Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Újra áttörte a falat az OTP

Portfolio
A pénteki kereskedés második felében felfelé kapaszkodtak az irányadó európai részvényindexek, a magyar tőzsde is emelkedéssel zárta a hét utolsó napját. Az OTP ismét fontos szint felett zárt, miután a bankpapír ismét a 12 800 forintos szint felett tudott bezárni.

Ismét áttörte a falat az OTP, fontos szint felett zárt a bankpapír

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 356 pontos plusz mellett 0,9 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Richter 0,8 százalékos esés után 5 000 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,3 százalékos erősödést követően 437 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, míg a Mol 0,6 százalékos erősödést követően 2 940 forinton vett búcsút a hét utolsó napjától. Az OTP fontos szint felett zárt be, a bankpapír a múlt hét végén már egyszer áttörte a 12 800 forint közelében található szintet, amelyet követően azonban lefordult az árfolyam. Az OTP pénteken ismét a 12 800 forintos szint felett tudott bezárni, amennyiben sikerül felette maradnia, a bankpapír hamarosan a korábbi történelmi csúcsa közelébe érkezhet meg.

OTP

Erősödéssel próbálkoznak a tengerentúli tőzsdék a pénteki piacnyitás után

Emelkedéssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, a hangulatra azonban árnyékot vetett az amerikai elnökkel szembeni alkotmányos vádemelési eljárás. A beérkező makroadatok felemásak lettek, miután a személyi jövedelmek 0,4 százalékkal bővültek augusztusban az Egyesült Államokban, míg a személyi kiadások 0,1 százalékkal emelkedtek. Az egyedi részvények esetében a Micron Technology papírjai 7 százalékot zuhantak ma, miután a félvezetőgyártó előrejelzései alulmúlták a piaci szereplők várakozásait. A pénteki piacnyitástól távolodva a Nasdaq 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,2 százalékot emelkedett, míg a Dow 0,3 százalékot erősödött.

Emelkednek a régiós részvényindexek

Emelkednek az európai tőzsdék a pénteki kereskedés második felében, a régiós részvényindexek is felfelé kapaszkodnak a hét utolsó napján. A lengyel WIG 0,6 százalékos erősödése mellett a bécsi börze 0,4 százalékkal került feljebb, míg a prágai tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb. A magyar tőzsde is emelkedik, a BUX 2,3 milliárd forintos forgalom és 181 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb. A blue chipek a Richter kivételével emelkednek, míg a BUX komponensei közül az Appeninn, az Opus és a Waberer’s részvényei teljesítenek a legjobban.

Szárnyal az Appeninn

A rossz előjek ellenére kisebb emelkedéssel indult a nap Európában, az irányadó nyugat-európai indexek fél százalék körüli pluszokkal kezdték a kereskedést, a DAX 0,4 százalékos emlekedést mutat. A BUX kissé alulteljesítő a 0,2 százalékos erősödésével, a blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban, 0,5 százalékos plusszal. A Richter kissé esik, a Mol és a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot emelkedett. A ma reggel jelentő Appeninn kiemelkedik a magyar tőzsdén, több mint 5 százalékot szárnyalt a részvények árfolyama.

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A csütörtöki kereskedés második felében emelkedtek az irányadó európai részvényindexek, a magyar tőzsde a csütörtöki piaczárás felé közeledve a korábbi esésének nagy részét ledolgozva, néhány pontos eséssel zárta a hét negyedik napját. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben. A BUX 20 pontos esést követően 40 534 ponton zárta a csütörtöki kereskedést, az OTP 0,6 százalékos erősödés után 12 590 forinton zárt, a Richter 0,1 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 040 forinton zártak. A Magyar Telekom 0,1 százalékos emelkedés után 435,5 forinton zárta a hét negyedik napját. A negatív kivételt a Mol jelentette, az olajtársaság részvényei 2 922 forinton vettek búcsút a hét negyedik napjától.

Az amerikai indexek mérsékelt csökkenésekkel fejezték be a csütörtöki kereskedést, miután csak nyugtalanságot, nem pánikot okozott a részvénypiaci befektetők körében az a jelentés, miszerint Donald Trump amerikai elnök a jelek szerint törvénysértő módon, idegen hatalom segítségével próbált beavatkozni a 2020-as elnökválasztásba. A Dow 0,3, a Nasdaq 0,6 százalékos csökkenéssel zárta a napot.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdékről sem túl jól az előjelek, a Nikkei több mint 1 százalékot esett. Nyomás alá kerültek a Softbank részvényei, a többek között a WeWorkben is részesedéssel rendelkező vállalat 2,3 százalékot esett. Az Apple egyik nagy beszállítója, a Japan Display pedig több mint 8 százalékot zuhant. Az európai határidős indexek állása alapján a nyugat-európai tőzsdéken is eséssel indulhat a nap, a DAX futures 60 pontos mínuszt jelez előre a nyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az október 10-én újrainduló amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos várakozások mellett politikai kockázatok árnyékolják be a kereskedést az Egyesült Államokban a héten. Itthon a lassan a végéhez közeledő jelentési szezon tartogathat még izgalmakat, ma reggel az Appenin tette közzé a féléves számait, hétfőn pedig az Opus jelent. Az Appeninn arról számolt be, hogy az ingatlan bérbeadásból származó bevétel kétszámjegyű ütemben bővült az idei év első félévében, emellett a társaság jövedelmezősége is javult, az EBITDA több mint háromszorosára nőtt, míg a profitja több mint tizenháromszorosára emelkedett.

Mire érdemes ma figyelni?

A KSH a munkanélküliség legfrissebb számait közli pénteken, majd a nap második felében az amerikai tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya hozhat izgalmakat.  

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde