Pumpjacks are shrouded in mist while operating in a field in Baku,Photograph: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images
Üzlet

Teljesen letörölte az olaj a szaúdi dróntámadás okozta szárnyalást

Portfolio
Az olaj ára közel 1%-os emelkedésben tartózkodik a mai kereskedésben, miután már teljesen ledolgozásra került a szeptember 14-i szaúdi dróntámadás következtében kialakult ralli. Kínálati oldali fenyegetettségeknek, a kereskedelmi háború állásának, és a készletszintek alakulásának eredőjeként alakult ki a mai pozitív nyitás.

Az olaj keresleti oldalát érintően egyfajta kivárás figyelhető meg, a befektetők nem mernek az árfolyamra nagy tétekben fogadni a csütörtöki Washingtonban esedékes újabb USA-Kína kereskedelmi tárgyalások előtt. A piac várakozása jelenleg elég pesszimista, nem valószínű, hogy bármi jelentős megállapodásra sor kerülhet a két fél között. Egy biztos, amennyiben enyhülést mutatna az Egyesült Államok a kereskedelmi szankciók tekintetében, akár tartósabb emelkedés is kialakulhat a kőolaj piacán.

Az Opec tag iraki és ekvádori feszültségek alulról támasztják jelenleg az árfolyamot, ugyanis az olaj kínálati oldalát veszélyeztetik. A halálesetek száma folyamatosan emelkedik Irakban, amely az OPEC második legnagyobb olajkitermelője. Az ekvádori megszorító intézkedésekkel szemben intézett tüntetések pedig naponta 59 450 hordóval csökkenthetik az ország olajkihozatalát, amely nagyságrendileg a Mol kitermelésének a felével egyenértékű. A dél-amerikai ország jövőre ki is lépne a kartellből, ugyanis komoly költségvetési problémákkal küszködik. A világ második legnagyobb olajtermelője, Oroszország pedig növelte termelési rugalmasságát, mellyel naponta 0,3-0,5 millió hordóval tudná emelni kitermelését, amennyiben a kínálati oldalon hirtelen valamilyen szűkület keletkezne.    

Az Egyesült Államok olajkészletei már zsinórban a negyedik hete növekedést mutathattak, míg a finomított termékek raktárkészletei csökkenhettek a múlt héten.    

A Brent olaj ára jelenleg 0,7%-os, a WTI pedig 0,6%-os emelkedést mutat a ma reggeli kereskedésben. A Brentet megfogta az 58 dollárnál húzódó erős támasza, amennyiben ez letörésre kerülne, hamarosan 56 dollárnál találná magát az árfolyam. A legközelebbi ellenállás 61 dollárnál található, kitörés esetén 64 dollár lehet a következő megálló.

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Wall Street