Kannabisz ültetvény
Üzlet

Nehéz elhinni azt, amit látunk, hatalmas fordulat a kannabisz-piacon

Portfolio
Tavaly hatalmasat emelkedtek a kannabisz-részvények, a befektetők rávetették magukat a marihuána-szektor részvényeire. A kezdeti eufória lecsengése után a piaci szereplők a szektor fundamentumai mellett már a lehetséges kockázatokra is odafigyeltek, a kannabisz-papírok szárnyalása után jelentős lejtmenet következett, a kanadai kannabisz-részvények az év második felében hatalmasat estek.

Hatalmas sztorinak indult

Tavaly hatalmas figyelem övezte a kannabisz-papírokat, a befektetők valósággal rávetették magukat a marihuána-iparágban elérhető részvényekre és befektetési lehetőségekre, miután Kanadában tavaly legalizálták a rekreációs célú kannabisz fogyasztását, és emellett az USA több államában is megengedőbbé vált a marihuána-vásárlásra vonatkozó szabályozás.

A befektetők nagy része abban reménykedhetett, hogy Kanada példáját hamarosan más országok is követhetik majd, míg az Egyesült Államokban tovább enyhülhet a jogi szigor. Az új piac kínálta rendkívül vonzó növekedési lehetőségek a globálisan alacsony hozamkörnyezetben sok befektető fantáziáját megragadhatták, ezért a kannabisz-részvények is igen jól teljesítettek, az emelkedés pedig egészen az idei év első feléig folytatódott. A kanadai kannabisz-termelő cég, a Hexo árfolyama az idei év elejétől, április közepéig 102,1 százalékkal került feljebb.

Gyengélkednek a kannabisz-részvények

Az év második felében a kannabisz-részvények igen gyengén szerepeltek, az alulteljesítés különösen annak fényében volt szembetűnő, hogy az amerikai tőzsdék eközben historikus csúcsaik közelébe emelkedtek. A kannabisz-részvények gyengélkedését több tényező együttesen magyarázhatja, a piaci szereplők számára a korábbi hype után vélhetően a fundamentumok is fontosabbá váltak, a Hexo, a Tilray és a Canopy Growth legutóbbi gyorsjelentéseiből kiderült, hogy mindhárom cég a nettó eredmény soron veszteségről számolt be.

S míg korábban inkább a lehetőségekre fókuszáltak a piaci szereplők, a kockázatok sem lebecsülendők, az Egyesült Államokban a bizonytalan jogi szabályozás árnyékot vetett a kannabisz-szektorra, míg az iparág növekedési kilátásai sem az USA-ban, sem azon kívül nem tűnnek már olyan vonzónak, mint korábban, ami szintén sokakat óvatosságra inthetett.

A jelentős kockázatok közepette a piaci szereplők különösen érzékenyen reagálnak a rossz hírekre, a kanadai kannabisztermelő cég, a Hexo a csütörtökön alaposan ráijesztett a befektetőkre, miután a cég visszavonta a 2020-ra vonatkozó pénzügyi előrejelzéseit. A Hexo a döntést többek között a kannabisz-alapú termékek jóváhagyásával kapcsolatos, nehézkes állami szabályozással, az új üzletek vártnál lassabb megnyitásával és a piaci bizonytalansággal indokolta. A cég papírjai csütörtökön 22,4 százalékot estek, míg a Hexo az április végi csúcsáról több mint 68 százalékot zuhant.

A Hexo közzététele az iparág más szereplőit sem hagyta érintetlenül, a bejelentés után az idén gyengélkedő Tilray is nagyot esett. A kanadai kannabisz-termesztő és előállító Tilray árfolyama csütörtökön 13,8 százalékot esett, míg a cég papírjai idén 70,7 százalékkal kerültek lejjebb.

A Canopy Growth az észak-amerikai kannabisz cégek közül elsőként lépett tőzsdére 2014-ben. A társaság részvényei tavaly októberben 77 dollárnál történelmi csúcsra emelkedtek, bár a papír idén áprilisban a korábbi hónapok heves kilengései után ismét 70 dollár fölé kapaszkodott vissza, április végétől azonban masszív lejtmenet következett. A Hexo csütörtöki bejelentése után 10 százalékot esett az árfolyam, míg a cég részvényei idén 25,4 százalékkal kerültek lejjebb.

Címlapkép forrása: Ezra Fieser/Bloomberg via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1150404683