High voltage towers in the dusk of the evening
Üzlet

Megveszi az Opus a Titászt – Gyorsértékelés

Portfolio
Több, a hazai energetika átalakulása szempontjából fontos bejelentést tettek ma, többek között azt is, hogy az Opus megvásárolja az E-Ontól a Titászt. Gyorsértékelünk.
Az energiaszektor változásairól lesz szó az Energy Investment Forumon.
  • Nagy falat: Az Opus valódi méretét egyelőre nem könnyű belőni, mert bár nemrég jött ki a cég első féléves gyorsjelentése, abban a június 30-ával megtörtént egyesülés ellenére az Opus és a Konzum számai még külön szerepeltek, és a szezonalitás miatt nem érdemes felszorozni 2-vel az első féléves számokat, de olyan nagyon nem lövünk mellé, ha a jelenlegi formájában is legalább 250 milliárd forintos éves árbevételű cégnek gondoljuk az Opust (hivatalos elemzés még nincs a vállalatról, az Equilor hamarosan jelentkezik anyaggal), vagyis, a Titász közel ötödével növelheti meg a cégcsoport bevételét (ez a gyors összevetés erősen disclaimeres, a Titász tavalyi, az Opus nagyon durván, 2019-re becsült bevételével kalkulálva, úgy, hogy a tranzakció 2021-ben zárulhat). Ráadásul olyan eszközt vesz az Opus, ami értelmezhető EBITDA-t és adózott eredményt (tavaly 5,5 milliárd forint) is termel.
  • Illik: Az Opus célja, hogy több iparágban is fontos szereplő legyen, ezek közül az egyik az energetika, amiben a Mátrai Erőművön keresztül már jelen volt a cégcsoport, nemrég pedig bejelentették, hogy az Opus a MET tulajdonában lévő Tigázba is beszállt, a Titász ebből a szempontból is illeszkedik a portfólióba.
  • Nagy szereplő: A tranzakció lezárta után az Opus nagy szereplő lesz a hazai energetikában, 2021-től Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a vállalat hálózatán keresztül érkezik majd a felhasználókhoz, így többek között elkészülte után a BMW debreceni gyárához is az áram.

  • Finanszírozás: Többek között likvid befektetések értékesítéséből, és kötvénykibocsátásból finanszírozza az Opus a felvásárlást. Előbbinél elsősorban a 4iG-ben, az Appeninnben, vagy a CIG Pannóniában meglévő részesedésre érdemes gondolni, ezekre már korábban is úgy tekintett a vállalat, hogy megfelelő feltételek mellett értékesíthetők. Utóbbinál eszünkbe juthat, hogy az Opus nemrég megfelelt az MNB kötvényprogramjában való feltételnek tekintett hitelminősítésnek, és zártkörű aukció keretében 28,6 milliárd forintos kötvénykibocsátást tervez, részben ez szolgálhat majd a Titász felvásárlásához.      
  • Növekedés: Az elmúlt hónapokban sokan elkönyvelték az Opust olyan sztoriként, ahol az akvizíciók nagy része már lezárult, a cég vezetése pedig elsősorban a portfólióban lévő cégek működési hatékonyságának javítására, a cégek közötti szinergiahatások kiaknázására fókuszál. Az Opus-befektetők számára jó hír, hogy a mai bejelentés alapján az akvizícióknak koránt sincs vége, ráadásul nem is kis falat a most megvett cég, nem csak az Opus bevételeihez, de profitjához is aktívan hozzájárul majd.
  • Külföldi befektetők: Az Opus nagy sztori volt 2016-2017-ben, nem csak az árfolyam, de a tőzsdei forgalom is megugrott, voltak olyan időszakok, amikor a legforgalmasabb magyar részvények egyike volt az Opus, azonban a befektetők érdeklődése és a forgalom folyamatosan csökkent. Az Opus vezetésének célja, hogy külföldi befektetők, akár intézményi szereplők érdeklődését is felkeltse, erre a Scope értékelése és a mostani tranzakció is alkalmas.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
wizzairshutterstock