Cimlap_Mol1010
Üzlet

Azerbajdzsánban terjeszkedne a Mol

Portfolio
A Reuters információi szerint a Mol érdeklődne az amerikai Chevron nagyságrendileg 2 milliárd dollárt érő részesedéséért egy azeri olajmezőben. A Chevron jelenleg 9,57%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, amit a BP üzemeltet.

Nem meglepő a hír annak fényében, hogy a Mol többször említette, hogy fent szeretné tartani a jelenlegi kitermelési szintjét, melyhez inorganikus vásárlásokat helyezett kilátásba. A Mol 2019 második negyedévében napi 112 ezer hordó olajegyenértékest hozott felszínre. A magyar és horvát mezők kitermelése folyamatosan csökken a természetes kimerülésük következtében.  

Miért szállnak ki az Amerikaiak?

Nemcsak a Chevron, hanem az Exxon is kiszállna az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) mezőből, miután úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokbeli palaprojektekre fókuszálnák erőforrásaikat. A két társaság már 25 éve van jelen Azerbajdzsánban. Az Exxon 6,8%-os részesedéssel rendelkezik a mezőben, kezdetben erre is pályázott a magyar olajtársaság, azonban jelenleg csak a Chevron részesedése van fókuszban. A Bank of America Merill Lynch vezeti az értékesítési tranzakciót.

Az azeri olajmező

Az 1970-es években fedezték fel a területet, mely akkor még a Szovjetunió része volt. A Kaszpi-tenger térségének legnagyobb találatáról van szó, Bakutól 120 kilométerre keletre található, 120 méter mélységű víz fedi, és 2000-3500 méter mélyről hozzák fel az olajat és a gázt. 2018-ban átlagosan naponta 584 000 hordó olajegyenértékes termelésére volt képes a mező, mely a globális olajtermelés fél százalékát teszi ki.

Jól jöhet az amerikai olajcégek távozása a Molnak, így talán barátibb áron férhet hozzá a már termelési fázisban lévő eszközhöz. Politikailag is jelentősége lehet a tranzakciónak, ugyanis Orbán Viktor közeledési szándékát fejezte ki a közép-ázsiai országokhoz. A Mol Azerbajdzsánban még nincs jelen, azonban a vásárlás remek lehetőség kínálhat a jelenlegi 115 ezer hordós kitermelési szint hosszútávú fenntartásához, a jelentősen apadó kőolajkészletek pótlásához, és így a finomítói operáció eredményeinek a kiegyensúlyozása, diverzifikációja a jövőben is fennmaradhat.

A Mol árfolyama érdemben nem reagált a hírre, a cég részvényárfolyama 0,4 százalékkal került ma lejjebb. A Mol idén összességében gyengén teljesít, az olajtársaság 8,4 százalékot esett.

Címlapkép: Mol

Gyorgy Matolcsy, Governor of the Magyar Nemzeti Bank
Frankfurti tőzsde
Budapesti utca
GettyImages-1180080525
shutterstock_712267579
cimlap_kep_decker-attila_es_szalma_csaba
önkormányzati választás
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde