Kannabisz ültetvény
Üzlet

Nehéz elhinni azt, amit látunk, hatalmas fordulat a kannabisz-piacon

Portfolio
Tavaly hatalmasat emelkedtek a kannabisz-részvények, a befektetők rávetették magukat a marihuána-szektor részvényeire. A kezdeti eufória lecsengése után a piaci szereplők a szektor fundamentumai mellett már a lehetséges kockázatokra is odafigyeltek, a kannabisz-papírok szárnyalása után jelentős lejtmenet következett, a kanadai kannabisz-részvények az év második felében hatalmasat estek.

Hatalmas sztorinak indult

Tavaly hatalmas figyelem övezte a kannabisz-papírokat, a befektetők valósággal rávetették magukat a marihuána-iparágban elérhető részvényekre és befektetési lehetőségekre, miután Kanadában tavaly legalizálták a rekreációs célú kannabisz fogyasztását, és emellett az USA több államában is megengedőbbé vált a marihuána-vásárlásra vonatkozó szabályozás.

A befektetők nagy része abban reménykedhetett, hogy Kanada példáját hamarosan más országok is követhetik majd, míg az Egyesült Államokban tovább enyhülhet a jogi szigor. Az új piac kínálta rendkívül vonzó növekedési lehetőségek a globálisan alacsony hozamkörnyezetben sok befektető fantáziáját megragadhatták, ezért a kannabisz-részvények is igen jól teljesítettek, az emelkedés pedig egészen az idei év első feléig folytatódott. A kanadai kannabisz-termelő cég, a Hexo árfolyama az idei év elejétől, április közepéig 102,1 százalékkal került feljebb.

Gyengélkednek a kannabisz-részvények

Az év második felében a kannabisz-részvények igen gyengén szerepeltek, az alulteljesítés különösen annak fényében volt szembetűnő, hogy az amerikai tőzsdék eközben historikus csúcsaik közelébe emelkedtek. A kannabisz-részvények gyengélkedését több tényező együttesen magyarázhatja, a piaci szereplők számára a korábbi hype után vélhetően a fundamentumok is fontosabbá váltak, a Hexo, a Tilray és a Canopy Growth legutóbbi gyorsjelentéseiből kiderült, hogy mindhárom cég a nettó eredmény soron veszteségről számolt be.

S míg korábban inkább a lehetőségekre fókuszáltak a piaci szereplők, a kockázatok sem lebecsülendők, az Egyesült Államokban a bizonytalan jogi szabályozás árnyékot vetett a kannabisz-szektorra, míg az iparág növekedési kilátásai sem az USA-ban, sem azon kívül nem tűnnek már olyan vonzónak, mint korábban, ami szintén sokakat óvatosságra inthetett.

A jelentős kockázatok közepette a piaci szereplők különösen érzékenyen reagálnak a rossz hírekre, a kanadai kannabisztermelő cég, a Hexo a csütörtökön alaposan ráijesztett a befektetőkre, miután a cég visszavonta a 2020-ra vonatkozó pénzügyi előrejelzéseit. A Hexo a döntést többek között a kannabisz-alapú termékek jóváhagyásával kapcsolatos, nehézkes állami szabályozással, az új üzletek vártnál lassabb megnyitásával és a piaci bizonytalansággal indokolta. A cég papírjai csütörtökön 22,4 százalékot estek, míg a Hexo az április végi csúcsáról több mint 68 százalékot zuhant.

A Hexo közzététele az iparág más szereplőit sem hagyta érintetlenül, a bejelentés után az idén gyengélkedő Tilray is nagyot esett. A kanadai kannabisz-termesztő és előállító Tilray árfolyama csütörtökön 13,8 százalékot esett, míg a cég papírjai idén 70,7 százalékkal kerültek lejjebb.

A Canopy Growth az észak-amerikai kannabisz cégek közül elsőként lépett tőzsdére 2014-ben. A társaság részvényei tavaly októberben 77 dollárnál történelmi csúcsra emelkedtek, bár a papír idén áprilisban a korábbi hónapok heves kilengései után ismét 70 dollár fölé kapaszkodott vissza, április végétől azonban masszív lejtmenet következett. A Hexo csütörtöki bejelentése után 10 százalékot esett az árfolyam, míg a cég részvényei idén 25,4 százalékkal kerültek lejjebb.

Címlapkép forrása: Ezra Fieser/Bloomberg via Getty Images

100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub