cimlapkep_Shell
Üzlet

Klímaváltozás ide vagy oda, a világnak szüksége van az olajra

Portfolio
A Shell első embere szerint sokan alaptalanul démonizálják az olajszektort, ugyanis a szénhidrogénekről való átállás egy jóval lassabb folyamat, és még rengeteg profitot lehet keresni a tradicionális tevékenységekkel. Emellett ambiciózus vállalást tett a Shell, 2050-re lefelezné az üvegházhatású gázkibocsátását a 2017-es szinthez képest.

A Shell vezére szerint a világnak nincs más választása, az olajba továbbra is fektetni kell. Ben Van Beurden szerint az olaj- és gáziparban még óriási kiaknázatlan profitlehetőségek lapulnak, még annak ellenére is, hogy a befektetők és a kormányok folyamatosan nyomás alatt tartják a szektort a klímaváltozásra gyakorolt negatív hatása miatt. Sokan démonizálják az olajat, szerintük a jelenlegi üzleti modell fenntarthatatlan, azonban ezzel a Shell első embere nem ért egyet.

A 61 éves holland vezér az egyik legnagyobb szószólója a globális felmelegedés ellen vívott harcnak. A Shell jelenleg a világ energiaigényének a 3 százalékát képes fedezni, és 2050-re merész vállalást tett, felére tervezi csökkenteni az üvegház hatású gázkibocsátását a 2017-es szintjéhez képest. Az ambiciózus vállalás ellenére 2018-ban éves alapon 2,5%-kal növekedett a vállalat szén-dioxid kibocsátása.

Van Beurden nem szeretné radikálisan megváltoztatni a 112 éves társaság üzleti stratégiáját, és véleménye szerint továbbra is tőkét kell fektetni az olaj és gáziparba, ugyanis a világnak szüksége van rá. A társaság véleménye szerint még több évtizede van az olajtársaságoknak, hogy teljesen zölddé alakuljanak, ugyanis a közlekedésnek és a műanyaggyártásnak továbbra is szüksége van a szénhidrogénekre, sőt egyre többre. A vezérigazgató annyira komolyan gondolja a tradicionális üzleti modellhez való ragaszkodást, hogy 2025-ig 35 új olaj és gázprojektnek tervez zöld lámpát adni.

Jelenleg az olaj és gáz üzletágból származik a vállalat összes szabad készpénzáramlása, azonban a következő két évtizedben a vállalat folyamatosan diverzifikálná klasszikus tevékenységét, és jelenleg a menedzsment úgy látja, hogy 20 év múlva a tradicionális tevékenység már csak egyharmadát adná a szabad cash flow-nak, ugyanis a maradék részt a villanytermelés és petrolkémia részlegek szállíthatják.

Óvatosabb lett a Shell a kutatás-termelési (Upstream) projektjei kapcsán, ugyanis már csak olyan projekteket fogad el, amelyek 20-30 dolláros olajár környezetben is profitábilisak tudnak maradni, illetve relatív alacsony széndioxid kibocsátással lehet a szénhidrogéneket a felszínre hozni. Egyelőre elég konzervatívnak tűnik a stratégia, tekintve, hogy a Brent 60 dollár körül mozog hordónként. Van Beurden állítása szerint a Shellnek jelenleg több attraktív Upstream projektje van, mint befektetni való pénze, mellyel még a 2030-as években is biztosítani tudnák az aktuális kitermelési szintet.

A vezér véleménye szerint a veszély éppenséggel az, hogy a jelenlegi démonizálás miatt kevés befektetés fog történni az olajszektorba, mellyel kínálati szűkület alakulhat ki, ami miatt pedig elszállhat a kőolaj ára.

A Shell 2025-re 32 milliárd dollárra kívánja növelni a büdzséjét a jelenlegi 25 milliárdról, és csupán az egytizedét szánja a megújuló és áramtermelő üzletágra.

A piac bünteti az olajtársaságokat, ugyanis más szektorokhoz képest alulteljesítők a befektetők növekvő klímatudatosságának köszönhetően. A Shell első embere szerint a démonizálás miatt jelenleg diszkonttal forog a Shell és az egész szektor a tőzsdéken. A Shell inkább a kormányoktól várná a globális klímakatasztrófa elkerülése érdekében tett intézkedéseket.

A Shell idén csupán 2,5%-kal tudott emelkedni.

chart_Shell1015

Címlapkép: Martin Rose/Getty Images for Shell

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde