Elektromos autók töltés elmu
Üzlet

Bejelentés várható: felfüggesztették az Elműt és az Émászt

Portfolio
A csütörtöki tőzsdezárást követően jelent meg a BÉT vezéruigazgatójának határozata a két részvény kereskedésének felfüggesztéséről, október 4. reggeltől. Ahogyan azt korábban valószínűsítettük: nyilvános vételi ajánlat jöhet.

A felfüggesztés az október 7-i tőzsdenap végéig érvényes az Elmű és az Émász részvények esetében.

Mindkét esetben a közlemény úgy szól, hogy mind az Elmű, mind pedig az Émász október 2-án arról tájékoztatta a tőzsdét, hogy "jelenlegi információi szerint a felfüggesztés időtartama alatt olyan tájékoztatás(oka)t kíván közzétenni, amely(ek) az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatja (befolyásolhatják), erre tekintettel kérelmezte értékpapírjai kereskedésének fentiek szerinti felfüggesztését".

Mint ismert, a szabály értelmében, ha a meghatározott időtartam alatt az információk nyilvánosságra kerülnek, akkor folytatódhat az érintett részvények kereskedése.

Két nappal ezelőtt írtuk meg, hogy közzétette idei első féléves számait az Elmű és az Émász. Ezt megelőzően szeptember 20-án jelentette be a két cég, hogy az E.On befolyást szerzett mintkét vállalatban, és 15 napon belül jöhet a nyilvános vételi ajánlat. Ez a 15 nap jár le hamarosan.

Előzmények

Tavaly áprilisban az E.ON ajánlatot tett az egyik rivális szektortárs, az Innogy hálózati és kiskereskedelmi eszközeire, a felvásárláshoz azonban az európai versenyjogi hatóságok engedélyére is szükség volt.

Idén júniusban írtunk arról, hogy ahhoz, hogy az E.ON megfeleljen a versenyjogi szabályoknak, valószínűleg el kell adnia néhány eszközt, a német energetikai vállalat pedig bejelentette, hogy kész eladni egyes magyarországi, csehországi és németországi eszközeit, hogy elháruljanak az Innogy felvásárlásának versenyjogi akadályai. Magyarországon az energetikai eszközök egy részéről, Csehországban a gázüzletágról és az áramtermelésről, Németországban pedig 260 ezer hőellátásban részesülő ügyfélről és 32 elektromosautó töltőről volt szó.

Az Európai Bizottság az Innogy felvásárlásával kapcsolatban versenyjogi szempontból aggályokat vetett fel, itt Magyarország esetében arról volt szó, hogy ha az E.ON mellé az Innogy magyarországi eszközei, az Elmű és az Émász is a cég portfóliójába kerülne, az ahhoz vezetne, hogy a vállalat túlságosan hangsúlyos lenne a magyar piacon. Az E.ON kötelezettségvállalási javaslatot küldött az Európai Bizottságnak, hogy eloszlassa a piaci aggályokat, a javaslatban az szerepelt, hogy az E.ON értékesítené a vállalat magyarországi áramkiskereskedelmi üzletágát.

Szeptember 17-én érkezett a hír, hogy bizonyos feltételekkel az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit. A brüsszeli testület fenntartásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az összefonódás - az eredetileg bejelentett formájában - korlátozta volna a versenyt, például Magyarországon is. A versenyjogi aggályok eloszlatása érdekében az E.ON vállalta, hogy a szabályozatlan magyarországi piaci szegmensben leválasztja kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágát, ide értve az összes eszközt és az összes alkalmazottat. A tájékoztatás szerint a jóváhagyás feltétele, hogy az E.ON maradéktalanul eleget tegyen ezen, általa önként vállalt kötelezettségeknek.

Milyen áron jöhet az ajánlat?

Az ajánlati ár meghatározásakor a tőkepiaci törvény a mérvadó, ami alapján

  • a 180 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár,
  • a 360 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár,
  • 180 napon belül a társaság részvényeire kötött átruházási szerződés legmagasabb ára,
  • egy részvényre jutó saját tőke értéke,

közül a legmagasabbat kell elérnie a részvényekre adott ajánlati árnak. Korábbi cikkünkben megtalálhatóak a részletes számítások.

Árfolyammozgások

Az Elmű és az Émász árfolyamának elmúlt három hónapban tapasztalt mozgását az alábbi interaktív grafikonon lehet nyomon követni:

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi/Balaton József

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde