Egy netes szabadságért tüntető fiatal, a hátán kartonpapírral. A felirat magyar nyelven mentsük meg az internetet jelentéssel bír. Fotó: Shutterstock
Üzlet

Hihetetlen csalások söpörtek végig az interneten: íme néhány a legdurvábbak közül

Portfolio
A ’90-es évek óta terjednek olyan álhírek, Photoshopolt képek, kamu reklámok az interneten, melyek több ezer, ha nem több tízezer embert érnek el, legyen szó akár egy helikoptert megtámadó cápáról, egy ló méretű kutyáról vagy arról, hogy Bill Gates pénzt osztogat. Míg néhány ilyen hoax ártalmatlan, netán még vicces is, vannak olyanok is köztük, melyek komolyabb anyagi kárt okozhatnak a gyanútlan áldozatnak, ezért nem árt vigyázni arra továbbra sem, minek dőlünk be az interneten. Megnéztünk néhányat az internet legnépszerűbb csalásai, hoaxai közül.

Helikopteres cápatámadás

Az internet egyik legelső szándékos „hoaxa” egy kép volt, melyen egy vízből kiemelkedő cápa elragad egy embert, aki egy Black Hawk helikopterből lógó létrán mászik fel. A kép egy San Franciscói hadgyakorlat és egy dél-afrikai cápa montázsából készült, azzal a kísérőszöveggel terjedt az interneten, hogy ez az „Év képe” díj nyertese National Geographicnál. A látványosan doktorált kép az internet hajnalán, 2001-ben még azért elég sok embert megtévesztett.

Illegális lesz részegen internetezni

Fiatal férfiakból álló baráti társaság sört fogyaszt. Fotó: Shutterstock

John Dvorak, a PC Computing újságírója áprilisi tréfának szánta azt a cikket, melyben megírta, hogy az amerikai kormány dolgozik egy törvényjavaslaton, mely szerint betiltanák a részegen való internetezést és a szexuális témák kitárgyalását. A vicces álhír olyan szinten elterjedt, hogy Ted Kennedy, Massachusetts akkori szenátorának közleményt kellett kiadnia, melyben tagadta a törvénytervezet létezését.

Bill Gates ingyen pénzt osztogat

Bill Gates, a Microsoft alapítója sunyin mosolyog egy konferencián. Fotó: Shutterstock

Szintén ősrégi, a 2000-es évek elejéről származó hoax, hogy Bill Gates valamilyen marketingcél támogatása miatt pénzt ad mindenkinek, aki az e-mailjét továbbítja ismerőseinek; a csalás ráadásul bizonyos körökben a mai napig kering. A legnépszerűbb változatán ennek a csalásnak Bill Gates egy táblát tart és fejenként 5000 dollárt ígér.

A tündér Derbyshire-ból

A Derbyshire-i tündért egy helyi bűvészkellékekkel foglalkozó szakember találta ki 2006-ban, aki egy szárnyas humanoid lényt készített, majd a képet feltöltötte az internetre, sőt, a tetemet elkezdte árulni eBayen is. A kellékes oldalát ezután több tízezer látogató árasztotta el (ez rendkívül soknak számított még 13 évvel ezelőtt), aztán amikor felfedte az áprilisi tréfának szánt csalást, sokan egyenesen azzal vádolták meg, hogy megpróbálja a valódi tündér létezésének tényét elfedni.

A végtelen áram generátor

Ez egy kép egy generátorról. Több információt nem tudok hozzáadni. :( Fotó: Shutterstock

Egy Steorn nevű ír vállalat 2006-ban jelentette be az interneten, hogy egy „mágneses anomáliát” használó generátort fejlesztettek, amely képes 1 joule elektromosságból 2 joule elektromosságot fejleszteni. A cég vezérigazgatójához 36 órán belül 420 tudós sorakozott fel, hogy teszteljék az eszközt, aztán majd két évig tartott, mire kialakult a tudományos konszenzus arról, hogy a Steorn egy csalás.

Egy iPodot fel lehet tölteni egy hagymával

2007-ben a Youtubeon kezdett el keringeni egy videó, amely szerint egy hagymával és két pohár Gatorade-del fel lehet tölteni egy iPodot. A magyarázat az volt, hogy ha Gatorade-ben áztatjuk a hagymát, akkor a sportital elektrolitokkal tölti fel azt, így lényegében akkumulátorként kezd el funkcionálni. A videó 12 év alatt rengeteg embert megviccelt, sokan ki is próbálták, persze eredménytelenül. Az ABC News és a Mythbusters is tesztelte a hagyma-akkumulátort, amikor a videó már 3 millió megtekintés körül járt, ezután széles körben is kiderült, hogy a töltési módszer csak egy vicc.

Hercules, a kutya

Szintén 2007-ben kezdett el e-mailben terjedni egy kép Herculesről, a kutyáról, aki állítólag akkora volt, mint egy ló. Bár a kép doktorált volt, Hercules valóban létezett és egy elég terebélyes eb volt, mintegy 127 kilót nyomott, a képen viszont nem ő szerepelt.

A vízálló iPhone

Egy ember egy régi iPhone-on szemléli a vonatmenetrendet, miközben a háttérben egy vonat áll be a pályaudvarra. Fotó: Shutterstock

A 4Chan egyik legsikeresebb prankje az volt, amikor a 2010-es években elkezdtek terjeszteni hivatalosnak tűnő, látszólag az Apple-től származó hirdetéseket az interneten, melyek szerint az iOS 7-es operációs rendszerre való frissítés „engedélyezi a vízállóságot” az iPhone-okon. Elég sokan bedőltek a kamu hirdetéseknek, több tucat, állítólag több száz ember dobálta bele az iPhoneját vízbe, hogy tesztelje az új „fícsört”, melynek eredménye a készülékek sérülése vagy teljes használhatatlanná válása lett.

Források: Heart.co.uk, Who is hosting this blog, Mashable, Independent, How Stuff Works.

100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub