Duna House
Üzlet

Lengyelországban hasít, Magyarországon lassult a Duna House

Portfolio
A Duna House közzétette a legfrissebb mérőszámait, a társaság szerint 2019. harmadik negyedévének üzleti eredményét két egymással ellentétes hatású tényező határozta meg, a kimagasló lengyel növekedés, valamint egy erőteljes, de a menedzsment várakozásai szerint átmeneti volumenszám visszaesés a hazai piacon.

Erős lengyel core növekedés, gyenge piac Magyarországon

Kedden tette közzé 2019. harmadik negyedévének mérőszámait a Duna House, a társaság üzleti eredményét két fő, egymással ellentétes hatású tényező határozta meg: egyrészt egy erőteljes, de a menedzsment várakozásai szerint átmeneti volumenszám csökkenés Magyarországon és kimagasló növekedés Lengyelországban.

A Duna House szerint Magyarországon a lakóingatlan piac a negyedik nehéz hónapján van túl: miután június – augusztus hónapok tranzakciós számait jelentősen visszavetette az 5 százalékos éves hozamot biztosító új lakossági államkötvény (MÁP+), az új családtámogatási programok körüli kezdeti bizonytalanság és az erős nyári szezonalitás, a szeptemberi jutalékvolumenek újra a 2018-as szint közelébe kerültek. Ennek eredményeképpen a Duna House hálózatai alulteljesítettek a harmadik negyedévben. A franchise ingatlanközvetítői hálózat jutalékvolumene 9,4 százalékkal 2 milliárd forintra csökkent 2018. harmadik negyedévéhez képest. A menedzsment számításai szerint, ha tovább folytatódik a piaci lassulás (ami nem valószínű), a társaság 1-2 negyedéven belül képes lesz ellensúlyozni ennek hatását a piaci részesedése növelése által, mivel egyre többen értékesítik ingatlanjaikat ingatlanközvetítő ügynökségeken keresztül. Az eladásra kínált ingatlanok számának növekedése már a harmadik negyedéves adatokon is tapasztalható.

A közvetített hitelek volumene 4,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a negyedév során jelentősen megnőtt a beadott hitelkérelmek száma, így várhatóan az év utolsó negyedévének volumenei meghaladják majd 2018. év negyedik negyedévének adatait. A Duna House menedzsmentjének álláspontja szerint a beadott hitelkérelmek számának jelentős növekedésének az az oka, hogy a piac egyre inkább a befektetési célú lakásvásárlás felől a lakhatási célú lakásvásárlás felé tolódik el, melyhez a Magyar Kormány új családtámogatási kezdeményezései is hozzájárulnak.

Lengyelországban a franchise ingatlanközvetítői hálózat jutalékvolumene 45,6 százalékkal, a saját irodák jutalékvolumene pedig 31,5 százalékkal nőtt 2018. harmadik negyedévéhez képest. A franchise hálózat irodáinak száma a harmadik negyedévben is emelkedett. A közvetített hitelek volumene 2019. harmadik negyedévében elérte a 32 milliárd forintot, ezzel több, mint megtriplázva az előző évi volumenszintet. A hálózati jutalékbevételek és az irodaszámok negyedik negyedéve tartó folyamatos bővülésének köszönhetően a vezetőség álláspontja szerint a lengyel üzletág stabil, további folyamatos növekedése várható az elkövetkező években. Lengyelországban jelenleg támogató az ingatlan- és hitelpiac, a növekedés azonban elsősorban a Duna House csoporton belüli folyamatoknak köszönhető.

Csökkent a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel

A Duna House 2,6 milliárd forint ingatlanközvetítési jutalékot ért el a harmadik negyedévben. A magyarországi jutalékvolumenek az ingatlanpiac június és augusztus közötti lassulását követően a tavalyi szintek közelében voltak szeptemberben, ennek eredményeként 13,6 százalékkal csökkentek éves szinten az egy irodára jutó jutalékbevételek, a jutalék volumenek pedig a bővülő irodahálózat ellenére is milliárd forinton zárták a negyedévet.

Lengyelországban a jutalékvolumenek 45,6 százalékkal nőttek a támogató piaci környezetnek és a jelentős irodaszám bővülésnek köszönhetően. A jelenlegi 81 irodával a Duna House máris meghaladta az idei évre célként kitűzött 77 darab irodát, év végére pedig várhatóan eléri a 85 darab irodát Lengyelországban. Csehországban a jutalékvolumen 5,5 százalékkal csökkent éves szinten 2018. harmadik negyedévéhez képest. A Duna House szerint viszonylag kis méretéből adódóan a cseh saját iroda teljesítménye erősen ingadozhat a negyedévek között, a menedzsment várakozásai szerint egész éves teljesítménye eléri a 2018-as szintet.

A saját iroda szegmens jutalékbevétele 3,6 százalékkal összesen 435 millió forintra csökkent 2019 harmadik negyedévében. Magyarországon a jutalékbevételek éves szinten 11,8 százalékkal csökkentek, összhangban a júliusban és augusztusban tapasztalható piaci volumenek csökkenésével. A lengyel saját irodák jutalékbevétele 31,5 százalékkal nőtt éves szinten, míg a cseh saját iroda jutalékbevétele 27,1 százalékkal csökkent éves szinten.

Nagyot nőtt a közvetített hitelvolumen Lengyelországban

A Duna House hiteltevékenységeinek kiemelkedő teljesítménye 2019. harmadik negyedévében is folytatódott, a közvetített hitelvolumen elérte a 47,5 milliárd forintot. Lengyelországban összességében 247,3 százalékkal bővült a Duna House által közvetített hitelvolumen, amely a Gold Finance akvizícióján túl jelentős organikus növekedés eredménye. Magyarországon 4,2 százalékkal csökkent a hitelvolumen 2018. harmadik negyedévéhez képest. A negyedév során jelentősen megnőtt a beadott hitelkérelmek száma, így várhatóan az év utolsó negyedévének volumenei meghaladják majd 2018. év negyedik negyedévének adatait. A Duna House álláspontja szerint a beadott hitelkérelmek számának jelentős növekedése jelzi, hogy a piac egyre inkább a befektetési célú lakásvásárlás felől a lakhatási célú lakásvásárlás felé tolódik el, valamint az igénylőknek időre volt szükségük, hogy élni tudjanak a Magyar Kormány új családtámogatási kezdeményezéseivel.

Stagnál az árfolyam

A Duna House nem mutatott változást ma délelőtt hétfői záróértékével összehasonlítva, míg a társaság részvényárfolyama idén 0,3 százalékkal került feljebb.

Címlapkép forrása: Duna House 

DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
DLAPE20190501316