BÉT
Üzlet

Új kedvenc részvénye van a hazai alapkezelőknek

Portfolio
A nyár végi lejtmenet után szeptemberben felpattant a hazai részvényindex, bár a kezdeti lendület végül alábbhagyott, a BUX magabiztos emelkedéssel zárta a hónapot, a Portfolio által készített legfrissebb alapkezelői felmérésből kiderült, hogy a profik nagy része mérsékelt elmozdulásra számít a magyar tőzsdén a következő három hónap során. Az általunk megkérdezett alapkezelők ebben a hónapban a Magyar Telekom részvényeit kedvelték a leginkább, míg a midcapek közül az Alteo és ANY Biztonsági Nyomda papírjait emelték ki legnagyobb számban a felmérésünkben résztvevő alapkezelők.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Accorde Alapkezelő, Allianz Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Equilor, Generali Alapkezelő, Hold Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

A nyár végi lejtmenetet követően szeptemberben felpattant a BUX, a hónap közepére alábbhagyott a lendület és a hazai részvényindex emelkedése megtorpant, azonban a magyar tőzsde határozott emelkedéssel zárta a szeptembert, a BUX 2 százalékkal került feljebb.

Ebben a hónapban a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 70 százaléka várta azt, hogy a magyar tőzsde 3 hónapos időtávon a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat, míg a profi befektetők 30 százaléka tartott elképzelhetőnek 5 és 15 százalék közötti esést a BUX esetében. Érdemes megjegyezni, hogy a profi befektetők közül senki sem várt nagyobb emelkedést 3 hónapos időtávon. 12 hónapos időtávon a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 67 százaléka számít arra, hogy a BUX a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, a profi befektetők 11 százaléka pesszimista, ők 15 százalékot meghaladó esést is el tudtak képzelni. Az általunk megkérdezett alapkezelők 22 százaléka azonban optimista, ők 5 és 15 százalék közötti emelkedést várnak a magyar tőzsdén 12 hónapos időtávon.

Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutatónál a pesszimizmus növekedése volt megfigyelhető ebben a hónapban, miután a felmérésünkben résztvevő profi befektetők 70 százaléka várt a magyar tőzsdén mínusz 5 és plusz 5 százalék közötti elmozdulást a következő a három hónap során, a korábbi hónap 91 százalékos értékével szemben. S míg egy hónappal korábban a felmérésünkben résztevő alapkezelők nem számítottak nagyobb esésre, az általunk megkérdezett profi befektetők 30 százaléka várt 5 és 15 százalék közötti esést a magyar tőzsdén 3 hónapos időtávon, míg nagyobb emelkedést nem vártak rövid távon az alapkezelők.

Az alapkezelői válaszokból képzett 12 hónapos mutatónál a pesszimizmus enyhe növekedése volt látható, miután bár a BUX esetében a korábbi hónaphoz képest 40 százalékról 67 százalékra nőtt azok aránya ebben a hónapban, akik szerint a magyar tőzsde mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat, emellett 22 százalékra csökkent azoknak az alapkezelők aránya, akik nagyobb, 5 és 15 azázalékos emelkedést várnak. Továbbá a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 11 százaléka nagyobb, 15 százalékot is meghaladó esést is elképzelhetőnek tartott a következő 12 hónapban.

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül ebben a hónapban öten emelték ki kedvenc részvényükként a Magyar Telekomot, a részvény népszerűsége aligha véletlen, mivel az alapfolyamatok kifejezetten jól néznek ki idén a Telekomnál, a bevételek a mobil és a vezetékes szegmensben is bővülnek, a vállalat fontos szegmensekben ügyfeleket szerez. A Magyar Telekomban az egyik legfontosabb kockázat az elmúlt években az volt, hogy a Digi belép a mobilpiacra, és agresszív árazásával masszív versenyt generál, azonban az idei frekvenciaaukcióról kizárta a Digit az NMHH, vagyis az egyik legfontosabb kockázat esett ki azzal, hogy a Digi a vártnál jóval lassabban, nehezebben terjeszkedhet a hazai mobilpiacon. A Magyar Telekom szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy eladja a 4iG-nek az egyik leányvállalatát, a T-Systemset. A befektetők egyik várakozása az, hogy az eladásból származó forrásból akár a mostaninál magasabb osztalék kifizetésére is tér nyílik. A Magyar Telekom részvényei a szektoron belül még mindig olcsónak számítanak, EV/EBITDA alapon az egyik legolcsóbb európai távközlési papír.

A többi blue chip közül a Mol és a Richter részvényei emellett egyaránt 1-1 említést kaptak ebben a hónapban. A midcapek közül az Alteo és ANY Biztonsági Nyomda részvényei egyaránt 3-3 említést kaptak ebben a hónapban, míg a Graphisoft Park 2-, és a Waberer’s részvényei is két említést kaptak a felmérésünkben résztvevő alapkezelőktől.

A felmérésünkben résztvevő profik befektetők közül ebben a hónapban négyen emelték ki az OTP-t, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a Mol ebben a hónapban 2 említést kapott, míg a CIG Pannónia és a Waberer’s részvényeit 2-2 alapkezelő emelte ki ebben a hónapban, mint legkevésbé kedvelt részvényt.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

mnb jegybank hungary
BMW
Autógyár robotokkal
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BMW