16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Üzlet

Továbbra is kérdéses az ukrán gáztranzit

Portfolio
Oroszország a Brüsszelben tartott háromoldalú tárgyaláson elfogadta, hogy az Ukrajnával a földgáz szállításáról kötendő szerződésre az uniós jogot és szabályokat alkalmazzák – jelentette be Maros Sefcovic, a Bizottság alelnöke a találkozó után. A felek most kétoldalú tárgyalásokon próbálnak év végéig dűlőre jutni a szerződés időtartamáról, a szállítandó gáz mennyiségéről és az árról. - írja a BruxInfo.
Az Energy Investment konferencián egy teljes szekciót szentelünk az orosz-ukrán tranzitnak.

Ha áttörést nem is hozott az EU-orosz-ukrán egyeztetés csütörtökön a 2019 végén lejáró hosszú távú földgáz-szállítási szerződés megújításáról, az energiaunióért felelős bizottsági alelnök szerint a legtöbb kérdésben közeledtek a felek álláspontjai. 

Utólag a Bizottság és az ukrán küldöttség részéről is azt emelték ki elsősorban, hogy Moszkva első ízben ment bele abba, hogy az új, egyelőre ismeretlen időtartamú gázszállítási szerződésre teljes mértékben az uniós jogot és szabályokat alkalmazzák. Cserébe Brüsszel ígéretéért, hogy az ukrán félen bevasalja az európai energiapiaci szabályok érvényesítését. 

Maros Sefcovic a találkozó után hangsúlyozta, hogy jogilag nem lehetséges a 2019 végén lejáró gázszállítási szerződés meghosszabbítása, mivel az eddigi nem volt összhangban az EU-joggal, és a szerződést sem ugyanazok a jogi személyek kötik majd.

Arra célzott, hogy előző nap az ukrán kormány meghozta a döntést az állami gázmonopólium, a Naftogaz szétválasztásáról, amit a Gazprom részéről is az új szerződés megkötése egyik legfontosabb feltételének tartanak. „Az új modell lehetőséget teremt egy, az európai joggal teljesen összhangban álló független átviteli rendszerirányító (TSO) létrehozására” - közölte Andriy Koboljev, a Naftogaz elnök-vezérigazgatója. Az ukrán delegációnak már tagja is volt az a személy, aki a független rendszerirányító élén áll majd. 

A tárgyalások mostantól kétoldalú alapon a majdani szerződés időtartamáról, az ukrán tranzitrendszeren szállítandó földgáz mennyiségéről és árazásáról folynak majd. A következő találkozót októberben tartják. 

Az Európai Bizottság – amely közvetít a felek között a folyamatban – januárban írásos javaslatot tett a két félnek, amit Kijev akkor előzetesen el is fogadott. Brüsszel egy tíz éves futamidejű, azaz hosszú távú gázszállítási szerződést javasolt, évi 60 milliárd köbméter földgáz szállításával, és a piaci viszonyokat tükröző árszabással. 

Moszkva és a Gazprom egyelőre nem reagált az ajánlatra, de Sefcovic szerint teljesülni fog az az igénye, hogy közvetlenül az ukrán ügyfelekkel szerződhessen le a szállítandó földgázra. „Meggyőződésem, hogy egy hosszú távú szerződés lenne a legjobb megoldás, mert stabilitást vinne a földgázpiacba” - szögezte le az energiaunióért felelős bizottsági alelnök. 

A jelenlegi hosszú távú szerződés év végén fut ki, és sokan attól tartanak, hogy Oroszország az Északi Áramlat 2. gázvezeték megépítésével  kiiktathatja az ukrán tranzitútvonalat. A legújabb hírek szerint már csak 515 kilométer hiányzik a gázvezetékből, ami Oroszországot fogja a Balti-tenger alatt összekötni Németországgal. 

Sefcovic közölte, hogy az EU elegendő földgázkészlettel vág neki a téli szezonnak: a földgáztárolók feltöltöttsége 96 százalékos az EU-ban jelenleg. Az ukrán tárolókban 9,6 milliárd köbméter földgáz van, ami négyszerese az egy évvel ezelőttinek. 

Címlapkép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844