Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
Üzlet

Rossz hír az autósoknak, drágul az olaj, tovább emelkednek az üzemanyagárak

Portfolio
Szerdán újabb 7 forinttal drágul a benzin, míg a gázolaj ára 4 forinttal megy feljebb a kutakon. Az egy hete megugró olajár és a gyenge forint kegyetlenül érzékelteti hatását az üzemanyagárakban.

Szaúdi dróntámadás

Előző hét hétfőn hatalmasat, közel 20%-ot emelkedett a kőolaj ára, miután dróntámadás érte a Saudi Aramco olajkitermelő infrastruktúráját. Továbbra sem világos a támadók kiléte, a jemeni húszi lázadók ugyan felvállalták a felelősséget, de az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia Irán jelenlétét sejti a háttérben.  

Üzemanyagár emelkedés

A 10%-os olajáremelkedésnek köszönhetően pénteken a benzin 7 forinttal, a gázolaj kiskereskedelmi ára pedig 5 forinttal került feljebb, ezzel a holtankoljak.hu értesülései szerint elérték a gázolaj esetében a 419 forintos, a benzin kapcsán pedig a 396 forintos szintet.

A dráguló tendencián jelenleg a forint árfolyama sem segít, az utóbbi időben folyamatosan gyengül a magyar fizetőeszköz a dollárral szemben.

Ha az olaj és dollár-forint árfolyam tendenciái így folytatódnak tovább, akkor további üzemanyagáremelkedés jöhet a kutakon, 10%-os olajáremelkedés 15-20 forintos növekedést okozhat a kiskereskedelmi árakban. Legfrissebb információink szerint szerdával újból 7 forinttal drágul a benzin, a gázolaj pedig 4 forinttal, így a benzin esetén nagyjából be is árazódott az olajárrobbanás hatása.   

Tovább emelkedhet az olaj ára

Mindeközben az olaj ára tovább emelkedhet, most az borzolja a piaci kedélyeket, hogy a szaúdi létesítményeket ért károk helyreállítása nem heteket, hanem inkább hónapokat vehet igénybe. A Saudi Aramco vezetői 10 hetet ígértek a korábbi olajexport teljes helyreállításáig, és egy szaúdi forrás szerint több százmillió dollárba kerülhet az okozott kár helyreállítása. A közel-keleti feszültségek fokozódása is felfele hajtja az árfolyamot, a Pentagon megnövelte az amerikai katonai jelenlétet a Perzsa-öböl környékén, ezzel erősítve Szaúd-Arábia légvédelmét.  

A Brent árfolyama 1%-os esésben tartózkodik jelenleg, beszorult az árfolyam a korábbi fej-vállak alakzat nyak és vállvonala közé, azaz 65,4-nél található a legközelebbi ellenállás, a soronkövetkező támasz pedig 62,5 dollárnál. 

Címlapkép: MTI

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde