E.ON Tiszántúli Áramhálózati
Üzlet

Bejelentések sorozata érkezett: a szemünk láttára alakul át teljesen a magyar árampiac

Portfolio
Hatalmas átalakulás jöhet a hazai árampiacon - derül ki a ma délutáni bejelentések sorozatából. Az Opus megvásárolja az E.On-tól a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t, közben az E.On-hoz kerülhet az MVM-től az Elmű és az Émász részesedése. Az MVM pedig az E.On magyar leányvállalatában szerez részesedést.
Az energiaszektor változásairól lesz szó az Energy Investment Forumon.

Áramhálózatot vesz az Opus

Az Opus szerezheti meg az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 100%-os részvénycsomagját, miután a tőzsdei társaság és az E.on Hungária Zrt. német anyavállalata megállapodást kötött a társaság értékesítésének feltételeiről – közölte az Opus a BÉT honlapján.

A szerződéskötéssel az Opus Global igazgatósága hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén, amely a tőzsdei társaság stratégiai portfóliójának egyik húzóágazata.

– áll a közleményben.

A Tiszántúli Áramhálózati Zrt. eszközeinek értéke meghaladja a 100 milliárd forintot a vállalat legutóbbi, 2018. évi beszámolója szerint.

Az üzlet lezárulását követően az Opus látja majd el árammal Magyarország észak-keleti részét, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében biztosítja jelenleg az áramszolgáltatói infrastruktúrát a Titász. Ellátási területe 18 728 négyzetkilométer, amelyen 25 436 km hosszúságú hálózatot üzemeltet, és amelyen közel 400 településen több mint 760 ezer otthonban és munkahelyen látja el ügyfeleit.

Az akvizícióval egy, az innovációt fókuszba helyező áramcéget vesz az Opus. A Titásznál a jövőbeli fejlesztések célja újszerű hálózati megoldások kialakítása a zöldenergia mind szélesebb körű felhasználására, az „okos otthonok” elterjedésére, valamint az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó infrastrukturális elvárásokra. A társaság szolgáltatási területén épül fel a tervek szerint a BMW debreceni gyára az utóbbi évek legnagyobb autóipari beruházásaként.

A nemzetgazdasági szinten jelentős üzem várhatóan fellendíti a régió gazdaságát, a beszállító vállalkozások villamosenergia-igényének kiszolgálása további értékteremtő fejlesztéseket és növekedési potenciált generál a Titász számára.

- közölte az Opus.

Az áramhálózati társaság megvásárlásával az Opus arra számít, hogy fokozhatja az energetikai divíziójának hatékonyságát, kihasználva például azokat a szinergiákat, amelyek a Titász és a Tigáz szolgáltatási területének átfedéséből származnak. Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztó társaságában a befektetési holding alapkezelője által kezelt energetikai magántőkealap nyáron szerzett közvetett tulajdont.

opusglobal

Honnan lesz rá pénz?

Az ügyletet a tőzsdei holding részben saját forrásból, köztük az akár likvid befektetéseiből származó bevételekből, részben pedig kötvénykibocsátással bevont forrásból kívánja finanszírozni.

A Titász felvásárlását részben kötvénykibocsátással finanszírozza majd az Opus, ezt megkönnyítheti, hogy a társaság teljesítette az MNB feltételeit a jegybank vállalati kötvényprogramjához. Augusztusban a Scope Ratings minősítette az Opust, a vállalat kötvényei az MNB által elvártnál 4 fokozattal jobb minősítést kaptak (BBB-), a vállalat minősítése pedig BB lett. A hitelminősítő indoklása szerint a vállalat profittermelő képessége jelentősen növekedett, az adósságállomány pedig alacsony, ezzel a 28,6 milliárd forintos kötvénykibocsátással kerül a vállalat mérlegére az első nagyobb volumenű hosszútávú adósságállomány.

Gál Miklós, az Opus vezérigazgatójának korábbi nyilatkozatai szerint a 28,6 milliárd forintos kötvénykibocsátást zártkörű aukcióként tervezi a vállalat, ahol számít a cég a piaci szereplőkre és az MNB által szabott 20 milliárdos keretre inkább csak "megnyugtató támaszként" tekintenek.

Egy év múlva zárulhat a tranzakció

A tranzakciós keretmegállapodás aláírását követően az Opus nemzetközi tanácsadócég közreműködésével világítja át a Titászt. A tranzakció a társaság átvilágítását, és a Gazdasági Versenyhivatal eljárását követően 2020. harmadik negyedévben zárulhat.

Évi 50 milliárdos árbevételű cég kerül az Opushoz

És hogy pontosan mekkora cég is kerül az Opushoz? A Titász legutóbbi éves jelentése szerint a 2018. december 31-gyel zárult pénzügyi évet 47,8 milliárd forintos árbevétellel zárta a társaság, üzemi eredménye 9 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig közel 5,5 milliárd forint.

A tranzakció jelentősen megdobja majd az eredményeket, miután lezárul, csak hogy kontextusba helyezzük a számokat, 2019 első félévében 114 milliárd forintos működési bevétele volt az Opusnak, az EBITDA-ja pedig 7 milliárd forint volt. Vagyis folytatódhat a hatalmas, akvizíciók és terjeszkedés által hajtott növekedés az Opusnál.

Az Opus részéről nem teljesen meglepő ez a lépés, hiszen az energia a cég egyik stratégiai üzletága, 2019 első félévében a működési bevétel 36 százalékát adta a terület (ami nagyrészt a Mátrai Erőműhöz kapcsolódott). És a korábbi nyilatkozatokból tudni lehetett, hogy tervez még akvizíciókat a cég, az egyik nagy célpont pedig az energetika lehet. Ehhez a forrást részben azzal a 28,6 milliárd forintos kötvénykibocsátással finanszíroznák, amiről épp ma szavaz a rendkívüli közgyűlés.


Az MVM-mel is megállapodott az E.On

Az E.On egyes magyarországi érdekeltségeinek értékesítése egy európai szintű energiapiaci tranzakcióval függ össze.

A német nagyvállalat és az ugyancsak német RWE 2018 tavaszán jelentette be, hogy profiltisztítást hajtanak végre, ami érinti az RWE többségi tulajdonában álló innogy SE-t (innogy) is. Az RWE a továbbiakban az áramtermelésre fókuszálna, míg az E.On a villamosenergia elosztására- és ügyfélmegoldásokra. Az RWE ezért megvásárolja az E.On és az innogy megújuló energiatermelési üzletágát, az E.ON pedig az RWE innogy-ban fennálló részesedését. Az Európai Bizottság az E.ON innogy-ban való irányításszerzést 2019. szeptember 17. napján jóváhagyta egyes utólagos kötelezettségvállalások mellett, hogy a piac átrendeződése ne korlátozhassa a versenyt.

2019. szeptember 18-án az E.On megszerezte az RWE 76,8%-os tulajdonrészét az innogy SE-ben. Magyarországon az innogy az Elmű és az Émász többségi részvényeseként van jelen. Az E.On Hungária Zrt. 2019. október 2-án megvásárolta az EnBW (Energie Baden-Württemberg) csoport 27%-os Elmű és Émász részvénycsomagját.

Az E.On Hungária tulajdonosa, október 3-án elvi keretmegállapodást kötött az Opus mellett az MVM-mel (amely részvényes az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban is), a megállapodás részeként az E.ON-nak szándékában áll megszerezni az MVM Elmű és Émász részesedését több más tranzakciós lépéssel együtt.

A tegnapi napon a hazai energiapiac történetének egyik legkomplexebb ügyletét valósítottuk meg az E.On-nal közösen. Az elmúlt időszakban kollégáimmal azon dolgoztunk, hogy a magyar energetikai szektor pozícióját tovább erősítsük, függetlenségét növeljük és ezzel együtt a nemzetgazdaság számára olyan iparági előnyöket teremtsünk, amely lehetőséget teremt a lakossági szolgáltatások minőségének javításához, stratégiai céljaink maradéktalan eléréséhez

- nyilatkozta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek a tranzakciók jönnek

Az E.On Hungária csoport a keretmegállapodásban rögzített általános feltételek alapján a következő stratégiai tranzakciókat hajtja végre, a megfelelő hatósági jóváhagyások beszerzését, illetve az Elmű és az Émász E.On Hungáriába történő jogi integrációját követően:

  • Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. eladása az Opus számára
  • Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. értékesítése az MVM csoportnak
  • A Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. közvilágítási üzletben lévő 50%-os részesedés eladása az MVM-nek
  • Az MVM pénzügyi befektetőként 25%-os kisebbségi részesedést szerez az E.ON Hungáriában

Az E.ON Hungária a keretmegállapodás megkötését követően megkezdi a tervezett tranzakciók előkészítését és megvalósítását. A megállapodás végső elemeinek zárása 2021-ben várható.

Romániában is készülhet valami

Az előrevetített magyarországi tranzakciókon túl az MVM és az E.On abban is megállapodott, hogy közösen megvizsgálják egy potenciális együttműködés lehetőségeit Romániában - áll az E.On közleményében.

Árfolyamreakciók

Az Opus részvényeinek kereskedését ma reggel felfüggesztette a BÉT, a papírok kereskedése 14:00 órakor indult újra. A részvények egyből 5 százalékos plusszal nyitottak. Az elmúlt másfél évben nagyot esett az Opus árfolyama, a választások óta gyakorlatilag lefeleződött (idén közel 22 százalékot esett), részben azért, mert a Konzum-beolvadásra fókuszált a cég és a korábban megszokott nagy bejelentések a további terjeszkedésről elmaradoztak, inkább a háttérben folytak a munkák. A mai bejelentés azonban megtörte a csendet, ennek pedig örülnek a befektetők.

2Opus20191004

Az Opus mai közleménye szerint a Titász megvásárlását a kötvénykibocsátás mellett a likvid befektetéseik bevételeiből is finanszírozhatják, amelyek között az olyan részesedések vannak Mészáros Beatrix, az Opus igazgatóságának elnöke korábbi bejelentései szerint, mint a 4iG, az Appeninn, vagy a CIG Pannónia. Ezeknél nem látunk egyelőre nagyobb árfolyamreakciót, a 4iG 1 százaléknál kisebb esést mutat, az Appeninn pedig 1 százaléknál kisebb mértékben emelkedik.

Címlapkép: Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. kivilágított emblémája. Forrás: MTVA/Bizományosi, Oláh Tibor

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Wall Street