NYSE
Üzlet

Nagyon csúnya, ami a tőzsdéken történik

Portfolio
Az európai részvényindexek nagyot estek szerdán, a hangulatot az Egyesült Államokból kedden beérkező makroadat rontotta el, miután a feldolgozóipari ISM beszerzési menedzserindex alaposan elmaradt a várakozásoktól. A befektetők a növekedési kilátások miatt romlása miatt aggónak, a tengerentúli piacnyitástól távolodva az amerikai részvénypiacok is esnek. A negatív részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde is nagy eséssel zárt.

Nagyot eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde

Nagy eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 696 pontos mínusz után 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a szerdai kereskedést. A Magyar Telekom 0,7 százalékos esés után 435 forinton zárt, az OTP 1,4 százalékkal került lejjebb, a bankpapír 12 410 forinton fejezte be a hét harmadik napját. A Richter 2,2 százalékos esést követően 4 804 forinton zárt, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben, az olajcég papírjai 2,4 százalékos esés után 2 800 forinton zártak.

Fedezéket keresnek a befektetők, emelkedik az arany árfolyama

A masszív részvénypiaci hangulatromlással párhuzamosan a befektetők egy része fedezéket kereshetett, a hagyományosan menedékeszköznek tekintett arany árfolyama 0,9 százalékkal került ma feljebb, míg a nemesfém idén 16,3 százalékot erősödött.

Arany

Egyre lejjebb a világ tőzsdéi, a magyar részvénypiac relatíve jól tartja magát

Egyre lejjebb esnek a világ vezető részvényindexei, a magyar tőzsde eddig relatíve jól tartja magát, a Mol és a Richter húzza lefelé a BUX indexet.

Tovább a cikkhez

Nagyon csúnya, ami a tőzsdéken történik

A növekedési kilátások romlása aggasztja a befektetőket, a vártnál gyengébb makroadatok után nagyot estek szerdán az irányadó európai részvényindexek, a tengerentúli tőzsdék is lejjebb kerültek a hét harmadik napján, a szerdai piacnyitástól távolodva a Nasdaq és az S&P500 egyaránt 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 302 pontos mínusz mellett 1,1 százalékot esett.

Dow

Nincs megállás, tovább ütik az európai tőzsdéket

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve nem javul a hangulat a részvénypiacokon, a keddi, vártnál lényegesen gyengébb ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex után felerősödtek a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak. Szerdán az ADP vártnál kissé gyengébb munkaerőpiaci statisztikáját emésztették a befektetők, miután az adatközlés szerint 135 ezer fővel bővült a magánszektor foglalkoztatottsága szeptemberben, míg a Reuters elemzői konszenzusa 140 ezer fős bővülést várt. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a korábbi hónap adatát 195 ezerről 157 ezerre módosították.

A növekedési aggodalmak felerősödése nyomán az európai tőzsdék is nagyot estek szerdán, a DAX 1,6 százalékos esése mellett a CAC40 2 százalékkal került lejjebb, míg a leggyengébben a görög tőzsde teljesít ma délután.

Csőstül jönnek a rossz hírek, minden adott a tökéletes viharhoz

Az elmúlt hónapok alaphírei voltak a kereskedelmi háborúról, a részben emiatt lassuló világgazdaságról, a Brexitről szóló hírek, amelyekre az utóbbi hetekben már egyre immunisabbak voltak a befektetők, az amerikai tőzsdék idén szeptember közepén már közel új csúcsra emelkedtek, de a vezető európai és ázsiai részvényindexek is elindultak felfelé. Az elmúlt napokban azonban valami megváltozott, a tegnapi gyenge amerikai makroadat után pedig begyorsult az esés, ami ma folytatódott. Megnéztük, milyen hírek mozgatják a tőzsdéket, és meddig tarthat még az esés.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek

A szerdai kereskedés második felében tovább estek az irányadó európai részvényindexek, a befektetők a növekedési kilátások romlása miatt aggódnak, miután kedden 2009 óta nem látott mélypontra esett az amerikai ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex. A DAX 1,3 százalékos esése mellett a CAC40 1,6 százalékkal került lejjebb.

A negatív részvénypiaci hangulatban a régiós börzék is esnek, a lengyel WIG 1,6 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 1,4 százalékot esett. A hazai részvényindex is lejjebb került, a BUX 4,2 milliárd forintos forgalom és 308 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a BUX komponensei közül 2,3 százalékos esésével a Waberer’s részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Esnek az európai tőzsdék

Nagy eséssel zárták a keddi kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a hangulat egy, a vártnál lényegesen gyengébb makroadat beérkezése után romlott el, miután a ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 47,8 pontra esett szeptemberben, ilyen alacsony értékre pedig 2009 óta nem volt példa.A piaci kommentárok a vártnál gyengébb adatot részben az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúnak tulajdonították, a gyenge makroadat nyomán erősödtek a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak. A Dow 1,3 százalékos esése mellett az S&P500 1,2 százalékot esett kedden.

Ázsiában a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos félelmek mellett a geopolitikai feszültség is árnyékot vetett a tőzsdékre, miután Észak-Korea szerdán egy ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé. A Nikkei 0,5 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, a sanghaji börze ünnep miatt zárva tartott. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a szerdai kereskedés, a dél-koreai Kospi 1,8 százalékot esett.

Az irányadó európai részvényindexek mérsékelt eséssel indították a hét harmadik napját, majd a szerdai piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi tovább estek, miután a befektetők a globális növekedési kilátások romlása miatt aggódtak. A milánói börze 0,7 százalékos esése mellett a CAC40 1 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 0,9 százalékot esett.

Esik a BUX, lejjebb került a Richter

A szerdai piacnyitástól távolodva tovább csúszott lefelé a BUX, a hazai részvényindex 104 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödése mellett az OTP 0,2 százalékot esett, míg a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül 0,5 százalékos esésével a Richter teljesített a leggyengébben.

Mérsékelt eséssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén

Eséssel indult a hét harmadik napja a magyar tőzsdén, a BUX 38 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a szerdai piacnyitás után. A Mol és a Richter árfolyama egyaránt 0,1-0,1 százalékkal került lejjebb ma reggel, míg az OTP 0,2 százalékot esett. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 0,3 százalékkal kerültek feljebb.

BUX

Eséssel vághatnak neki a hét harmadik napjának az európai börzék

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Mérsékelt erősödéssel indult a hét második napja a tengerentúl tőzsdéken, az amerikai részvénypiacok azonban lefordultak, miután ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe alaposan elmaradt az előzetes várakozásoktól, a mutató 47,8 pontos szeptemberi értéke 2009 óta nem volt ennyire alacsony, a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak felerősödése után az amerikai részvénypiacok nagy eséssel zárták a keddi kereskedést. A gyenge makroadat után a befektetők nagyobb esélyt adtak annak, hogy a Fed az októberi ülésén tovább csökkentheti a kamatot. A Dow végül 344 pontos esés után 1,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos eséssel zárta a hét második napját.

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 489 pontos mínusz után 1,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a keddi kereskedést, a Magyar Telekom 0,5 százalékos esés után 438 forinton zárt, a Mol 0,7 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 870 forinton fejezték be a keddi kereskedést. A Richter 1,1 százalékos esést követően 4 914 forinton vett búcsút a hét második napjától. A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben, a bankpapír 1,6 százalékos esés után 12 580 forinton zárta a keddi kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék keddi esése után az ázsiai tőzsdék is lejjebb kerültek a hét harmadik napján, a hangulatra a globális növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmak nyomták rá bélyegüket, emellett a geopolitikai feszültség is árnyékot vetett a részvénypiacokra, miután Észak-Korea szerdán egy ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé. A Nikkei 0,5 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze továbbra is zárva tartott. A dél-koreai Kospi 1,8 százalékot esett, míg a szingapúri tőzsde 1,2 százalékkal került ma lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 25 pontos mínusza 0,2 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az USA és Kína hamarosan folytatódó kereskedelmi tárgyalásai felé közeledve a beérkező makroadatokra figyelnek majd a befektetők, miután a kedden az Egyesült Államokban publikált ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex szeptemberi értéke 50 pont alá esett, felerősítve ezzel a növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmakat.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán az MNB szokásos havi bankszektorból származó adatai mellett a külkereskedelmi forgalom részletes statisztikája jelenik meg. Az Egyesült Államokból a szeptemberi ADP foglalkoztatottsági adatsorát publikálják majd.

Szerdán nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Image

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub