárfolyam mellett egy másik jó hírt is kapott a Richter, miután bejelentették, hogy a cég licenc partnere megkapta egy készítményre a forgalomba hozatali engedélyt. A Richter 0,8 százalékkal került ma feljebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 9 százalékkal került lejjebb.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
FrankfurtiTőzsde