Pumpjacks are shrouded in mist while operating in a field in Baku,Photograph: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images
Üzlet

Teljesen letörölte az olaj a szaúdi dróntámadás okozta szárnyalást

Portfolio
Az olaj ára közel 1%-os emelkedésben tartózkodik a mai kereskedésben, miután már teljesen ledolgozásra került a szeptember 14-i szaúdi dróntámadás következtében kialakult ralli. Kínálati oldali fenyegetettségeknek, a kereskedelmi háború állásának, és a készletszintek alakulásának eredőjeként alakult ki a mai pozitív nyitás.

Az olaj keresleti oldalát érintően egyfajta kivárás figyelhető meg, a befektetők nem mernek az árfolyamra nagy tétekben fogadni a csütörtöki Washingtonban esedékes újabb USA-Kína kereskedelmi tárgyalások előtt. A piac várakozása jelenleg elég pesszimista, nem valószínű, hogy bármi jelentős megállapodásra sor kerülhet a két fél között. Egy biztos, amennyiben enyhülést mutatna az Egyesült Államok a kereskedelmi szankciók tekintetében, akár tartósabb emelkedés is kialakulhat a kőolaj piacán.

Az Opec tag iraki és ekvádori feszültségek alulról támasztják jelenleg az árfolyamot, ugyanis az olaj kínálati oldalát veszélyeztetik. A halálesetek száma folyamatosan emelkedik Irakban, amely az OPEC második legnagyobb olajkitermelője. Az ekvádori megszorító intézkedésekkel szemben intézett tüntetések pedig naponta 59 450 hordóval csökkenthetik az ország olajkihozatalát, amely nagyságrendileg a Mol kitermelésének a felével egyenértékű. A dél-amerikai ország jövőre ki is lépne a kartellből, ugyanis komoly költségvetési problémákkal küszködik. A világ második legnagyobb olajtermelője, Oroszország pedig növelte termelési rugalmasságát, mellyel naponta 0,3-0,5 millió hordóval tudná emelni kitermelését, amennyiben a kínálati oldalon hirtelen valamilyen szűkület keletkezne.    

Az Egyesült Államok olajkészletei már zsinórban a negyedik hete növekedést mutathattak, míg a finomított termékek raktárkészletei csökkenhettek a múlt héten.    

A Brent olaj ára jelenleg 0,7%-os, a WTI pedig 0,6%-os emelkedést mutat a ma reggeli kereskedésben. A Brentet megfogta az 58 dollárnál húzódó erős támasza, amennyiben ez letörésre kerülne, hamarosan 56 dollárnál találná magát az árfolyam. A legközelebbi ellenállás 61 dollárnál található, kitörés esetén 64 dollár lehet a következő megálló.

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944