masterplast_mti
Üzlet

Történelmi csúcson a Masterplast

Portfolio
Történelmi csúcsra emelkedett a keddi kereskedésben a Masterplast árfolyama, megnéztük, hogy milyen tényezők állnak a szárnyalás mögött.

Történelmi csúcson a Masterplast

776 forinton új történelmi csúcsra emelkedett a keddi kereskedésben a Masterplast árfolyama, ezzel idén már több mint 20 százalékos pluszban áll a részvény, magasan felülteljesítve a BUX indexet, ami ugyanezen időtávon mindössze 1 százaléknál kisebb erősödést produkált. A napot valamivel az új csúcs alatt, 774 forinton fejezte be, de ez is több mint 1 százalékkal van a tegnapi záróárfolyam felett.

Minek köszönhető az emelkedés?

  • Közeleg az osztalékfizetés napja, még október 22-ig meg lehet vásárolni a 34 forintos osztalékért a részvényeket, ami magas, 4,3 százalék feletti osztalékhozamot biztosít a jelenlegi árfolyammal számolva.
  • Osztalék szempontjából jó sztori a Masterplast, a következő évekre növekvő osztalékkal számol a menedzsment a középtávú stratégiájában, a 2019-es év után 44 forintos osztalékot fizetne részvényenként a terv szerint, majd a rákövetkező években 55 és 66 forintos osztalék jöhet.
  • A vállalat egy jó növekedési sztori, a cég legutóbbi, második negyedéves gyorsjelentésében mind a bevétel, mind az eredmény szintjén növekedésről számolt be év/év alapon. Az iparági környezet kedvező a vállalat számára, az építőipar még mindig erős a legnagyobb piacán, Magyarországon és a menedzsment várakozásai szerint ez az év végig fennmaradhat. Az év végével lezáruló áfakedvezmény visszavonása hatással lesz a beruházásokra, viszont a kibővített CSOK még hozhat lehetőségeket a felújítási piacon, az építőipari lendület még legalább két évig kitarthat itthon a cégvezetés szerint.
  • A profitráták lassú javulása látható a cégnél a közelmúlt termelési hatékonyságot javító intézkedéseinek köszönhetően, emellett a saját termelés felfutása hozhat még javulást a profitabilitásban. A vezetőség hosszabb távú célja, hogy az árbevételt meghaladó mértékben növekedjen az adózott eredmény.
  • Az adózott eredményben folyamatos növekedést vár a Masterplast a következő években, 2020-ra 5 millió euró, 2021-re pedig 6 millió eurós adózott eredményt vár a társaság. Ami az idei, 3,2 millió eurós célt illeti, az első félévben már több mint a felét teljesítette a vállalat és jellemzően egy szezonálisan erősebb időszak a második félév a cégnél.
  • Nyáron lezárt egy akvizíciót a Masterplast, a középtávú tervek ennek a pénzügyi hatásait még nem tartalmazzák, de a felvásárlás hatásait már a második félévben látni fogja a cég, így novemberben módosítani fog ennek fényében stratégiai számain, amikor bemutatja az új várakozásait.
  • A Masterplast kötvénykibocsátásra készül, kihasználva az MNB vállalati kötvényprogramjával biztosított olcsó finanszírozási lehetőséget. 6 milliárd forintnyi kötvényt tervez idén kibocsátani a cég (a hitelminősítési feltételt teljesítette a Masterplast, B+ besorolást kapott a Scope Ratingstől a kötvény). A vállalat célja ezzel, hogy változtasson finanszírozási struktúráján, csökkentse a finanszírozási költségeit és egy hosszú távú forrást kedvező áron én kondíciók mellett kössön le – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio-nak nemrég adott interjújában. A kötvénykibocsátás mozgásteret teremt a következő beruházásokra is.

Mit érdemes most figyelni?

Szeptember közepén kitört a Masterplast árfolyama a korábbi 700-733 forint közötti kereskedési sávjából és a kitörés utáni visszatesztet követően tovább folytatódott az emelkedés és új történelmi csúcsot állított fel a részvény. Intő jel a grafikonon, hogy rövid távon relatíve túlvetté vált a Masterplast, az RSI már 70 felett áll.

A címlapkép forrása: MTI / Máthé Zoltán

Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1189907648