Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

A Richter húzta fel kedden a magyar tőzsdét

Portfolio
A keddi kereskedés második felében az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítettek, miután a hangulatot az USA és KÍna folytatódó kereskereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos várakozások javították. A magyar tőzsde végül mérsékelt, néhány pontos emelkedéssel zárta a keddi kereskedést, míg a blue chipek közül egyedül a Richter tudott emelkedéssel zárni.

Emelkedéssel zárta a hét második napját a Richter

Emelkedéssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX végül 48 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter tudott kedden emelkedni, a gyógyszergyártó részvényei 1,1 százalékos emelkedés után 5 050 forinton zártak. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esés után 435 forinton zárt, a Mol 0,1 százalékos esést követően 2 976 forinton zárt, míg az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, a bankpapír 12 630 forinton búcsúzott a hét második napjától.

A kereskedelmi háborús feszültség átmeneti enyhülése támogatja a tengerentúli tőzsdéket

Enyhe erősödéssel indult a hét második napja a tengerentúli tőzsdéken, miután az amerikai pénzügyminiszter nyilatkozata képes enyhíthette a kereskedelmi háborús feszültséget. Steven Mnuchin megerősítette, hogy ő és Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő két héten belül találkozik Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel, míg Mnuchin szerint a Trump-kormányzat kérte meg a kínai tárgyaló delegációt a múlt hét végén arra, hogy szakítsák meg az amerikai farmokat érintő látogatását. A két ország kereskedelmi megállapodásával kapcsolatos, pozitív várakozások javítani tudták a részvénypiacok hangulatát, a tengerentúli piacnyitástól távolodva az amerikai részvénypiacok emelkednek, a Nasdaq 0,5 százalékos erősödése mellett az S&P500 és a Dow egyaránt 0,5 százalékkal került feljebb.

Emelkedik a Richter

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek kedden, a lengyel tőzsde 0,7 százalékos erősödése mellett a bécsi börze 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a prágai tőzsde előző napi záróértéke közelében stagnál. A hazai részvényindex lejjebb került ma délelőtt, majd a reggeli esést ledolgozva a BUX ezután ismét óvatos emelkedéssel próbálkozott meg. A BUX 2,6 milliárd forintos forgalom 59 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül a Richter teljesít a legjobban, a Richter izgalmas technikai képéről itt írtunk részletesen. A BUX komponensei közül a Graphisoft Park részvényei teljesítenek a legjobban.

Vádat emeltek a Volkswagen vezére ellen

A braunschweigi ügyészség vádat emelt a Volkswagen vezérigazgatója és a cég felügyelőbizottsági elnöke ellen, továbbá az autógyártó korábbi vezérigazgatója ellen is. A német ügyészség azzal vádolja a német autógyár vezetőit, hogy a dízelbotrány kirobbanása előtt félrevezették a cég részvényeseit, és nem tájékoztatták időben a befektetőket a botrány pénzügyi következményeiről.  

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodnak az európai részvényindexek

A jelentős hétfői esés után felfelé kapaszkodnak ez európai tőzsdék kedden, a befektetők egyrészt a beérkező makroadatokra figyeltek, miután a vártnál kissé jobb lett a legfontosabb német konjunktúraindex fő értéke, de az Ifo-index üzleti várakozások alindexe 10 éves mélypontra szakadt. A piaci szereplők emellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírfolyamra figyeltek, a hangulatot kissé javítani tudta az amerikai pénzügyminiszter nyilatkozata, miután Steven Mnuchin megerősítette, hogy ő Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő két héten belül találkozik Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel. A keddi kereskedés második felére ráfordulva az európai tőzsdék emelkednek, milánói tőzsde 0,3 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,2 százalékkal került feljebb, míg a DAX néhány pontos plusz mellett előző napi záróértéke közelében jár.

Kitöréssel próbálkozik a Richter

A Richter grafikonján az elmúlt hónapok folyamán egy csökkenő csatorna rajzolódott ki, ebben haladt lefelé az árfolyam. A gyógyszergyártó részvényei az elmúlt hetekben ismét emelkedéssel próbálkoztak meg, majd az elmúlt hét második felében beérkező pozitív hírek után a Richter tovább emelkedett. A részvény a mai kitörési kísérletével fontos szintek közelébe érkezett meg, összeszedtük, hogy a Richter technikai képe alapján a továbbiakban mire érdemes majd figyelni.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a BUX, emelkedik a Richter

A keddi piacnyitástól távolodva lejjebb került a hazai részvényindex, a BUX 101 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter tud emelkedni, a gyógyszergyártó részvényárfolyama 0,6 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esése mellett az OTP 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,8 százalékot esett.

Néhány pontos emelkedéssel indította a keddi kereskedést a BUX

Minimális emelkedéssel vágott neki a hét második napjának a magyar tőzsde, a BUX 28 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a hazai blue chipek felemásan teljesítettek a keddi piacnyitás után. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esése mellett a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,1 százalékot emelkedett, míg a hétfői nagy esése után az OTP 0,4 százalékkal került feljebb ma reggel.

Enyhe emelkedéssel indulhat a keddi kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A hétfői piacnyitást követő mérsékelt mínuszok után a nap második felében emelkedéssel próbálkoztak meg a tengerentúli tőzsdék, a hétfői zárás felé közeledve azonban elfogyott a lendület, és az amerikai részvénypiacok végül pénteki záróértékeik közelében, vegyesen zárták a hét első napját, a piaci kommentárok szerint a befektetőket óvatosságra intette az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi egyezetetéseit övező bizonytalanság, míg a korábba beérkező, vártnál gyengébb európai beszerzési menedzserindexek szintén árnyékot vethettek a részvénypiacok hangulatára. A Dow végül 15 pontos emelkedés után 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,5 stagnált, míg a Nasdaq 0,1 százalékos eséssel zárta a hét első napját.

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 317 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hétfői kereskedést. Az OTP végül 1,9 százalékot esés után 12 650 forinton zárt, míg a Mol 0,9 százalékos esés után 2 978 forinton zárta a hétfői kereskedést. A Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, a telekomcég papírjai 435,5 forinton vettek búcsút a hét első napjától. A Richter 1,5 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 4 994 forinton fejezték be a hétfői kereskedést.  

Mik az előjelek mára?

A hétfői kereskedést minimális elmozdulás mellett vegyesen zárták a tengerentúli tőzsdék, Ázsiában enyhe emelkedés jegyében telt a hét második napja, a piaci kommentárok szerint a hangulatot kismértékben javíthatta az amerikai pénzügyminiszter nyilatkozata, miután Steven Mnuchin szerint két hét múlva folytatódnak majd az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai, azonban a világgazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak óvatosságra inthette a befektetőket. A Nikkei 0,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,5 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is emelkedtek a tőzsdék, a szingapúri részvényindex 0,4 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 0,5 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 24 pontos plusza 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A kedden beérkező makroadatok mellett a piaci szereplők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos új hírekre figyelnek majd, míg hazánkból a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése lesz a nap legfontosabb eseménye: az előzetes várakozások alapján a Monetáris Tanács valószínűsíthetően nem változtat majd a kamatkondíciókon, azonban ma teszik közzé a friss inflációs és növekedési előrejelzéseket is.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az MNB kamatdöntésére figyelnek majd a befektetők, emellett a jegybank a friss negyedéves növekedési és inflációs előrejelzéseit is közzéteszi majd. Németországból a szeptemberi IFO-indexet teszik közzé. Az Egyesült Államokból a júliusi Case-Shiller lakásárindexet és a szeptemberi fogyasztói bizalmi indexet publikálják majd.

Kedden nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde