Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

A Mol húzta vissza a magyar tőzsdét

Portfolio
A csütörtöki kereskedés második felében emelkedtek az irányadó európai részvényindexek, a magyar tőzsde a csütörtöki piaczárás felé közeledve a korábbi esésének nagy részét ledolgozva, néhány pontos eséssel zárta a hét negyedik napját, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Minimális eséssel zárt a BUX, a blue chipek közül egyedül a Mol nem tudott emelkedéssel zárni

Minimális eséssel zárta a hét negyedik napját a magyar tőzsde, a BUX 20 pontos esést követően 40 534 ponton zárta a csütörtöki kereskedést, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,6 százalékos erősödés után 12 590 forinton zárt, a Richter 0,1 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 040 forinton zártak. A Magyar Telekom 0,1 százalékos emelkedés után 435,5 forinton zárta a hét negyedik napját. A negatív kivételt a Mol jelentette, az olajtársaság részvényei 2 922 forinton vettek búcsút a hét negyedik napjától.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék

A tengerentúli piacnyitástól távolodva lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék, miután az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos optimizmust háttérbe szorították az amerikai elnök alkotmányos felelősségrevonási-eljárásával (impeachment) kapcsolatos aggodalmak. Az egyedi részvények esetében a Facebook papírjai 1,8 százalékkal kerültek lejjebb, miután a Reutersnek név nélkül nyilatkozó forrás szerint az amerikai igazságügyi tárca trösztellenes vizsgálatot indít a közösségi médiacég ellen. A Dow emellett 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,7 százalékkal került lejjebb.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek

Erősödnek az irányadó európai részvényindexek csütörtök délután, a régiós tőzsdék pedig felemásan teljesítenek, a bécsi börze és a lengyel WIG egyaránt 0,4-0,4 százalékkal került feljebb, míg a prágai tőzsde 0,7 százalékkal került feljebb. A magyar tőzsde a délelőtti erősödését immár teljesen ledolgozta, a BUX 1,9 milliárd forintos forgalom 195 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb. A BUX komponensei közül a Waberer’s és a CIG Pannónia részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Hatalmasat zuhant az ABN Amro árfolyama

Hatalmasat zuhant az ABN Amro árfolyama csütörtökön, miután a holland nagybanknál pénzmosás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak. A pénzintézet állítólag nem járt el kellő gondossággal az ügyfelek átvizsgálása során és nem tett bejelentést a gyanús tranzakciókról. A holland pénzügyminiszter rendkívül aggasztónak nevezte a híreket, kiemelve, hogy a kormány eltökélt a pénzmosás elleni küzdelemben. Wopke Hoekstra kiemelte, hogy a bankoknak fontos kapuőri feladatuk van a bűnözők kívül tartásában. A hírekre az ABN Amro árfolyama 10,2 százalékot zuhant.

ABN Amro

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést az amerikai részvénypiacok, a piaci kommentárok szerint az amerikai elnökkel szembeni alkotmányos vádeljárással kapcsolatos félelmeket háttérbe szorította a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos optimizmus, miután az amerikai elnök szerint az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodásra a vártnál hamarabb is sor kerülhet. A Dow és az S&P500 egyaránt 0,6 százalékos emelkedéssel zárt, míg a Nasdaq 1,1 százalékos erősödéssel zárta a tegnapi napot.

Az ázsiai részvényindexek felemásan teljesítettek a tőzsdék, a Nikkei 0,1 százalékos erősödése mellett a hongkongi börze 0,4 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 0,9 százalékot esett. A hangulatot az USA és Japán által szerdán megkötött, korlátozott kereskedelmi megállapodást mellett Donald Trumpnak a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásra vonatkozó, optimista kommentárja is támogathatta.

Az európai tőzsdék eséssel vágtak neki a hét negyedik napjának az európai tőzsdék, a kontinens börzéi a délelőtt második felében már felfelé kapaszkodtak, a hangulatot a kínai kereskedelmi tárca kommentárja is javítani tudta, miután a minisztérium szerint Kína és az Egyesült Államok szorosra fűzött kommunikációt folytat az Egyesült Államokkal, míg a kínai kereskedelmi tárca előre lépésre számít az októberi kereskedelmi tárgyalások során. A kereskedelmi tárca szóvivője szerint Kína jelentős mennyiségű amerikai marha- és sertéshúst, továbbá szóját vásárolt az Egyesült Államoktól, hozzátéve, hogy ezen cikkek mentesülnek az importvámok alól. A CAC40 0,8 százalékos erősödése mellett a milánói tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb, míg a DAX 0,5 százalékot emelkedett.

Miért pont az Est Media? - Megszólalnak a beköltöző cég tulajdonosai

Még idén lezárulhat az Est Media feltöltése, a 32 éves múltra visszatekintő Delta Csoport legprosperálóbb leányvállalata költözik bele az egyelőre még üres tőzsdei cégbe. A tőzsdei jelenlét a továbblépés eszköze, a cél a növekedés, a portfolióbővítés, amihez a tőkepiacon találni forrásokat - mondta el a Portfolio-nak adott interjúban a Delta Csoport vezérigazgatója, Bártfai Zsolt és Pércsi Levente igazgatósági tag. Andy Vajna birodalmához nem hasonlítaná magát a cég, de legalább annyira komoly szereplőnek tartják magukat az informatikai piacon, mint az üzletember volt a saját területén.

Tovább a cikkhez

Nagyot estek a British Airways anyacégének részvényei

Lejjebb került az európai légitársaságok többsége ma délelőtt, miután a British Airways anyavállalata, az International Consolidated Airlines Group (IAG) profit warningot tett közzé. Az IAG várakozásai szerint a társaság idei tisztított működési eredménye 215 millió euróval lehet alacsonyabb a tavalyi év (pro forma) 3,49 milliárd eurós értékéhez képest. A cég az alacsonyabb eredményt a British Airwaysnél az elmúlt időszak sztrájkjaival indokolta. Az IAG árfolyama 2,5 százalékkal került ma lejjebb.

Nagyot esett a CIG Pannónia árfolyama

Nagyot esett ma reggel a CIG Pannónia, miután a társaság a tegnapi piaczárás után jelentette be, hogy a cég még nagyobb veszteséget kényszerül elkönyvelni az olasz tevékenységen, mint amivel eddig kalkuláltak. A közlemény szerint az olasz határon átnyúló tevékenyégéből adódóan a 2019. második negyedéves tőzsdei jelentésében közzétett veszteségéhez képest további 670 millió forint vesztesége várható. A bejelentést rosszul fogadták a befektetők, a CIG Pannónia árfolyama 4,7 százalékot esett ma reggel.

CIGPannónia

Néhány pontos emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén

Néhány pontos emelkedés mellett előző napi záróértéke közelében vágott neki a hét negyedik napjának, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a csütörtöki piacnyitás után. A Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödése mellett az OTP 0,3 százalékkal került feljebb. A Richter 0,4 százalékos esése mellett a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb ma reggel.

BUX

Minimális erősödéssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedéssel zárták a hét harmadik napját a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a Donald Trumppal szembeni alkotmányos vádeljárással kapcsolatos aggodalmakat háttérbe tudta szorítani az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező optimizmus, miután Donald Trump meglebegtette, hogy a két ország kereskedelmi megállapodásásra a vártnál hamarabb is sor kerülhet. Az egyedi részvények közül a Nike papírjai 4,2 százalékos emelkedés után új történelmi csúcson zártak, miután a cég első negyedéves számai felülteljesítették az előzetes várakozásokat. A Dow végül 163 pontos emelkedés után 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 1,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét harmadik napját.

Eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 294 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével eséssel zárták a hét harmadik napját. A Richter 0,3 százalékos esés után 5 035 forinton zárt, a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 952 forinton fejezték be a szerdai kereskedést, míg az OTP 1 százalékot esett, a bankrészvény 12 510 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítenek a csütörtöki kereskedés második felében, a piaci kommentárok szerint a befektetők kedvezően fogadták az USA és Japán által szerdán megkötött, korlátozott kereskedelmi megállapodást, míg Donald Trump nyilatkozata szintén javíthatta a hangulatot, miután az amerikai elnök szerint a kínai kereskedelmi megállapodásra a vártnál hamarabb is sor kerülhet. A Nikkei 0,1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,4 százalékot esett. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány a hét negyedik napján: a szingapúri tőzsde 0,1 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 6 pontos plusza 0,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A Donald Trumppal szembeni alkotmányos vádeljárás jelentette politikai bizonytalanság mellett a befektetők az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos új hírekre figyelnek majd, miután az amerikai elnök meglebegtette, hogy a két ország kereskedelmi megállapodására akár a vártnál hamarabb is sor kerülhet.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a KSH a júliusi népmozgalmi adatsorát teszi közzé, az MNB az inflációs jelentését publikálja, míg az ÁKK kötvényaukciót tart. Az Egyesült Államokból a második negyedéves, felülvizsgált GDP-t teszik közzé, továbbá a második negyedéves személyes fogyasztási kiadásokat is közzéteszik. A befektetők emellett Mario Draghi EKB-elnök frankfurti beszédére figyelnek majd.

Csütörtökön nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

Évente legalább egy felvásárlást tervez az AutoWallis

Ormosy Gáborral, az AutoWallis vezérigazgatójával készített interjút a Világgazdaság.

Tovább a cikkhez

Egyedi dróntechnológiát fejleszt az OTT-ONE

Stratégiai megállapodást kötött az OTT-ONE Nyrt., az iSRV Zrt. és a Stork Systems Kft., amelynek értelmében közösen fejlesztenek, gyártanak és értékesítenek majd olyan egyedi, mesterséges intelligencián alapuló dróntechnológiákat, amelyek teljeskörű megoldást nyújthatnak a különböző felderítési feladatok elvégzésére, hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt. Az OTT-ONE speciális viszonteladói jogok megszerzésével továbbá jogosulttá vált a Stork megoldásain alapuló dróngyártási beruházások indítására Latin-Amerikában – derül ki a társaság közleményéből.

Tovább a cikkhez

Nagyobb lesz a CIG Pannónia vesztesége az olasz szerencsejáték-biztosításon, mint eddig gondolták

Ma adta ki a CIG Pannónia Életbiztosító azt a közleményét, amely szerint a társaság még nagyobb veszteséget kényszerül elkönyvelni az olasz tevékenységen, mint amivel eddig kalkuláltak.

Tovább a cikkhez
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub