Thomas Cook
Üzlet

Csődbe ment a Thomas Cook, a magyar utasokat ez nem érinti

Portfolio
Múlt hét vasárnap még egy utolsó, maratoni tárgyalást folytattak a Thomas Cook vezetői, tulajdonosai a hitelezőkkel, megegyezni azonban nem sikerült, így a vállalat csődbe ment, tevékenységét azonnali hatállyal beszüntette.

Nem sikerült megállapodni

Múlt hét vasárnap reggel 9 és délután 5 között zajlottak Londonban azok a tárgyalások, amitől az egyik vezető brit utazási iroda, a Thomas Cook vezetői és kínai tulajdonosa, a Fosun azt várta, hogy a vállalat elkerüli a csődöt, és folytathatja működését. A megállapodás nem jött létre, mert a nemrég létrehozott 900 millió fontnyi mentőcsomagon felül a vállalat hitelezői további 200 millió font előteremtését várték el a vállalattól, amit az nem tudott biztosítani, így a vállalat csődbe ment, eszközeit likvidálják, működését azonnali hatállyal beszüntette a cég, amely 16 országban van jelen, évente 19 millió utast szállít, bevétele pedig megközelíti a 10 milliárd fontot. Az 1841-es alapítású, idén 178 éves cég - a Reuters szerint a világ legrégebbi utazási irodája – világszerte több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat, vagyis az éppen nyaralását töltő többszázezer utason túl több ezer alkalmazottat is érzékenyen érint a vállalat csődje.

Mi lesz a magyar ügyfelekkel?

A vállalatcsoport közlése szerint a Thomas Cooknak világszerte közel 600 ezer utasa tartózkodik külföldön, ebből több mint 150 ezer brit állampolgár, őket a következő 2 hétben szállítják majd haza, ez lesz a Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete. A brit kormány a brit légügyi hatósággal együttműködve szervezi meg a mentést, amibe az erre az esetre bérelt repülőgépeken kívül más utazási irodák gépei is bekapcsolódnak.

A Thomas Cook Csoporthoz tartozik a Neckermann Magyarország is, ezért megkérdeztük a magyarországi vállalatot arról, hogy az ő ügyfeleiket hogyan érinti a Thomas Cook csődje. A Neckermann Magyarország egy közleményt juttatott el hozzánk, amiben az áll, hogy

A THOMAS COOK GROUP PLC. TERVEZETT FELTŐKÉSÍTÉSÉRŐL SZÓLÓ TÁRGYALÁSOK KUDARCOT VALLOTTAK, A THOMAS COOK IGAZGATÓSÁGA BEJELENTETTE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG VÁLLALKOZÁSAINAK FIZETÉSKÉPTELENSÉGÉT. A THOMAS COOK CSOPORT LEÁNYVÁLLALATA, A NECKERMANN MAGYARORSZÁG EGY EGÉSZSÉGES CÉG, TOVÁBBRA IS FOLYTATJA A MŰKÖDÉSÉT.

CÍMLAPKÉP: ANTHONY DEVLIN/GETTY IMAGES

GettyImages-1169860781
BÉT
SZG_9486
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
BÉT