Nasdaq
Üzlet

Az amerikaiak már bekeményítettek a kínai cégekkel szemben

Portfolio
Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború egyik új színtere az amerikai tőzsde lehet.

Egyre szigorúbbak a Nasdaq-on a kínai cégekkel

Péntek nagy tőzsdei sztorija volt, hogy a Reuters értesülése szerint az amerikai kormány azt tervezi, megtiltja a kínai vállalatoknak, hogy az amerikai tőzsdéken jegyezzék a részvényeiket, a hírre nagyot esett több, amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalat részvényárfolyama, de összességében sem tett jót a nemzetközi tőkepiaci hangulatnak, a befektetők ugyanis attól tartanak, hogy ha az Egyesült Államok tényleg meglépi a tőkepiaci szigorítást, az a kereskedelmi háború további elmélyülését eredményezheti.

Aztán vasárnap az amerikai pénzügyminisztérium egy vezetője arról beszélt a Bloombergnek, hogy jelenleg nem tervezik a szigorítást, a „jelenleg” kitétel azonban nem nyugtatta meg a piaci szereplőket.

Azóta a Reuters megírta, hogy a kínai cégek tőzsdei kibocsátásánál már jelenleg is van egyfajta szigorítás, igaz, ezt az inkább technikai jellegű okokkal magyarázható. A hírügynökség arról ír, hogy a Nasdaq az elmúlt időszakban szigorította a kisebb kínai cégek IPO-ját, egyre szigorúbb feltételeket támaszt velük szemben, a kibocsátási folyamat és az engedélyezés is hosszabbodott.

A szigorítás azzal magyarázható, hogy sok kisebb kínai cég csak platformként használja az amerikai tőzsdét, tényleges amerikai piaci jelenléttel nem rendelkezik, befektetői nagyrészt kínaiak, ráadásul az IPO után is néhány nagybefektető kezében maradnak a kis kínai vállalatok részvényei, a forgalom nagyon alacsony ezekben a papírokban.

Kínai vállalatok sokszor részben azért használják az amerikai tőzsdéket, hogy az IPO-n keresztül a nagyobb tulajdonosok dollárhoz juthassanak, ami a szigorú kínai pénzügyi szabályozás mellett nehézkes lenne.

A kínai vállalatok összességében fontosak az amerikai tőzsdéknek is, hiszen 2000 óta 70 milliárd dollár értékben bocsátottak ki részvényeket az USA tőzsdéin, a nagyobb vállalatok, az Alibaba, a Pinduoduo vagy a JD.com amerikai befektetőket is meg tudtak szólítani, a kisebb kínai vállalatok részvényei azonban jellemzően nem voltak népszerűek az Egyesült Államokban.

Címlapkép: Manuel Romano/NurPhoto via Getty Images

mnb jegybank hungary
BMW
Autógyár robotokkal
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
BMW