Frankfurti tőzsde
Üzlet

Bombasztikus hangulat a tőzsdéken, kitört az OTP

Portfolio
Nagyon jó hangulatban záródott a hét az európai tőzsdéken, a kontinens börzéi jelentős emelkedéssel zárták a hét utolsó napját, a tengerentúli tőzsdéken is jelentős emelkedés jegyében telt a pénteki keresskedés első fele. A kedvező részvénypiaci hangulatban a BUX is nagy emelkedéssel zárt, míg az OTP jelentős erősödéssel zárta a pénteki kereskedést.

Bombasztikus hangulat a tőzsdéken, kitört az OTP

A kedvező részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde jelentős emelkedéssel zárta a hét utolsó napját, a BUX 866 pontos plusz mellett 2,2 százalékkal került feljebb. A Richter 1,7 százalékos erősödést követően 4 820 forinton zárt, a Mol 1,6 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 2 874 forinton zárták a hét utolsó napját. Az OTP jelentős, 3,2 százalékos emelkedés után 12 930 forinton búcsúzott a pénteki kereskedéstől. A Magyar Telekom árfolyama 445 forinton stagnált.

Felpattantak a tengerentúli tőzsdék

Emelkedéssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, a piaci szereplők az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira figyelnek, a befektetők egy része elképzelhetően tartotta, hogy a felek képesek tető alá hozni egy részleges kereskedelmi megállapodást. A hangulatot emellett javíthatta, hogy Kína a pénzügyi piacainak megnyitásával kapcsolatos menetrendet jelentett be, a közzétett ütemterv szerint hamarosan 100 százalékban külföldi tulajdonba kerülhetnek Kínában működő pénzügyi szolgáltatók. A pénteki piacnyitástól távolodva a Dow 1,3 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 1,2 százalékot emelkedett.

Tépik a brit bankpapírokat

Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos beszámolók mellett a befektetők a Brexittel kapcsolatos hírekre fókuszálnak, pénteken kora délután jelentették be, hogy az EU Brexit-ügyi és a brit főtárgyalók ma reggeli konstruktív tárgyalásai után a brit főtárgyaló megkapta a mandátumot a 27 EU tagállam nagykövetétől az intenzív tárgyalások folytatására. A bejelentés után az angol font nagyot erősödött a vezető devizákkal szemben, miután csökkent a megállapodás nélküli Brexit esélye. A brit tőzsde 0,3 százalékkal került ma feljebb, azonban az index komponensei közül majdnem 14 százalékos szárnyalásával a Marks&Spencer részvényei teljesítenek a legjobban, bejelentés után  brit bankpapírok is hatalmasat emelkedtek.

Szárnyalnak ez európai tőzsdék

A befektetők az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseire figyelnek, a két ország kereskedelmi tárgyalásai pénteken is folytatódnak majd, a hangulatot érdemben javította Donald Trump tegnapi Tweetje, miután Donald Trump bejelentette, hogy ma a Fehér Házban találkozik a kínai tárgyaló-delegáció vezetőjével. Az amerikai elnök szerint jól haladnak a tárgyalások, a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része elképzelhetőnek tartott egy részleges kereskedelmi megállapodást. A hangulatot emellett tovább javíthatta, hogy Kína a pénzügyi cégek 100 százalékos külföldi tulajdonlására vonatkozóan ma részletes menetrendet tett közzé. A kedvező részvénypiaci hangulatban az európai tőzsdék szárnyalnak ma délelőtt, a DAX 1,8 százalékos erősödése mellett a CAC40 1,1 százalékkal került feljebb, míg a milánói tőzsde 0,8 százalékot emelkedett.

A kedvező részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde is emelkedik, az átfogó globális hangulatjavulásból általában az OTP képes leginkább profitálni a hazai blue chipek közül, ma sincs ez másként, az OTP 2,1 százalékot erősödött, míg a BUX 1,5 százalékkal került feljebb.

Az európai autógyártók részvényei is nagyot emelkedtek ma, a Volkswagen 2,9 százalékos erősödése mellett a Renault 3,4 százalékkal került ma feljebb. Az általánosan kedvező részvénypiaci hangulat mellett a Renault mai erősödésében az is közrejátszhatott, hogy a francia autógyártó igazgatótanácsa Thierry Bollore vezérigazgató leváltásáról határozott. A Reuters szerint a Renault pénzügyi vezetője, Clotilde Delbos lehet a cég ideiglenes vezérigazgatója.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik az OTP

A hét utolsó napján a brit tőzsde kivételével erősödnek az irányadó európai részvényindexek, miután a piaci szereplők az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira figyelnek, a pénteki piacnyitástól távolodva a magyar tőzsde továbbra is emelkedik, a blue chipek közül 1 százalékos erősödésével az OTP teljesít a legjobban, míg a Mol és a Richter árfolyama egyaránt 0,2 százalékkal került feljebb. A negatív kivételt a Magyar Telekom jelenti, a telekomcég papírjai 0,5 százalékkal kerültek lejjebb.

Erősödik a BUX a pénteki piacnyitás után

Emelkedéssel indult a hét utolsó napja a magyar tőzsdén, a BUX 170 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a pénteki piacnyitás után. A Mol és a Magyar Telekom egyaránt stagnál ma reggel, a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,9 százalékot erősödött.

Emelkedéssel indulhat a hét utolsó napja az európai tőzsdéken

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedtek a tengerentúli tőzsdék csütörtökön, a befektetők a kereskedelmi tárgyalásokra figyeltek: az Egyesült Államok és Kína főtárgyalói a kereskedelmi egyeztetések júliusi összeomlása óta először ültek ismét tárgyalóasztalhoz. A hangulatot az amerikai elnök Tweetje is javíthatta, miután Donald Trump bejelentette, hogy pénteken a Fehér Házban találkozik majd a kínai tárgyaló-delegációt vezető kínai miniszterelnök-helyettessel. A kedvező hangulat egészen a csütörtöki piaczárásig kitartott, a Dow végül 151 pontos emelkedés után 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,6 százalékos emelkedéssel zárta a hét negyedik napját.

Eséssel zárta a hét negyedik napját a magyar tőzsde, a BUX 78 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zárták a csütörtöki kereskedést. Az OTP 0,7 százalékos esés után 12 530 forinton zárt, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 828 forinton zárták a hét negyedik napját. A Richter 0,3 százalékos esés után 4 740 forinton búcsúzott a csütörtöki kereskedéstől. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 0,2 százalékos erősödés után 445 forinton zártak.  

Mik az előjelek mára?

Ázsiában emelkedtek a tőzsdék a hét utolsó napján, a befektetői fókusz középpontjában az USA és Kína közötti kereskedelmi egyeztetések álltak. Donald Trump szerint jól haladnak a kereskedelmi tárgyalások, a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része abban reménykedhetett, hogy a feleknek sikerül egy részleges kereskedelmi megállapodást tető alá hoznia. A Nikkei 1,1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 2,4 százalékkal került feljebb, a sanghaji börze 0,9 százalékot erősödött. Ázsia más részein is emelkednek a tőzsdék, a szingapúri részvényindex 0,7 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 1 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 76 pontos plusza 0,6 százalékos emelkedést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Csütörtökön július óta először egyeztettek egymással az USA és Kína kereskedelmi főtárgyalói, a hét utolsó napján folytatódnak a kereskedelmi tárgyalások, a piaci kommentárok szerint befektetők egy része egy részleges megállapodásban reménykedhetett.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken az MNB a szeptemberi, előzetes statisztikai mérlegét teszi közzé, Németországból a szeptemberi inflációs adatsorra figyelnek a befektetők.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde