Airbnb founder/CEO Brian Chesky
Üzlet

Ismerd meg az embert, aki testépítőből lett milliárdos, miközben a fél világot felforgatta

Portfolio
Brian Chesky, az Airbnb alapítója nem volt mindig technológiai forradalmár, sőt, különösebben sokat nem is tudott a technológia világáról. Ipari formatervezést tanult a főiskolán, majd a 20-as éveiben jégkoronggal és testépítéssel próbálkozott. Most mégis a Szilícium-Völgy egyik legígéretesebb, több tízmilliárd dollárt érő startupjának alapítójaként jegyzik, aki megreformálta a szálláskeresést és hotelbizniszt.

A héten az Airbnb bejelentette, hogy meglépi azt, amire a befektetői körökben már egy ideje várnak és ha minden jól megy, akkor 2020-ban tőzsdére megy.

Nem kis vállalat lesz, a legutóbbi forrásbevonáskor 31 milliárd dollárra értékelték a céget, amivel a legértékesebb amerikai startupok közé tartozik.

Most bemutatjuk az embert, aki a több tízmilliárd dolláros cég mögött áll.

Brian Chesky, az Airbnb egyik alapítója és első számú embere 1981-ben született a New York-i Niskayuna városában. Már gyerekként látszódott a vonzódása a művészetekhez, ami végül a szakmája is lett, de ekkor még csak önmaga szórakoztatására tervezett és rajzolt Nike-sportcipőket.

A középiskola elvégzése után, 1999-től a Rhode Islanden folytatta tanulmányait, ahol a hokicsapat kapitánya lett és ipari formatervezést tanult. Itt találkozott Joe Gebbiával, akivel végül megalapították az Airbnb-t. A legenda szerint egy nap, mielőtt befejezték volna az iskolát, félrevonta Chesky-t a barátja és azt mondta neki:

Mielőtt felszállsz a gépre, el kell mondanom valamit. Egyszer majd alapítunk egy céget és írunk róla egy könyvet.

Airbnb Founders
Forrás: Charley Gallay/Getty Images

A 20-as évei elején Chesky versenyszerű testépítésbe kezdett. 2014-ben azzal büszkélkedett, hogy még mindig 16 colos bicepsze (~40 centiméter) van.

Brian Chesky, co-founder and CEO of Airbnb
Forrás: Scott Olson/Getty Images

Miután elvégezte a képzést, Los Angelesbe költözött, ahol ipari formatervezőként évi 40 ezer dollárt (mai árfolyamon 12 millió forintot) keresett. Az ipari formatervezői karrierje nem volt túl tartós, nem sokkal munkábaállása után San Franciscóba költözött, ahol összeállt főiskolás barátjával, Joe Gebbiával. A két munkanélküli fiatal azonban gyorsan kifutott a pénzből.

2007 októberében egy dizájner konferenciát tartottak a városban, aminek eredményeként csordultig megteltek a hotelek. Ekkor jött az ötlet, hogy adják ki a lakhelyüket azoknak a dizájnereknek, akik nem találnak már szabad szállást. Végül három főt láttak vendégül azon a hétvégén, ahol matracokat és reggelit kaptak a fizető vendégek.

Pár hónappal később Gebbiához és Chesky-hez csatlakozott az egyik mérnök ismerősük, Nathan Blecharczyk és elindult az Airbedandbreakfast.com 2008 augusztusában. Hármuk közül Chesky lett az, aki a vállalat élére ált, mint vezető. Azóta a név rövidebb és egyszerűbb lett, közben a globális terjeszkedés töretlen volt, ma már a világ 100 ezer városában van jelen az Airbnb és 7 millió lakást kínálnak kiadásra. A becslések szerint 2008-as indulása óta mintegy 500 millió vendég szállt meg az Airbnb rendszerén keresztül.

airbnbalapitok
Forrás: Mike Windle/Getty Images

A legutóbbi forrásbevonás 31 milliárd dollárra értékelte a céget, amivel az egyik legértékesebb amerikai startupnak számít az Airbnb. A becslések szerint 15 százalék körüli piaci részesedése lehet Chesky-nek, a 38 éves üzletember teljes vagyona pedig 4,2 milliárd dollárra rúghat.

2015-ben a Time a legbefolyásosabb élő emberek közé választotta. Még az Apple egykori vezető dizájnere, Jony Ive is jókat mondott róla, méltatta a vakmerőségét.

Chesky egy művésznővel, Elissa Patellel él kapcsolatban most, akivel 2013-ban találkozott a Tinderen. Az egyik közös programjuk, hogy együtt járnak jógára heti rendszerességgel és otthon, San Franciscóban nyaralgatnak, az Airbnb rendszerében kínált lakásokon szállnak meg.

Brian Chesky, co-founder and CEO of Airbnb, chats with Elissa Patel
Forrás: Scott Olson/Getty Images

Van egy golden retrieverük, aki a Sir Richard Parker nevet kapta (a híres 18. századi tengerész, vagy a Pi élete című film egyik főszereplője, a tigris után). A kutya rendszeresen megfordul a cég központjában és elkíséri a párt az utazgatásaikra is.

2016-ban az Airbnb három alapítója aláírta a Warren Buffett, Bill Gates és Melinda Gates által indított jótékonysági kezdeményezést, aminek lényege, hogy vállalják, hogy az életük során a vagyonuk több mint felét eladakozzák.

Chesky egészen 2016-ig kiadta a kanapéját a San Francisco-i lakásában az Airbnb-n, de egy helyi rendelet miatt kénytelen volt levenni a kínálatból.

Bár még mindig a cég vezérigazgatója Chesky, a nap működéssel kapcsolatos feladatokat 2014-ben átadta és manapság inkább az Airbnb jövőjére fókuszál - írja a Business Insider.

LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 17:  Airbnb CEO Brian Chesky speaks onstage during Introducing Trips Reveal at Airbnb Open LA on November 17, 2016 in Los Angeles, California.  (Photo by Mike Windle/Getty Images for Airbnb)
Forrás: Mike Windle/Getty Images
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company