Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde

Portfolio
A hétfői kereskedés második felében felfelé kapaszkodtak az irányadó európai részvényindexek, a hangulatra azonban az USA és Kína közötti kereskedelmi háborús feszültség vetett árnyékot. A magyar tőzsde végül eséssel zárta a hét első napját, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Nagy eséssel zárta a hétfői kereskedést a Mol

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 290 pontos mínusz után 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,2 százalékos esés után 12 790 forinton zárt, a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó részvényei 4 970 forinton fejezték be a hét első napját. A Mol 1,7 százalékos esést követően 2 890 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég papírjai 0,7 százalékos erősödés után 440 forinton zártak.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek

Míg az irányadó európai részvényindexek pénteki záróértékeik közelében járnak, a régiós részvényindexek felemásan teljesítenek a hétfői kereskedés második felében. A bécsi börze és a prágai tőzsde minimális erősödés mellett egyaránt pénteki záróértékei közelében jár, míg a lengyel WIG 0,8 százalékkal került lejjebb. A BUX a ma reggeli, mérsékelt esését ledolgozva lejjebb került ma délelőtt, majd a hétfői nap második felében a hazai részvényindex sem tudott érdemben szépíteni. A magyar tőzsde 2,5 milliárd forintos forgalom és 168 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a Magyar Telekom kivételével esnek. A BUX komponensei közül a Takarék Jelzálogbank és a Waberer’s részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

A tengerentúli tőzsdék pénteki esése után Ázsiában felemásan teljesítettek az irányadó részvényindexek, a Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,4 százalékot esett, míg a sanghaji börze 0,9 százalékot esett. A hétfői piacnyitástól távolodva lejjebb kerültek az európai tőzsdék, a hangulatra a kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot, miután pénteken a Reuters arról írt, hogy az amerikai kormány a tervei szerint megtiltaná a kínai cégeknek, hogy azok részvényeit az amerikai tőzsdéken jegyezzék. Ezt követően az amerikai pénzügyminisztérium egy vezetője a hétvégén azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem tervezik a szigorítást, a „jelenleg” kitétel azonban nem nyugtatta meg a piaci szereplőket. A DAX 0,1 százalékos esése mellett a CAC40 stagnál, míg a milánói börze 0,2 százalékkal került lejjebb.

Nevet vált az Est Media

Az Est Media következő, rendkívüli közgyűlésén tőkeemelésről, névváltoztatásról és új igazgatósági tagokról is döntenek. Az Est Media a hétvégén közzétette, hogy a cég igazgatósága azt javasolja, hogy a részvényesek döntsenek arról, hogy az Est Media neve Delta Technologies-re változzon. Az igazgatóság a cégnév módosítására tett javaslatának elsődleges célja, hogy támogassa a vállalat saját technológiára, innovatív termék- és szolgáltatásportfólióra épülő hazai és nemzetközi terjeszkedését. Az új cégnévre vonatkozó javaslat kidolgozása során az Est Media igazgatósága számára fontos szempont volt, hogy megtartsa a Delta kifejezést, mint a piacon ismert és elismert márkanevet. Ugyanakkor a tervezett nemzetközi jelenlét megkövetel egy angol nyelvű utótagot, amely utal a vállalat core tevékenységére, illetve innovatív mivoltára. Az Est Media igazgatósága úgy látja továbbá, hogy a Delta Technologies elnevezés kiválóan támogatja majd a vállalat tőkepiaci jelenlétét is. Az Est Media árfolyama 2,5 százalékkal került ma feljebb.

Lejjebb került a BUX, esik a Richter

A hétfői piacnyitástól távolodva lejjebb került a magyar tőzsde, a BUX immár pénteki záróértéke alá süllyedt vissza, a hazai részvényindex 59 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb. A Mol stagnál, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,4 százalékot esett. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég papírjai 0,2 százalékkal került feljebb ma reggel.

Richter

Emelkedéssel vágott neki a hétfői kereskedésnek a BUX

Emelkedéssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 108 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a hétfői piacnyitás után. Az OTP stagnál, a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, a Mol 1,1 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb.

BUX

Mérsékelt eséssel indulhat a hétfői kereskedés Európában Mi történt pénteken a tő

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedéssel indult a hét utolsó napja az amerikai részvénypiacon, a tengerentúli tőzsdék azonban a nap folyamán lefordultak, miután olyan hírek érkeztek, hogy az amerikai kormányzat mérlegeli, hogy kivezeti a kínai tulajdonú vállalatokat a Wall Streetről, míg a Reuters szerint eközben a Fehér ház azt is fontolgatja, hogy korlátozza a Kínába történő amerikai portfólióbefektetéseket. A híreket követően az Alibaba 5,2 százalékot esett pénteken, míg a Baidu 3,7 százalékkal került lejjebb. A Dow végül 71 pontos esés után 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

Ezt követően a Bloombergnek az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezetője elmondta, hogy jelenleg nem tervezik a kínai részvények kitiltását az amerikai tőzsdékről. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a Reuters hétvégén arról írt, A kínai cégek tőzsdei kibocsátásánál már jelenleg is van egyfajta szigorítás, igaz, ez inkább technikai jellegű okokkal magyarázható. A hírügynökség arról ír, hogy a Nasdaq az elmúlt időszakban szigorította a kisebb kínai cégek IPO-ját, egyre szigorúbb feltételeket támaszt velük szemben, a kibocsátási folyamat és az engedélyezés is hosszabbodott.

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 356 pontos plusz mellett 0,9 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Richter 0,8 százalékos esés után 5 000 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,3 százalékos erősödést követően 437 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, míg a Mol 0,6 százalékos erősödést követően 2 940 forinton vett búcsút a hét utolsó napjától. Az OTP 1,8 százalékos erősödés után 12 820 forinton zárta a pénteki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Felemásan teljesítettek az ázsiai tőzsdék a hét első napján, a piaci kommentárok szerint a befektetők az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaira figyeltek, a hétvégi kínai bejelentés szerint a kínai miniszterelnök-helyettes, Liu He októberben Washingtonba utazik majd, bár a pozitív hangvételű kínai kommentár a tárgyalások pontos időpontjával kapcsolatban nem szolgált további részletekkel, míg a hangulatot kissé javíthatta a vártnál minimális mértékben kedvezőbb kínai, feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is. A Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze stagnált. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,2 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,6 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 12 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A héten beérkező makroadatok mellett a befektetők az USA és Kína hamarosan folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira várnak, miután pénteken meglebegtették, hogy kitiltanák a kínai társaságok részvényeit az amerikai tőzsdékről, amit később cáfolt az amerikai pénzügyi tárca munkatársa.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn a KSH a júliusi keresetek adatsorát teszi közzé. A Kínából beérkező szeptemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex mellett Németországból az augusztusi kiskereskedelmi eladási statisztikák és a szeptemberi munkanélküliségi adatsor érkezik majd. Az Egyesült Királyságból a második negyedéves felülvizsgált GDP-adatot publikálják.

Hétfőn teszi közzé legfrissebb számait az Opus.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub