16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Üzlet

Továbbra is kérdéses az ukrán gáztranzit

Portfolio
Oroszország a Brüsszelben tartott háromoldalú tárgyaláson elfogadta, hogy az Ukrajnával a földgáz szállításáról kötendő szerződésre az uniós jogot és szabályokat alkalmazzák – jelentette be Maros Sefcovic, a Bizottság alelnöke a találkozó után. A felek most kétoldalú tárgyalásokon próbálnak év végéig dűlőre jutni a szerződés időtartamáról, a szállítandó gáz mennyiségéről és az árról. - írja a BruxInfo.
Az Energy Investment konferencián egy teljes szekciót szentelünk az orosz-ukrán tranzitnak.

Ha áttörést nem is hozott az EU-orosz-ukrán egyeztetés csütörtökön a 2019 végén lejáró hosszú távú földgáz-szállítási szerződés megújításáról, az energiaunióért felelős bizottsági alelnök szerint a legtöbb kérdésben közeledtek a felek álláspontjai. 

Utólag a Bizottság és az ukrán küldöttség részéről is azt emelték ki elsősorban, hogy Moszkva első ízben ment bele abba, hogy az új, egyelőre ismeretlen időtartamú gázszállítási szerződésre teljes mértékben az uniós jogot és szabályokat alkalmazzák. Cserébe Brüsszel ígéretéért, hogy az ukrán félen bevasalja az európai energiapiaci szabályok érvényesítését. 

Maros Sefcovic a találkozó után hangsúlyozta, hogy jogilag nem lehetséges a 2019 végén lejáró gázszállítási szerződés meghosszabbítása, mivel az eddigi nem volt összhangban az EU-joggal, és a szerződést sem ugyanazok a jogi személyek kötik majd.

Arra célzott, hogy előző nap az ukrán kormány meghozta a döntést az állami gázmonopólium, a Naftogaz szétválasztásáról, amit a Gazprom részéről is az új szerződés megkötése egyik legfontosabb feltételének tartanak. „Az új modell lehetőséget teremt egy, az európai joggal teljesen összhangban álló független átviteli rendszerirányító (TSO) létrehozására” - közölte Andriy Koboljev, a Naftogaz elnök-vezérigazgatója. Az ukrán delegációnak már tagja is volt az a személy, aki a független rendszerirányító élén áll majd. 

A tárgyalások mostantól kétoldalú alapon a majdani szerződés időtartamáról, az ukrán tranzitrendszeren szállítandó földgáz mennyiségéről és árazásáról folynak majd. A következő találkozót októberben tartják. 

Az Európai Bizottság – amely közvetít a felek között a folyamatban – januárban írásos javaslatot tett a két félnek, amit Kijev akkor előzetesen el is fogadott. Brüsszel egy tíz éves futamidejű, azaz hosszú távú gázszállítási szerződést javasolt, évi 60 milliárd köbméter földgáz szállításával, és a piaci viszonyokat tükröző árszabással. 

Moszkva és a Gazprom egyelőre nem reagált az ajánlatra, de Sefcovic szerint teljesülni fog az az igénye, hogy közvetlenül az ukrán ügyfelekkel szerződhessen le a szállítandó földgázra. „Meggyőződésem, hogy egy hosszú távú szerződés lenne a legjobb megoldás, mert stabilitást vinne a földgázpiacba” - szögezte le az energiaunióért felelős bizottsági alelnök. 

A jelenlegi hosszú távú szerződés év végén fut ki, és sokan attól tartanak, hogy Oroszország az Északi Áramlat 2. gázvezeték megépítésével  kiiktathatja az ukrán tranzitútvonalat. A legújabb hírek szerint már csak 515 kilométer hiányzik a gázvezetékből, ami Oroszországot fogja a Balti-tenger alatt összekötni Németországgal. 

Sefcovic közölte, hogy az EU elegendő földgázkészlettel vág neki a téli szezonnak: a földgáztárolók feltöltöttsége 96 százalékos az EU-ban jelenleg. Az ukrán tárolókban 9,6 milliárd köbméter földgáz van, ami négyszerese az egy évvel ezelőttinek. 

Címlapkép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP