Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
Üzlet

Rossz hír az autósoknak, drágul az olaj, tovább emelkednek az üzemanyagárak

Portfolio
Szerdán újabb 7 forinttal drágul a benzin, míg a gázolaj ára 4 forinttal megy feljebb a kutakon. Az egy hete megugró olajár és a gyenge forint kegyetlenül érzékelteti hatását az üzemanyagárakban.

Szaúdi dróntámadás

Előző hét hétfőn hatalmasat, közel 20%-ot emelkedett a kőolaj ára, miután dróntámadás érte a Saudi Aramco olajkitermelő infrastruktúráját. Továbbra sem világos a támadók kiléte, a jemeni húszi lázadók ugyan felvállalták a felelősséget, de az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia Irán jelenlétét sejti a háttérben.  

Üzemanyagár emelkedés

A 10%-os olajáremelkedésnek köszönhetően pénteken a benzin 7 forinttal, a gázolaj kiskereskedelmi ára pedig 5 forinttal került feljebb, ezzel a holtankoljak.hu értesülései szerint elérték a gázolaj esetében a 419 forintos, a benzin kapcsán pedig a 396 forintos szintet.

A dráguló tendencián jelenleg a forint árfolyama sem segít, az utóbbi időben folyamatosan gyengül a magyar fizetőeszköz a dollárral szemben.

Ha az olaj és dollár-forint árfolyam tendenciái így folytatódnak tovább, akkor további üzemanyagáremelkedés jöhet a kutakon, 10%-os olajáremelkedés 15-20 forintos növekedést okozhat a kiskereskedelmi árakban. Legfrissebb információink szerint szerdával újból 7 forinttal drágul a benzin, a gázolaj pedig 4 forinttal, így a benzin esetén nagyjából be is árazódott az olajárrobbanás hatása.   

Tovább emelkedhet az olaj ára

Mindeközben az olaj ára tovább emelkedhet, most az borzolja a piaci kedélyeket, hogy a szaúdi létesítményeket ért károk helyreállítása nem heteket, hanem inkább hónapokat vehet igénybe. A Saudi Aramco vezetői 10 hetet ígértek a korábbi olajexport teljes helyreállításáig, és egy szaúdi forrás szerint több százmillió dollárba kerülhet az okozott kár helyreállítása. A közel-keleti feszültségek fokozódása is felfele hajtja az árfolyamot, a Pentagon megnövelte az amerikai katonai jelenlétet a Perzsa-öböl környékén, ezzel erősítve Szaúd-Arábia légvédelmét.  

A Brent árfolyama 1%-os esésben tartózkodik jelenleg, beszorult az árfolyam a korábbi fej-vállak alakzat nyak és vállvonala közé, azaz 65,4-nél található a legközelebbi ellenállás, a soronkövetkező támasz pedig 62,5 dollárnál. 

Címlapkép: MTI

mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub