samsungmti
Üzlet

Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházását vizsgálja az Európai Bizottság

Portfolio
Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, hogy Magyarország 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a Samsung SDI számára a vállalat gödi akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítésére irányuló beruházáshoz – áll az Európai Bizottság közleményében.

A Samsung SDI az egyik legfontosabb szereplő a lítium-ion akkumulátorok gyorsan növekvő piacán. A cég mintegy 1,2 milliárd eurót fordít arra, hogy Gödön működő üzemében bővítse az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorcellák és akkumulátortelepek előállítására szolgáló gyártási kapacitást. A munkálatok 2017 decemberében kezdődtek, és a projekt végrehajtása ma már előrehaladott állapotban van.

Magyarország 2018-ban értesítette a Bizottságot arról, hogy 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a projekthez.

Az uniós állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az EU hátrányos helyzetű régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, illetve hogy az egységes piacon előmozdítsák a területi kohézió megvalósulását. A támogatási intézkedéseket csak azoknak a feltételeknek a teljesülése esetén lehet jóváhagyni, melyek biztosítják, hogy az intézkedések elérjék a tőlük remélt kedvező hatást. Így például a támogatásnak ösztönöznie kell a magánbefektetéseket, és nem szabad elszívnia a beruházásokat más tagállamok ugyanannyira vagy még hátrányosabb helyzetű régióija elől. Feltételt jelent továbbá, hogy a támogatás ne haladja meg a szükséges minimumot, és ne okozza közvetlenül munkahelyek áthelyezését az EU más részéről a támogatást nyújtó tagállamba.A fentieken túlmenően a nagyvállalatok meglévő termelőüzemekbe eszközölt beruházásai általában nem jogosultak regionális beruházási támogatásra, kivéve, ha a beruházások olyan alapvető, innovatív változásokat tesznek lehetővé a termelési folyamatban, amelyeket első alkalommal alkalmaznak az érintett ágazatban az Európai Gazdasági Térség területén.A Bizottságnak ebben a szakaszban kétségei vannak azt illetően, hogy a Samsung SDI gödi beruházásához nyújtani tervezett állami támogatás megfelel a regionális állami támogatásokról szóló 2014. évi bizottsági iránymutatásban meghatározott összes releváns feltételnek:

  • a Bizottság nincs meggyőződve arról, hogy az intézkedés ösztönző hatással jár. E tekintetben a Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy – az iránymutatásokban meghatározott feltételeknek megfelelően – közvetlenül a magyar állami támogatás váltotta-e ki a beruházásra vonatkozó döntést, vagy a gödi beruházást akár állami támogatás nélkül is megvalósította volna a vállalat;
  • a Bizottságnak azt illetően is kételyei vannak, hogy az állami támogatás megfelelő, arányos, és hozzájárul a regionális fejlődéshez;
  • a Bizottság ebben a szakaszban nem tudja kizárni, hogy az állami támogatás eredményeként más uniós tagállamokból munkahelyeket helyeznek majd át Magyarországra.

A Bizottság folytatni fogja annak kivizsgálását, hogy a kezdeti aggályok megalapozottak-e. A részletes vizsgálat megkezdése lehetőséget biztosít Magyarország és az érdekelt harmadik felek számára, hogy észrevételeket tegyenek az intézkedéssel kapcsolatban – áll a Bizottság közleményében.

A Samsung SDI a múlt héten jelentette be, hogy 390 milliárd forintból bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét, amivel 1200 új munkahelyet hoz létre, ezzel a bejelentéssel a célegyenesbe került a korábban már tervezgetett beruházás. Ez Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházása lehet, csak a Mol és a Mercedes beruházása előzi meg értékben.

Kim Woochan, a Samsung SDI Magyarország Zrt. gyártóközpontjának vezetője azt mondta, hogy a cég a világ egyik legjobb akkumulátorgyártójává nőtte ki magát. A vállalat üzleti kapcsolatai Magyarországon 2001-ben indultak, akkor még a monitor üzletágban, akkumulátort 2016 óta gyártanak. Reményét fejezte ki hogy a magyar üzem a világ egyik legnagyobbja lesz, és hozzátette, hogy elkötelezettek a bővítés mellett.

Címlapkép: MTI Fotó/Beliczay László

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Wall Street