Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Lefordult a magyar tőzsde, nagyot esett az OTP

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek lefordultak a keddi kereskedés második felében, a tengerentúli tőzsdék is estek, miután az Egyesült Államokból beérkező makroadat alaposan elmaradt a várakozásoktól. Az átfogó hangulatromlás alól a magyar tőzsde sem tudta kivonni magát, a BUX eséssel zárta a hét második napját, míg a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben.

Eséssel zárta a hét második napját a BUX

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 489 pontos mínusz után 1,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a keddi kereskedést, a Magyar Telekom 0,5 százalékos esés után 438 forinton zárt, a Mol 0,7 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 870 forinton fejezték be a keddi kereskedést. A Richter 1,1 százalékos esést követően 4 914 forinton vett búcsút a hét második napjától. A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben, a bankpapír 1,6 százalékos esés után 12 580 forinton zárta a keddi kereskedést.

Lejjebb került a BUX, esik az OTP

Lefordultak az európai tőzsdék a keddi piaczárás felé közeledve, a hangulatot a vártnál gyengébb amerikai makroadat közzététele után, a feldolgozóipari ISM beszerzési menedzserindex a korábbi hónap 49,1 pontjáról 47,8 pontra esett vissza szeptemberben, ami a 2009-es válság óta a leggyengébb értéket jelenti. A DAX 0,7 százalékos esése mellett a CAC40 0,9 százalékkal került lejjebb. A tengerentúli tőzsdék is lefordultak, a Dow 0,5 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került lejjebb.

A hangulatromlás alól a magyar tőzsde sem volt képes kivonni magát, a BUX 399 pontos mínusz mellett 1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,3 százalékot esett, míg a Richter 1,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül 1,4 százalékos esésével az OTP teljesít a leggyengébben.

Esnek a régiós tőzsdék

Felemásan teljesítenek az irányadó európai részvényindexek kedden délután, míg a régiós tőzsdék lejjebb kerültek. A lengyel WIG 0,6 százalékos esése mellett a prágai részvényindex 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,2 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 1,8 milliárd forintos forgalom és 80 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül egyedül a Richter képes minimális erősödésre, míg a BUX komponensei közül az Opus és a Graphisoft Park teljesít a leggyengébben ma délután.

Nem bír a fontos szint felett megkapaszkodni az OTP

A keddi piacnyitástól távolodva lejjebb került a magyar tőzsde, a BUX 75 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb. A Richter stagnál, míg a hétfőt nagy eséssel záró Mol 0,4 százalékkal került ma feljebb. A Magyar Telekom 0,5 százalékos esése mellett az OTP 0,4 százalékkal került lejjebb. Bár a bankpapír pénteken immár másodszor törte át a fontos 12 800 forintos szintet, a kitörés azonban ezúttal sem került megerősítésre és az OTP árfolyama ismét a korábbi kereskedési sávjába süllyedt vissza.

OTP

Lejjebb került az Opus

A hétfői piaczárás után tette közzé legfrissebb számait az Opus, a társaság többszörözte bevételét 2019 első félévében az akvizícióknak köszönhetően, a bevétel 113,8 milliárd forint lett, ami több mint az ötszöröse a bázisidőszak 22 milliárd forintos értékének. A működési bevételeken belül az árbevétel 104 milliárd forint volt, ami szintén ötszörös növekedésnek felel meg. Az Opus 7 milliárd forint feletti EBITDA-t ért el az idei első félévben. Az év második felével kapcsolatban optimista a menedzsment, a cég stratégiai divízióiban ugyanis az év második felében erősebb az eredménytermelő képesség. Az Opus árfolyama 4,4 százalékkal került lejjebb ma reggel, a részvény a keddi piacnyitástól távolodva a korábbi esés egy részét ledolgozva 3 százalékkal került ma lejjebb.

Nőtt a bevétel, de csökkent a profit az Elműnél és az Émásznál

Közzétette idei első féléves számait az Elmű és az Émász, mindkét társaságnál emelkkedtek a bevételek, de csökkent az adózott eredmény.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik az Appeninn

Tegnap este kiadta friss elemzését a Concorde az Appeninnre a társaság péntek reggeli gyorsjelentésére reagálva, egyelőre a korábbi ajánlás (felhalmozás) és a korábbi célár (743 forint) felülvizsgálat alá kerül, új ajánlást és célárat nem fogalmazott meg az elemző. Az ok, hogy a Concorde modelljében az eredményvárakozások az előző menedzsmenthez kapcsolódnak, de az Appenin azóta más úton jár a Concorde elemzése szerint. Az Appeninn árfolyama 0,8 százalékkal került ma feljebb.

Néhány pontos erősödéssel indult a keddi kereskedés a magyar tőzsdén

Enyhe, néhány pontos erősödéssel indult a keddi kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 21 ponttal került feljebb ma reggel, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Richter és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt stagnált a keddi piacnyitás után, az OTP 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,4 százalékot emelkedett.

BUX

Emelkedéssel vághatnak neki a keddi kereskedésnek az európai börzék

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Mérsékelt emelkedéssel zárták a hétfői kereskedést az amerikai részvényindexek, a piaci kommentárok szerint a hangulatot a kereskedelmi háborús feszültség átmeneti enyhülése javíthatta, miután Peter Navarro kereskedelmi tanácsadó cáfolta a korábbi hírt, amely szerint a Trump-kormányzat kormány megtiltaná a kínai vállalatoknak, hogy az amerikai tőzsdéken jegyezzék a részvényeiket. Az egyedi részvények esetében az Apple papírjai 2,4 százalékos emelkedéssel zártak, miután a társaság vezére, Tim Cook szerint az Apple nemrég bemutatott új iPhone kezdeti eladásai jól alakultak, emellett a JP Morgan felfelé módosította az iPhone eladásokra vonatkozó előrejelzését. A Dow végül 97 pontos emelkedés után 0,4 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,5 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,8 százalékos emelkedéssel zárta a hét első napját.

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 290 pontos mínusz után 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,2 százalékos esés után 12 790 forinton zárt, a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó részvényei 4 970 forinton fejezték be a hét első napját. A Mol 1,7 százalékos esést követően 2 890 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég papírjai 0,7 százalékos erősödés után 440 forinton zártak.

A hétfői piaczárás után tette közzé legfrissebb számait az Opus, a társaság többszörözte bevételét 2019 első félévében az akvizícióknak köszönhetően, a bevétel 113,8 milliárd forint lett, ami több mint az ötszöröse a bázisidőszaki szintnek (22 milliárd forint). A működési bevételeken belül az árbevétel 104 milliárd forint volt, ami szintén ötszörös növekedésnek felel meg. Az Opus 7 milliárd forint feletti EBITDA-t ért el az idei első félévben. Az év második felével kapcsolatban optimista a menedzsment, a cég stratégiai divízióiban ugyanis az év második felében erősebb az eredménytermelő képesség.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék hétfői emelkedése után a keddi, ázsiai kereskedésben is kitartott a kedvező hangulat, a Nikkei 0,7 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal került feljebb, míg a szingapúri tőzsde 0,9 százalékot erősödött. A kínai tőzsdék keddtől egész héten zárva tartanak majd, miután Kínában a Kínai Népköztársaság hetvenéves fennállását ünneplik. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 48 pontos plusza 0,4 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A kedden beérkező makroadatok és feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek mellett a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos hírekre figyelnek majd a nap folyamán. 

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az MNB a második negyedéves pénzügyi számlák adatát teszi közzé, míg a hazai, szeptemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex mellett a KSH a kormányzati szektor második negyedéves egyenlegét teszi közzé. Az eurozónából a szeptemberi inflációs adatsort publikálják, míg az Egyesült Államokból a feldolgozóipari ISM index érkezik majd.

Kedden nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

A többszörösére nőtt az Opus bevétele

Többszörözte bevételét az Opus 2019 első félévében az akvizícióknak köszönhetően és 7 milliárd forint feletti EBITDA-t ért el - derül ki a cég féléves jelentéséből. Az év második felével kapcsolatban optimista a menedzsment, a cég stratégiai divízióiban ugyanis az év második felében erősebb az eredménytermelő képesség.

Tovább a cikkhez

Felülvizsgálja az Appeninn célárát a Concorde

Kiadta friss elemzését a Concorde az Appeninnre a vállalat péntek reggeli gyorsjelentésére reagálva, egyelőre a korábbi ajánlás (felhalmozás) és a korábbi célár (743 forint) felülvizsgálat alá kerül, új ajánlást és célárat nem fogalmazott meg az elemző. Az ok, hogy a Concorde modelljében az eredményvárakozások az előző menedzsmenthez kapcsolódnak, de az Appenin azóta más úton jár - olvasható az elemzésben.

Tovább a cikkhez
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub