ipar 4 shutter
Üzlet

30 éve nem láttunk hasonlót: totálisan átalakítja a világot a negyedik ipari forradalom

Portfolio
A 90-es évek eleje óta nem látott hatékonyságnövekedést hozhatnak az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó megoldások, viszont azok a cégek járnak a legjobban, amelyek nem várják meg, hogy egy-egy technológia széles körben bizonyítson és elsőként állnak neki az új fejlesztések bevezetésének – vélik a Deloitte szakemberei egy friss tanulmányban.

Rég nem látott hatékonyság-növekedés jöhet

A Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferenciáján gyakorlati példákon keresztül ismerkedhet meg a legújabb ipari technológiák alkalmazásával. Regisztráljon Ön is!

Hiába fejlődött a technológia, a menedzsment-módszertanok és a gazdaság, az Egyesült Államok munkaerőpiacának termelőképessége minimálisan, éves átlagos 0,7%-kal fejlődött 2007 és 2018 között, az elmúlt öt évben ez a szám pedig lényegében nullára csökkent – állapítják meg a Deloitte szakemberei.

Változást hozhat e tekintetben a negyedik ipari forradalomként is emlegetett Ipar 4.0-hoz köthető technológiák terjedése, amely azzal kecsegtet, hogy egyes vállalatok esetében akár 10% fölötti hatékonyságnövekedést eredményez. Az Ipar 4.0 egyik legnagyobb ígérete, hogy összekapcsolja a tanulásra képes gépeket az emberekkel, sőt, akár teljesen automatizált üzemeket fel lehet építeni az új technológiák segítségével, melyek termékpalettáját és mennyiségét moduláris eszközök segítségével akár a kínálatnak megfelelően át is lehet alakítani.

A hatékonyság növelésében a következő kulcstényezők segíthetnek:

 • Az „okosgyárak” által használt technológiák (mesterséges intelligencia, IoT, 5G, stb.) adaptációja a jelenleg ismert példák alapján 10-12%-os javulást hozhat termelés, eszközkihasználtság és munkahatékonyság tekintetében.
 • Bár kockázatos a technológiák adaptációja, a hosszú távú megtérülés miatt érdemes belevágni. Fontos viszont, hogy a vállalat menedzsmentje is támogassa az átállást, illetve hogy egy hatékony stratégia mentén folyjék a korszerűsítés.
 • Érdemes tanulni a szektoron belül olyan cégek példájából, melyek már használnak Ipar 4.0-ás megoldásokat, de még jövedelmezőbb, ha korai adapterként vág bele egy fejlesztésbe a vállalat.
ipar 41 shutter

A Deloitte adataiból kiderül, hogy a korai Ipar 4.0-ás technológiákat használó vállalatok már most 10% körüli termelés-növekedést és 2-12% körüli munkaerő hatékonyság-növekedést tapasztalhatnak.

A tanácsadócég elemezéséből kiderül az is, hogy az Ipar 4.0 technológiák terjedésének köszönhetően az amerikai munkaerőpiac hatékonyságának növekedése is visszatér 2,3% körül 2025-2030 magasságában – ilyen dinamikát az 1990-es évek eleje óta nem láthattunk. Ez azért nagyon fontos, mert a gépek és emberek szinergiájára szükség van, hogy a lassan világszintű problémává váló (de Magyarországon már évek óta jelentős) munkaerőhiánnyal hatékonyan meg lehessen küzdeni.

Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
A Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencián első kézből, gyakorlati példákon keresztül szerezhet információkat a negyedik ipari forradalom technológiáinak adaptációjáról. Regisztráljon Ön is!

Így néz ki egy okosüzem

A Deloitte hat olyan konkrét technológiát is bemutat a tanulmányban, melyet egy fiktív (de nyilván valós példákon alapuló) vállalat, a Kentucky Pumps and Valves Company, egy pumpa- és csőüzem rendszeresített azért, hogy a várt hatékonyságnövekedést elérje. Ilyen eszközök:

 • Egy megfigyelőrendszer, amely kamerákból, edge computingból és mesterséges intelligencián alapuló adatelemző rendszerekből áll. Célja, hogy folyamatosan tesztelje és elemezze a gyártó gépsorokat, annak érdekében, hogy a selejtes termékeket okozó hibákat kiszűrje és megelőzze.
 • Szenzorok és kiterjesztett valóság segítségével az üzem mérnökei egy digitális ikret hoznak létre a gyártósorról, melyen tudnak szimulációkat futtatni az gépsor strapabíróságát ellenőrizve anélkül, hogy a valódiban bármilyen tényleges kárt okoznának.
 • 3D-nyomtatóval az üzem termékprototípusokat tud létrehozni, illetve egyes elemek 3D-nyomtatásával a végső termékek tömegét is csökkenteni tudják.
 • Egy önvezető jármű, amely lézerek és kamerák segítségével fel tudja térképezni az üzemet és képes arra, hogy a gyár egyik feléből a másikba gyorsan, hatékonyan, a lehető legoptimálisabb útvonalon szállítson bizonyos eszközöket, anyagokat.
 • Egy energiamenedzsment-szoftverrel az üzem optimalizálni tudja az energiafogyasztást: a rendszer kamerák és mozgásérzékelők segítségével fel tudja mérni, hogy a gyár mely területein van szükség például világításra és automatikusan le tudja kapcsolni az áramot az üzem azon részein, ahol nincs rá szükség.
 • Egy irányítóközpont kiépítése is fontos tényező, melyből nemcsak az üzemekben működő okoseszközöket, hanem akár más üzemeket is felügyelni lehet.

A Deloitte interaktív okosgyár-példáját egyébként itt tekintheti meg.

ipar 42 shutter

Aki mer, az nyer

A Deloitte szakemberei három fő kategóriát azonosítottak az okosgyártási technológiák adaptációjának tekintetében:

 • Az úttörők (Trailblazer) olyan vállalatok, melyek legalább egy teljes üzemüket átalakították Ipar 4.0-ás üzemmé, ahol széles körben alkalmaznak mesterséges intelligenciát, digitális szenzorokat, IoT-technológiákat és a magas szinten automatizált a gyártás. Ezek a cégek az üzemi büdzséjük 65%-át áldozzák Ipar 4.0-ás fejlesztésekre.
 • A felfedezők (Explorers) olyan cégek, melyek óvatosan állnak hozzá az Ipar 4.0-ás megoldások adaptációjához, de bizonyos technológiákat már átvettek, vagy kezdenek átvenni. Ezek a vállalatok az üzemi költségvetésük 19%-át áldozzák átlagosan a következő generációs technológiák honosítására.
 • A követők (Followers) inkább megvárják, hogy egy technológia széles körben bizonyítson, és csak aztán döntenek az implementációjáról, ezek a cégek üzemi költségvetésük 13%-át költik okosgyártási technológiák adaptációjára.
ipar 43 shutter

A Deloitte szakemberei szerint az úttörők kétszeres hatékonyság-növekedést tudnak elérni, mint a felfedezők és a követők összesen, ráadásul a hatékonyság növekedése az adaptációs projekt sikerességét követő három évben is kitart. Bár a tanulmányban konkrét, működő projekteket elemeztek, fontos azért megjegyezni, hogy átlagokról van szó, a siker mindig számos tényezőn múlik, viszont ha a fent foglaltakat betartja az ember az Ipar 4.0-ás projektek lefolytatásakor, minimalizálni tudja a kockázatokat.  

Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
A Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencián első kézből, gyakorlati példákon keresztül szerezhet információkat a negyedik ipari forradalom technológiáinak adaptációjáról. Regisztráljon Ön is!
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Hernadi