Frankfurti tőzsde
Üzlet

Mérsékelt eséssel zárta a hét negyedik napját BUX

Portfolio
Az európai tőzsdéken iránykereséssel indult a hét negyedik napja, majd a csütörtöki piaczárás felé közeledve a kontinens börzéi emelkedni kezdtek, míg az amerikai részvényindexek is erősödnek, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy pénteken a Fehér Házban találkozik majd kínai tárgyaló-delegációt vezető kínai miniszterelnök-helyettessel, amit kedvezően fogadtak a befektetők. A magyar tőzsde mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést, a hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedéssel zárni.

Mérsékelt eséssel zárta a hét negyedik napját a magyar tőzsde

Eséssel zárta a hét negyedik napját a magyar tőzsde, a BUX 78 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zárták a csütörtöki kereskedést. Az OTP 0,7 százalékos esés után 12 530 forinton zárt, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 828 forinton zárták a hét negyedik napját. A Richter 0,3 százalékos esés után 4 740 forinton búcsúzott a csütörtöki kereskedéstől. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 0,2 százalékos erősödés után 445 forinton zártak.  

Trump Tweetje után emelkednek az amerikai tőzsdék

A csütörtöki piaczárás felé közeledve előző napi záróértékeik közeléből felfelé mozdultak az európai részvényindexek, a tengerentúli tőzsdék is emelkednek, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy holnap a Fehér Házban találkozik majd a kínai tárgyaló-delegációt vezető kínai miniszterelnök-helyettessel, amit kedvezően fogadtak a piaci szereplők. A Dow 0,5 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,6 százalékkal került feljebb.

Fontos bejelentés után hatalmasat emelkedett az Ra Pharmaceuticals árfolyama

A belga gyógyszergyártó, az UCB bejelentette, hogy 2,1 milliárd dollárért megvásárolja az amerikai székhelyű Ra Pharmaceuticalst, az ügyletet az UCB készpénzzel és banki kölcsönökkel finanszírozza, a tranzakció keretében a massachusettsi biogyógyszerészeti cég részvényesei minden részvényükért 48 dollárt kapnak, ami 111,5 százalékkal magasabb a cég szerdai záróárfolyamával összehasonlítva. Az UCB szerint az akvizíció 2024-től járulhat hozzá a cég árbevételéhez és a tisztított profitjához. Az UCB árfolyama 1,8 százalékkal került ma feljebb, míg a Ra Pharmaceuticals árfolyama a bejelentés után gyakorlatilag felrobbant, a cég árfolyama 101,7 százalékkal került feljebb.

Kivárnak a befektetők a kereskedelmi tárgyalások előtt

Minimális emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés az amerikai tőzsdéken, a befektetők az USA és Kína és folytatódó kereskedelmi tárgyaira várnak. Az elmúlt napok folyamán a két ország kereskedelmi egyeztetéseit övező hírfolyamra fókuszáltak a befektetők. A South China Morning Post szerint az USA és Kína közötti alsóbb szintű egyeztetések nem hoztak áttörést, amelyet nem fogadtak jól a befektetők, a hangulat azonban javult a csütörtöki, ázsiai kereskedésben, miután a Bloomberg szerint a Trump-kormányzat a részleges kereskedelmi megállapodás felé halad,a New York pedig arról írt, hogy amerikai kormányzat hamarosan engedélyeket adhat ki néhány amerikai cég számára, amelyek így tovább üzletelhetnek a Huaweijel. A hangulatra mindemellett árnyékot vetett a kommentár, miután a Reuters szerint Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne gyakoroljon indokolatlan nyomást a kínai cégekre.

A kereskedelmi tárgyalásokkal összefüggő beszámolók mellett a hamarosan felpörgő gyorsjelentési szezon előtt a piaci szereplők a vállalati hírekre figyeltek, a Delta Air Lines részvényei 4,7 százalékkal kerültek lejjebb a társaság harmadik negyedéves gyorsjelentése után. A csütörtöki piacnyitástól távolodva az amerikai részvényindexek minimális, néhány pontos erősödéssel, előző napi záróértékeik közelében járnak, a Dow 12 pontos plusza mellett az S&P500 3 ponttal került feljebb.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek

Kivárnak a piaci szereplők az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásai előtt, az európai tőzsdék felemásan teljesítenek csütörtökön, míg a régiós részvényindexek is vegyes képet mutatnak. A lengyel WIG 1 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,1 százalékot esett. A hazai részvényindex a nap első felének oldalazása után lefordult kora délután, a BUX 2 milliárd forintos forgalom 166 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. A BUX komponensei közül az Appeninn és a 4iG részvényei teljesítenek a legjobban, míg a hazai részvényindexben szereplő papírok közül a  PannErgy teljesít a leggyengébben.

Nagyot esett a Philips árfolyama

Hatalmasat esett a Philips árfolyama csütörtökön, miután a cég bejelentette, hogy a növekvő kereskedelmi vámok miatt a cég nem lesz képes elérni a korábban előirányzott profitmarzs növekedést. Az egészségügyi technológiai cég korábban 100 bázispontos tisztított EBITA-marzs javulást jelzett előre 2019-re, míg a cég ezt követően csupán 10-20 bázispontos javulást vár. A bejelentést kifejezetten rosszul fogadták a befektetők, Philips árfolyama 8,1 százalékot zuhant.

Azerbajdzsánban terjeszkedne a Mol

A Reuters információi szerint a Mol érdeklődne az amerikai Chevron nagyságrendileg 2 milliárd dollárt érő részesedéséért egy azeri olajmezőben. A Chevron jelenleg 9,57%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, amit a BP üzemeltet

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék, a kereskedelmi tárgyalásokra várnak a befektetők

Emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést az amerikai részvényindexek, a befektetők a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos hírekre figyeltek. A beérkező beszámolók szerint Kína nyitott lehet egy részleges kereskedelmi megállapodásra, a zárás felé közeledve azonban kissé lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék, miután a kínai kereskedelmi tárca nehezményezte, hogy az USA 28 kínai társaságot feketelistára tett. A tengerentúli börzéken az emelkedés a nap végéig kitartott, a Dow 0,7 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,9 százalékot emelkedett.

Ázsiában is kereskedelmi tárgyalásokkal összefüggő hírfolyam mozgatta a tőzsdéket, az ázsiai börzék eséssel indították a csütörtöki kereskedést, miután kínai lapértesülések szerint az USA és Kína közötti alsóbb szintű egyeztetések nem hoztak áttörést, a hangulat később javult, miután a Bloomberg szerint a Trump-kormányzat a részleges kereskedelmi megállapodás felé halad, míg a New York Times arról írt, hogy az amerikai kormányzat hamarosan engedélyeket adhat ki néhány amerikai cég számára, amelyek így tovább üzletelhetnek a Huaweijel. Az ázsiai tőzsdék erősödtek csütörtökön, a Nikkei 0,5 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde néhány pontos emelkedés mellett stagnált, míg a sanghaji börze 0,8 százalékkal került feljebb.

Az USA és Kína csütörtökön és pénteken folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira figyelnek a befektetők, az ázsiai tőzsdék emelkedése után az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma délelőtt, a DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 0,1 százalékkal került lejjebb, míg az olasz részvényindex 0,4 százalékot esett.

Lejjebb került a BUX, esik a Magyar Telekom

A csütörtöki piacnyitástól távolodva a hazai részvényindex erősödéssel próbálkozott meg, majd a BUX ezután előző napi záróértéke alá süllyedt vissza. A blue chipek a 0,2 százalékot erősödő Richter kivételével esnek, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,4 százalékot esett, míg a szerdai, jelentősebb erősödése után a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került ma lejjebb.

Minimális eséssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén

Minimális eséssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 79 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek ma reggel. A csütörtöki piacnyitás után a Richter és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt stagnál, az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,4 százalékot esett.

Kivárnak a befektetők a folytatódó kereskedelmi tárgyalások előtt

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírekre figyeltek a befektetők a hét harmadik napján, a piaci kommentárok szerint a hangulatot javítani tudták a beszámolók, amelyek szerint Kína nyitott lehet egy részleges kereskedelmi megállapodásra, a zárás felé közeledve kissé lejjebb kerültek az amerikai részvényindexek, miután a kínai kereskedelmi tárca nehezményezte, hogy az USA 28 kínai társaságot feketelistára tett. A Dow végül 182 pontos erősödés után 0,7 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,9 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1 százalékos erősödéssel zárta a hét harmadik napját.

Mérsékelt erősödéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 53 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Magyar Telekom 1,1 százalékos erősödés után 444 forinton zárt, a Mol 0,4 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 2 832 forinton zártak. Az OTP 1 százalékos emelkedést követően 12 620 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától, míg a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 4 754 forinton zárták a szerdai kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Eséssel indult a csütörtöki kereskedés az ázsiai tőzsdéken, miután kínai lapértesülések szerint az USA és Kína közötti alsóbb szintű egyeztetések nem hoztak áttörést, a hangulat később javult, miután a Bloomberg szerint a Trump-kormányzat a részleges kereskedelmi megállapodás felé halad, és a hírügynökség szerint az USA felfüggesztheti a következő héten életbe lépő vámemeléseket. A piaci kommentárok szerint a befektetők az USA és Kína csütörtökön folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira figyelnek, a Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellet a hongkongi tőzsde 0,4 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,5 százalékot emelkedett. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 10 pontos plusza 0,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A befektetők az USA és Kína csütörtökön magasabb szinten folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira figyelnek majd, bár az egyeztetésekről beérkező hírek helyenként egymásnak ellentmondtak, azonban a legfrissebb beszámolók szerint a Trump-kormányzat egy részleges kereskedelmi megállapodás felé haladhat, ami képes volt javítani a részvénypiacok hangulatát.   

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart. Németországból az augusztusi külkereskedelmi statiszták érkeznek. Az Egyesült Királyságból az augusztusi ipari termelési adatsor mellett az augusztusi külkereskedelmi adatsort publikálják. A hét negyedik napján az Európai Központi Bank üléséről készült jegyzőkönyvet teszik közzé, míg az Egyesült Államokból a szeptemberi inflációs mutató érkezik majd.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

halászbástya_budapest_shutter
Frankfurti tőzsde
Benzin
mnb
Rózsa Balázs katona gergely femtonics
shutterstock_1468703804
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde