Kína
Üzlet

Nagy bejelentés Kínában, ugranak a tőzsdék

Portfolio
Egymás után nyitja meg Kína annak a lehetőségét, hogy az országban működő vállalatok többségi vagy 100 százalékban külföldi tulajdonba kerüljenek. Most újabb szegmensben működő cégek élhetnek a lehetőséggel, amivel a cél elsősorban az, hogy vonzóbbá váljon a kínai tőkepiac. A lépésre számítottak a piaci szereplők, de a vártnál korábban döntött róla a kínai vezetés.

2020-tól 100 százalékban külföldi tulajdonba kerülhetnek Kínában működő pénzügyi szolgáltatók, jelentette be a kínai értékpapírpiaci felügyelet egy mai sajtótájékoztatón. 2020. január 1-től a határidős termékekkel kereskedő cégek, 2020. április 1-től az alapkezelő cégek, 2020. december 1-től pedig a brókercégek élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Kína célja a lépéssel részben az, hogy vonzóbbá tegye tőkepiacait a külföldi befektetők számára, hogy tovább növekedjen a kínai részvények és kötvények iránti kereslet.

A mostani bejelentés egy lépéssorozat része, amelyben Kína egymás után enyhíti a Kínában működő vállalatok kínai tulajdoni hányadra vonatkozó szabályozást, 2018-ban például a Kínában működő bankok esetében engedélyezték, hogy többségi külföldi tulajdonba kerüljenek. A kínai politikai vezetés 2017-ben tett ígéretet arra, hogy több lépésben megnyitja pénzügyi szektorát a külföldi befektetők felé, tavaly több pénzügyi szolgáltató élt is az új szabályozás adta lehetőségekkel, és többségi tulajdont szerzett Kínában működő leányvállalataiban, így a UBS, a Nomura és a JP Morgan is irányító többséget szerzett a helyi közös vállalatában.

Részben a kínai bejelentés miatt egyre nagyobb az emelkedés az európai tőzsdéken, a német DAX 1,8, a BUX pedig 1,5 százalékkal került feljebb.

(Bloomberg)

Címlapkép: Huang Jinkun/VCG via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde