GettyImages-1089097550
Üzlet

Elfogyott a kormány türelme, hatósági eljárások indultak hazai szállodáknál

Portfolio
Idén július 1-jétől a magyarországi szálláshelyeknek naprakész adatokat kell szolgáltatniuk a vendégforgalmukról, azonban több hotel, köztük nagy szállodaláncokhoz tartozó egységek sem teljesítik az adatszolgáltatást, ezért a belvárosi önkormányzat hatósági eljárást indított szállodák ellen, írja a Napi.hu. Legvégső esetben akár be is zárhatják a jogszabályoknak nem megfelelő szálláshelyeket.

A magyarországi szállodákban július 1-jétől elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe, azonban a Magyarországon működő 1100-1200 szálloda jelentős része nem küld forgalmi adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ központjába, írja a Napi.hu.

Mindössze 650 szálloda végzi szabályosan naponta az adatszolgáltatást, és legalább 200-300 olyan szálloda is van a regisztráltak között, amely eddig elmulasztotta a kötelességét. Ezek egy része külföldi tulajdonban lévő, nagy szállodalánc, több ismert márkanév is van köztük.

Mivel ezek a hotelek továbbra is jogszabálysértő módon működnek, az MTÜ levelet küldött a területileg illetékes jegyzőknek, amelyben felhívja a figyelmet azokra a szállodákra, amelyek nem szolgáltatnak naprakész adatokat vendégforgalmukról, ezekkel a szállodákkal szemben hatósági ellenőrzések indulnak.

"Belváros-Lipótváros önkormányzatát is megkereste az MTÜ a szállodaként működő szálláshelyek Ntakhoz való kapcsolódásával, illetve 2019. július 1-jétől történő adatszolgáltatásával kapcsolatban. Az érintett szállodáknál kezdeményeztük a kért hatósági ellenőrzés lefolytatását, a folyamatban levő eljárásról azonban nem áll módunkban bővebb információt kiadni" - közölte a Napi.hu-val a helyi önkormányzat.

Pontosan nem lehet tudni, hogy mely szállodákat érint a hatósági eljárás, de több olyan szállodalánc is van, például a Mellow Mood Hotels, a Danubius-lánc és a Zeina Hotels szállodái, amelyek korábban részt vettek a rendszer tesztelésében, így ők vélhetően szolgáltatnak adatot.

A Napi.hu információi szerint nem arról van szó, hogy a külföldi tulajdonban lévő nagy szállodaláncok szándékosan nem akarnak adatokat küldeni a vendégeikről, csak technikai nehézségeik vannak, amiket orvosolni fognak. Az MTÜ korábban szigorú ellenőrzést és szankcionálást is kilátásba helyezett azoknak a szállodáknak, amelyek nem teljesítik törvényi kötelezettségüket, előbb figyelmeztetés, majd pénzbírság, végső esetben pedig bezárás lehet a szankció.

(Napi.hu)

Címlapkép: Getty Images

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944