masterplast_mti
Üzlet

Történelmi csúcson a Masterplast

Portfolio
Történelmi csúcsra emelkedett a keddi kereskedésben a Masterplast árfolyama, megnéztük, hogy milyen tényezők állnak a szárnyalás mögött.

Történelmi csúcson a Masterplast

776 forinton új történelmi csúcsra emelkedett a keddi kereskedésben a Masterplast árfolyama, ezzel idén már több mint 20 százalékos pluszban áll a részvény, magasan felülteljesítve a BUX indexet, ami ugyanezen időtávon mindössze 1 százaléknál kisebb erősödést produkált. A napot valamivel az új csúcs alatt, 774 forinton fejezte be, de ez is több mint 1 százalékkal van a tegnapi záróárfolyam felett.

Minek köszönhető az emelkedés?

  • Közeleg az osztalékfizetés napja, még október 22-ig meg lehet vásárolni a 34 forintos osztalékért a részvényeket, ami magas, 4,3 százalék feletti osztalékhozamot biztosít a jelenlegi árfolyammal számolva.
  • Osztalék szempontjából jó sztori a Masterplast, a következő évekre növekvő osztalékkal számol a menedzsment a középtávú stratégiájában, a 2019-es év után 44 forintos osztalékot fizetne részvényenként a terv szerint, majd a rákövetkező években 55 és 66 forintos osztalék jöhet.
  • A vállalat egy jó növekedési sztori, a cég legutóbbi, második negyedéves gyorsjelentésében mind a bevétel, mind az eredmény szintjén növekedésről számolt be év/év alapon. Az iparági környezet kedvező a vállalat számára, az építőipar még mindig erős a legnagyobb piacán, Magyarországon és a menedzsment várakozásai szerint ez az év végig fennmaradhat. Az év végével lezáruló áfakedvezmény visszavonása hatással lesz a beruházásokra, viszont a kibővített CSOK még hozhat lehetőségeket a felújítási piacon, az építőipari lendület még legalább két évig kitarthat itthon a cégvezetés szerint.
  • A profitráták lassú javulása látható a cégnél a közelmúlt termelési hatékonyságot javító intézkedéseinek köszönhetően, emellett a saját termelés felfutása hozhat még javulást a profitabilitásban. A vezetőség hosszabb távú célja, hogy az árbevételt meghaladó mértékben növekedjen az adózott eredmény.
  • Az adózott eredményben folyamatos növekedést vár a Masterplast a következő években, 2020-ra 5 millió euró, 2021-re pedig 6 millió eurós adózott eredményt vár a társaság. Ami az idei, 3,2 millió eurós célt illeti, az első félévben már több mint a felét teljesítette a vállalat és jellemzően egy szezonálisan erősebb időszak a második félév a cégnél.
  • Nyáron lezárt egy akvizíciót a Masterplast, a középtávú tervek ennek a pénzügyi hatásait még nem tartalmazzák, de a felvásárlás hatásait már a második félévben látni fogja a cég, így novemberben módosítani fog ennek fényében stratégiai számain, amikor bemutatja az új várakozásait.
  • A Masterplast kötvénykibocsátásra készül, kihasználva az MNB vállalati kötvényprogramjával biztosított olcsó finanszírozási lehetőséget. 6 milliárd forintnyi kötvényt tervez idén kibocsátani a cég (a hitelminősítési feltételt teljesítette a Masterplast, B+ besorolást kapott a Scope Ratingstől a kötvény). A vállalat célja ezzel, hogy változtasson finanszírozási struktúráján, csökkentse a finanszírozási költségeit és egy hosszú távú forrást kedvező áron én kondíciók mellett kössön le – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio-nak nemrég adott interjújában. A kötvénykibocsátás mozgásteret teremt a következő beruházásokra is.

Mit érdemes most figyelni?

Szeptember közepén kitört a Masterplast árfolyama a korábbi 700-733 forint közötti kereskedési sávjából és a kitörés utáni visszatesztet követően tovább folytatódott az emelkedés és új történelmi csúcsot állított fel a részvény. Intő jel a grafikonon, hogy rövid távon relatíve túlvetté vált a Masterplast, az RSI már 70 felett áll.

A címlapkép forrása: MTI / Máthé Zoltán

wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub