Hernádi Zsolt
Üzlet

1,2 milliárd euróból épít üzemet a Mol

Portfolio
Letették a Mol 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét Tiszaújvárosban. Az üzem 2021-ben kezdi meg működését, és 200 embernek ad majd munkát. Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló projekt a Mol eddigi legnagyobb organikus beruházása, amelyhez állami támogatást is igénybe vesz.

A Mol történetének legnagyobb organikus beruházása

Letették a tervek szerint 2021-ben elinduló tiszaújvárosi poliol üzem alapkövét. A Mol 1,2 milliárd euróból megvalósuló komplexuma évente mintegy 200 000 tonna poliolt állít elő.

Az ünnepségen Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, dr. Sami Pelkonen, a thyssenkrupp Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója, valamint Koncz Ferenc országgyűlési képviselő tette le a létesítmény alapkövét. A tiszaújvárosi Mol Petrolkémia lesz az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliéter poliolok (széleskörben alkalmazott műanyag-alapanyagok) gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik. A poliol-projekt 200 embernek kínál majd hosszútávú munkalehetőséget.

20190927_120432
Fotó: Portfolio
20190927_115808
Fotó: Portfolio

A várhatóan 2021-ben induló üzem a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus beruházása, összesen 1,2 milliárd euróból valósul meg. A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A Mol számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a Mol Csoport pénzügyi EBITDA-jához. A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

Az integrált poliol és propilén-glikol gyártási folyamat A nyersolaj a finomítóba kerül, ahol vegyipari benzint állítanak elő belőle. A vegyipari benzint a tiszaújvárosi Olefin üzemekben vegyipari alapanyagokká dolgozzák fel, amelyek egyike a propilén. Az új vegyipari komplexumban a propilént hidrogén-peroxid és katalizátorok segítségével oxidálják, így keletkezik a propilén-oxid, amit ugyanitt, a gyártás utolsó fázisában, poliéter poliolokká és propilén glikollá alakítunk. A poliolokat a poliuretán gyártók megvásárolják, majd a végfelhasználók az életünk minden szegmensét lefedő, változatos felhasználási területeken műanyag termékekké alakítják.

„A beruházással a Mol Csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, hiszen a Mol lesz az egyetlen vállalat Közép-Kelet-Európában, amely a nyersolaj kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felöleli.” – mondta Hernádi Zsolt. - „2021 után pedig az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját, az itt meghonosított szakértelem és az új gyártási infrastruktúra további befektetőket csábíthat a térségbe.”

„A mai nap jelentős lépés a magyar vegyipar transzformációjában éppúgy, mint a thyssenkrupp és a Mol kapcsolatában” – mondta Sami Pelkonen. „A Mol igazán ambiciózus növekedési pályát tűzött ki célul 2030-as stratégiájában. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a víziónak a megvalósításában részt veszünk, és technológiánkkal, tudásunkkal hozzájárulunk egy innovatív és fenntartható vegyipari szektort megteremtéséhez.”

Fontos mérföldkő

A Mol Csoport Enter Tomorrow üzleti stratégiájával összhangban 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. Ennek egyik mérföldköve a poliol beruházás, illetve a korábban átadott szintetikus gumigyár is. A Mol Csoport és a japán JSR Corporation szintetikus gumit (S-SBR) gyártó üzeme évente 60 000 tonna műgumit állít elő, és több mint 100 új munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A műgumi legfontosabb alapanyaga a butadién, amelyet szintén a Mol Petrolkémia 2015-ben átadott üzeme állít elő.

A Mol Csoport 2030-as stratégiájával összhangban a féltömegcikkek és speciális vegyipari termékek irányába bővíti petrolkémiai értékláncát, így a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé válhat. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol – amely a poliuretán habok alapanyaga – jelenti a Mol petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. Felhasználja például az autó-, az építő-, a csomagoló- illetve a bútoripar is.

Vízi úton is érkeznek berendezések

A poliol üzem 2021-ben kezdi meg működését. A projekt üzemterv szerint halad, a kivitelezési terület előkészítése lezajlott. A kiviteli tervezést illetően, közel 300 mérnök dolgozik a projekten 4 különböző helyszínen: Németország, Thaiföld, India és Magyarország. A készülékek leszállítása a jövő év elején várható, hatalmas berendezéseket építünk be a komplexumba, a legnagyobb szerkezet a gyártás szívét képviselő propilénoxid reaktor lesz, amit egy 12 tengelyes jármű fog szállítani a helyszínre a tiszai kikötőből. A rakomány és jármű együttes súlya eléri a 650 tonnát.  A szükséges berendezések közül a legnagyobbak vízi úton érkeznek majd, a külföldi kikötőkből – amelyek közül a legtávolabbi Thaiföldön van - egészen a Duna torkolatáig, ahonnan uszályon a Dunán, majd a Tiszán kerülnek Tiszaújvárosba.

Ideiglenes lakóparkot is építenek

Az építkezés csúcsán, azaz 2020-ban összesen kb. 2500 munkavállaló fog dolgozni az üzemegység megépítésén. Ebben az időszakban az ideiglenes szállásokon körülbelül 2000 munkavállalónak lesz hely. A mindennapi élethez szükséges minden szolgáltatás és ellátás elérhető lesz a lakóparkon belül. Az étkeztetéstől az orvosi ellátásig minden elérhető lesz helyben, a közlekedést pedig a fővállalkozó szervezetten, buszokkal oldja meg. A jelenlegi ütemezés szerint az ideiglenes lakópark 2021 közepéig fog üzemelni. A mobil otthonokat az alvállalkozók a levonuláskor elszállítják a helyszínről, majd visszaállítják a terület eredeti állapotát.

A címlapkép forrása: Vajda János/MTI

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub