BÉT
Üzlet

Nagyot nőtt idén az Appeninn

Portfolio
Ma reggel tette közzé legfrissebb számait az Appeninn, az ingatlan bérbeadásból származó bevétel kétszámjegyű ütemben bővült az idei év első félévében, emellett a társaság jövedelmezősége is javult, az EBITDA több mint háromszorosára nőtt.

Az Appeninn a pénteki piacnyitás előtt tette közzé legfrissebb számait, amelyből kiderült, hogy az ingatlan bérbeadásból származó bevétel 72,6 százalékkal 4,7 millió euróra emelkedett a 2019-es első félévében a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, míg a közvetlen fedezet 87,1 százalékkal 3,3 millió euróra emelkedett. A társaság jövedelmezősége is nagyot javult, az EBITDA több mint háromszorosára, 3 millió euróra emelkedett, míg a profit is nagyot nőtt, a társaság tulajdonosaira jutó, tárgyévi átfogó eredmény 2019 első félévében 10,1 millió euróra nőtt, azonban érdemes megemlíteni, hogy az Appeninn a Pro-Mot Hungária Kft. megszerzésén 8,1 millió euró negatív goodwillt (badwill) számolt el a pénzügyi műveletek bevételei között, ami érdemben növelte az eredményt.

Nagyot nőtt az Appeninn bevétele

Az Appeninn ingatlan bérbeadásból származó bevétele 72,6 százalékkal 4,7 millió euróra nőtt 2019. első félévében a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. A bérbeadási tevékenység több lényeges összetevő miatt jelentős növekedést mutatott 2019. első felében, miután a 2018-as év akvizíciói során szerzett ingatlanok (például Üllői út 48, a 18 darab Spar által bérelt irodai-kereskedelmi ingatlan) bérleti díj bevétele 2018. első félévében részben vagy egészben nem jelentkezett. Az Appeninn a bevételeinek 83 százalékát ingatlan bérbeadásból érte el (2018-ban 84 százalékát), míg a bevételek 17 százaléka a kapcsolódó szolgáltatásokból származott (2018-ban ez 16 százalék volt.)

Az Appeninn 2019 első félévében, januárban szerezte meg a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészét, amelyen keresztül közvetetten a Club Aliga üdülőközpont is a tulajdonában került. Az Appeninn ingatlanportfóliója jelenleg 39 ingatlanból áll, amelyek becsült értéke közel 148,5 millió euró, azaz közel 50 milliárd forint. 

Javult a jövedelmezőség

A bevételek növekedése mellett a költségek is emelkedtek az idei első félévben, az adminisztrációs költségek 13 százalékkal 570,8 ezer euróra emelkedtek 2019. első félévében a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a személy jellegű ráfordítások 16 százalékkal 382,1 ezer euróra nőttek, az Appeninn azonban 2019. második negyedévében több költségracionalizáló lépést tett. Az EBITDA a bevételeknél jóval nagyobb mértékben nőtt az idei első félévben, az Appeninn EBITDA-ja több mint a háromszorosára, 3,03 millió euróra emelkedett.

2019. január 29-énlezárult a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészének, valamint az üzletrész-tulajdonosok Pro-Mot Hungária Kft. felé fennálló követeléseinek a társaság egyszemélyes leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. által történő megszerzésére irányuló adásvételi szerződés szerinti tranzakció, amelynek eredményeképpen a Club Aliga részét képező ingatlanok mintegy 37 hektár területű részének közvetett tulajdonjoga, illetve a Club Aliga fennmaradó, mintegy 10 hektárnyi területén fennálló vagyonkezelői jog is az Appeninn érdekeltségi körébe került. Az Appeninn a Pro-Mot Hungária Kft. megszerzésén 8,1 millió euró negatív goodwillt (badwill) számolt el a pénzügyi műveletek bevételei között. A kamatbevételek és ráfordítások egyenlege a portfolió növekedést támogató banki hiteleknek volt köszönhető. Az Appeninn tulajdonosaira jutó, tárgyévi átfogó eredmény 2019. első félévében 10,08 millió euró lett.

Nőtt a mérlegfőösszeg

Az Appeninn bevételeinek növekedésével párhuzamosan a társaság mérlegfőösszege 25 százalékkal 156,4 millió euróra nőtt 2019. első félévében, a tavalyi év végéhez képest. A jövedelem termelő befektetési célú ingatlanok értéke 26 százalékkal 148,5 millió euróra nőtt, míg a társaság pénz és pénzeszköz egyenértékese esetében 11 százalékos volt a növekedés.

A hosszú lejáratú kötelezettségek értéke összesen 35 százalékkal 72 millió euróra nőtt 2019. első félévében a tavalyi év végéhez képest, míg a rövid lejáratú kötelezettségek összességében 10 százalékkal 8,7 millió euróra csökkentek az idei első félévben, 2018. év végéhez képest. Az Appeninn hosszú- és rövid lejáratú bankhitelei és lízing kötelezettségei 19 százalékkal 59,5 millió euróra nőttek az idei első félévben. A társaság hosszú- és rövid lejáratú bankhiteleit és lízing kötelezettségeit csökkentve a pénz és pénzeszköz egyenértékessel, 8 százalékkal növekvő, 56,2 millió eurós nettó adósságállomány adódott 2019. első félévében.

AppeninnMérleg20190927

A menedzsment optimista

Az Appeninn az ingatlanpiaci kilátásokat továbbra is kedvezőnek tartja és kiemelkedő növekedési potenciált lát a hazai iroda- valamint a kiskereskedelmi piacon. A menedzsment célja, hogy akvizíciók és fejlesztések révén fenntartható működés mellett bővítse a társaság ingatlan portfólióját, ezzel hozamot és stabil cash flowt biztosítson a cég számára. A menedzsment szerint a társaság kilátásai ezen a területen, mert a hazai irodapiac hozama jelentősen meghaladja mind a nyugat-európai, mind az összehasonlítási alapot adó régióbeli piacokét, melyhez a kedvező gazdasági környezet további növekedési lehetőséget biztosít.

A menedzsment célja, hogy az elkövetkezendő években a mai 148,5 millió eurós bruttó eszközértéket tovább emelje. Ehhez hozzájárulhat az egyes kevésbé jó kilátásokkal és hozammal rendelkező ingatlanok értékesítése, az ezekből keletkező források új akvizíciókat eredményezhetnek. A Társaság vezetésének fontos szempont, hogy a cégstruktúra és a működés is még inkább hatékony és versenyképes legyen, szem előtt tartva a vagyonelemek növelését és profitabilitását.

Árazás

Az Appeninn euróban számolt piaci kapitalizációja és a társaságot követő Concorde által az idei évre várt nettó eszközérték alapján az Appeninn esetében 0,52-es P/NAV ráta adódik.

Emelkedik az árfolyam

Az Appeninn 7 százalékot emelkedett ma reggel, azonban a pénteki piacnyitástól távolodva kissé alábbhagyott a kezdeti lendület, az Appeninn a korábbi erősödés egy részét ledolgozva 4,9 százalékkal került feljebb. Az Appeninn részvényei idén 6,6 százalékkal kerültek feljebb.

Appeninn

Címlapkép:  Budapesti Értéktőzsde 

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub